Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Berenberg: Η νέα συμφωνία θα αποδώσει καρπούς - Εμπόδιο παραμένει ο πολιτικός κίνδυνος

Berenberg: Η νέα συμφωνία θα αποδώσει καρπούς - Εμπόδιο παραμένει ο πολιτικός κίνδυνος
Το σημείο – κλειδί συνίσταται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη
Αισιόδοξη ότι η νέα συμφωνία για την Ελλάδα, η οποία επιτεύχθηκε το βράδυ της Παρασκευής (14/8), θα μπορούσε να λειτουργήσει αποδίδοντας καρπούς, εμφανίζεται η Berenberg Bank.
Σύμφωνα με τη δανέζικη επενδυτική τράπεζα, το νέο τριετές πρόγραμμα βοήθειας θα μπορούσε να λειτουργήσει, κατορθώνοντας να επιδιορθώσει τα «κακώς κείμενα» της ελληνικής οικονομίας και να θέσει τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης.
Άλλωστε, υπενθυμίζει η Berenberg Bank, το προηγούμενο πρόγραμμα είχε αρχίσει να αποδίδει καρπούς το 2014.
Ωστόσο, η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία εξουδετέρωσε τα όσα θετικά είχαν επιτευχθεί.
Στα θετικά της νέας συμφωνίας, τα οποία καθιστούν αισιόδοξη την επενδυτική τράπεζα, προσμετράται και η πληρότητα του νέου προγράμματος, το οποίο δεν εστιάζει μόνο στη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά αντίθετα προσδίδει μεγάλη σημασία και στις φιλο-αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις, που έχει ανάγκη η χώρα.
Πάντως, η Berenberg Bank καθιστά σαφές ότι το σημείο – κλειδί συνίσταται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη.
«Εφόσον προκηρυχθούν εκλογές και αναδειχθεί ένας φιλο-ευρωπαϊκός κυβερνητικός σχηματισμός, τότε τα πράγματα θα γίνουν ευκολότερα για τη χώρα» προσθέτει η τράπεζα.
Μάλιστα, εκτιμά ότι υπό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι Βρυξέλλες θα ανοίξουν ευκολότερα τις κάνουλες της χρηματοδότησης, γεγονός που θα συνεπάγεται την ταχύτερη του αναμενομένου, ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, μετά το πολύ κακό γ’ τρίμηνο του 2015.
Βέβαια, αναγνωρίζει ότι η επίτευξη συμφωνίας αντικατοπτρίζει και τη φιλο-ευρωπαϊκή μεταστροφή του νυν Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.
«Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης θα ενισχύσει τις οικονομικές και επενδυτικές προοπτικές για την Ελλάδα» διαμηνύει η Berenberg Bank.
Η εμπιστοσύνη, προσθέτει, είναι σαφώς σημαντικότερη από τις λεπτομέρειες της συμφωνίας.
Πάντως, προειδοποιεί η δανέζικη τράπεζα, δεν υπάρχουν σαφείς εγγυήσεις ότι η συμφωνία θα λειτουργήσει.
«Τα προβλήματα και οι κίνδυνοι παραμένουν, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται η αδιαμφισβήτητη πολιτική αβεβαιότητα των επόμενων εβδομάδων – μηνών» καταλήγει η Berenberg Bank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης