Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι, όπως της Κίνας η λύση για τις μικρομεσαίες τράπεζες της Βραζιλίας

Fitch: Μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι, όπως της Κίνας η λύση για τις μικρομεσαίες τράπεζες της Βραζιλίας
Το σενάριο συγχωνεύσεων μικρών και μεσαίων τραπεζών της Βραζιλίας δεν είναι πιθανό, άλλωστε, δεν θα τους εξασφάλιζε φθηνή χρηματοδότηση
Ο υψηλός πληθωρισμός, τα υψηλά επιτόκια, η μείωση του ΑΕΠ και η αύξηση της ανεργίας περιορίζουν τα κέρδη των τραπεζών της Βραζιλίας και αυξάνουν την πρόκληση για την κεφαλαιακή ενίσχυσή τους, προκειμένου να ανταποκριθούν στους κανονισμούς της συνθήκης Βασιλεία ΙΙΙ αναφέρει σε έκθεσή του ο οίκος Fitch.
Παρά το γεγονός ότι οι μεσαίες τράπεζες της Βραζιλίας δεν είναι υποχρεωμένες στην εφαρμογή των κανονισμών που ισχύουν για τις μεγάλες τράπεζες, η πρόκληση των διεθνών περιορισμών και ο έλεγχος από διεθνείς τράπεζες για το κατά πόσο ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές, έχει υποβαθμίσει την αξία τους.
Οι χαμηλότερες αξίες των μεσαίων τραπεζών τις κάνουν πιο ελκυστικές για εκείνες τις ξένες τράπεζες που δεν υπόκεινται σε αυστηρούς περιορισμούς για να επεκταθούν στο εξωτερικό.
Περίπου το 80% των κεφαλαίων της Βραζιλίας είναι συγκεντρωμένο σε 10 μεγάλες τράπεζες και οι μικρές και μεσαίες τράπεζες έχουν μικρότερους ρόλους.
Αυτή η συγκέντρωση θα αυξηθεί με την απόκτηση της HSBC's Brazilian από τη Bradesco, που ανακοινώθηκε αυτή την εβδομάδα.
Με δεδομένη τη συγκέντρωση του βραζιλιάνικου τραπεζικού συστήματος, οι μεγαλύτερες τράπεζες, η Itau, η Bradesco και η  Santander μετρούν ήδη ένα μεγάλο αριθμό τραπεζικών προϊόντων και έχουν πρόσβαση σε φθηνή χρηματοδότηση, οπότε η απόκτηση μίας μικρής ή, μεσαίας τράπεζας δεν θα τους αποφέρει κάτι περισσότερο.
Έτσι, το πιθανότερο σενάριο είναι οι μεσαίες τράπεζες να στοχεύουν σε ξένους τραπεζικούς ομίλους που έχουν όρεξη να επενδύσουν στο εξωτερικό.
Ανάμεσά τους είναι οι κινέζικες τράπεζες που ήδη έχουν αποκτήσει τη CCB & Bicbanco τον Οκτώβριο του 2013 και τη Bank of Communication & BBM τον Μάιο του 2015.
Επιπρόσθετα, άλλες έχουν αποκτήσει τραπεζική άδεια για να δραστηριοποιούνται στη Βραζιλία, όπως η ICBS και η Bank of China.
Ένα λιγότερο πιθανό σενάριο είναι η συγχώνευση μικρών και μεσαίων τραπεζών της Βραζιλίας.
Οι περισσότερες μικρές και μεσαίες τράπεζες είναι οικογενειακές επιχειρήσεις, κάτι που θα καθιστούσε δύσκολο την επέκταση των δραστηριοτήτων, την ενσωμάτωση της φιλοσοφίας των manager και τον έλεγχο των μετόχων.
Επίσης τέτοιες συγχωνεύσεις δεν θα εξασφάλισαν την πρόσβαση σε φθηνότερη χρηματοδότηση που είναι το κλειδί για να γίνουν οι μικρομεσαίες τράπεζες περισσότερο ανταγωνιστικές απέναντι στις μεγάλες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης