Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Προσωρινή η... λάμψη του χρυσού – Προβλέπει πτώση της τιμής στα 1.000 δολ. το επόμενο 12μηνο, λόγω FED

Goldman Sachs: Προσωρινή η... λάμψη του χρυσού – Προβλέπει πτώση της τιμής στα 1.000 δολ. το επόμενο 12μηνο, λόγω FED
Εκτιμά ότι η τιμή του θα υποχωρήσει στα 1.100, τα 1.050 και τα 1.000 δολάρια η ουγγιά τους 3, 6 και 12 μήνες από τώρα, μια πτώση 14% από τα τρέχοντα επίπεδα.
Αν και ο χρυσός ανέκτησε τη… λάμψη του τους τελευταίους μήνες, ωστόσο αυτό δεν αλλάζει τις χλωμές προοπτικές του πολύτιμου μετάλλου μακροπρόθεσμα, προειδοποιεί η Goldman Sachs, η οποία προβλέπει πτώση της τιμής του στα 1.000 δολ. η ουγγιά σε 12 μήνες, καθώς η αμερικανική κεντρική τράπεζα, FED, εξομαλύνει τη νομισματική πολιτική της.
Από τα μέσα του Ιουλίου, ο χρυσός σημειώνει ένα ανοδικό ράλι της τάξης του 8%, κάτι που αντικατοπτρίζει τις μειωμένες προσδοκίες σχετικά με μια αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων μέσα στο 2015, μια αύξηση στην αστάθεια στις παγκόσμιες αγορές μετοχών και τα χαμηλότερα σε μακροπρόθεσμη βάση πραγματικά επιτόκια στις ΗΠΑ.
Ο χρυσός διαπραγματεύεται σήμερα, Πέμπτη, περί τις 12 μ. στα 1.167 δολάρια η ουγγιά.



«Μια αξιοσημείωτη αύξηση στις αγορές χρυσού από την Κίνα το τρίτο τρίμηνο του 2015 επίσης είναι πιθανόν να υποστήριξε την τιμή του χρυσού», σημειώνει η Goldman Sachs.
Ωστόσο, επισημαίνει ότι δεν πρέπει να βασίζεται κανείς σε αυτούς τους παράγοντες το επόμενο έτος και εκτιμά ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα FED θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ κατά 25 μονάδες βάσης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δεκεμβρίου, η οποία θα ακολουθηθεί από αύξηση των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης κατά τη διάρκεια του 2016.
Ένα περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων καθιστά λιγότερα ελκυστικά assets όπως ο χρυσός, διότι το μέταλλο δεν παρέχει απόδοση.
«Τα βασικό σενάριό μας εξακολουθεί να περιλαμβάνει υψηλότερα αμερικανικά επιτόκια και χαμηλότερες τιμές για τον χρυσό, μολονότι υπάρχει το ρίσκο η αδυναμία των τιμών του χρυσού να κρατήσει περαιτέρω σε περίπτωση που η FED μάς εκπλήξει και κρατήσει στάση αναμονής τον Δεκέμβριο», υπογραμμίζει η Goldman Sachs.
Καθώς η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων εκτιμάται ότι θα είναι σταδιακή, το ίδιο θα συμβεί και με την πτώση της τιμής του χρυσού.
Η Goldman Sachs εκτιμά ότι η τιμή του θα υποχωρήσει στα 1.100, τα 1.050 και τα 1.000 δολάρια η ουγγιά τους 3, 6 και 12 μήνες από τώρα, μια πτώση 14% από τα τρέχοντα επίπεδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης