Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

CNBC: Η Deutsche bank εκτιμάει ότι ο ανοδικός κύκλος των επιτοκίων στην FED θα διαρκέσει 10 χρόνια

CNBC: Η Deutsche bank εκτιμάει ότι ο ανοδικός κύκλος των επιτοκίων στην FED θα διαρκέσει 10 χρόνια
Η Deutsche Bank έχει πολλές ενδείξεις ότι η αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα διαρκέσει περίπου μια δεκαετία
Το αμερικανικό δολάριο φαίνεται να έχει υποχωρήσει έναντι του ευρώ και του γουάν ενόψει μιας πιθανής αύξησης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed, αναφέρει το CNBC σε δημοσίευμά του.
Οι περισσότεροι αναλυτές περίμεναν πως οι οικονομικές συνθήκες στις ΗΠΑ θα δικαιολογούσαν την αύξηση των επιτοκίων μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015, ωστόσο τα πρακτικά της Επιτροπής της Fed υποδεικνύουν έναν χαμηλότερο ρυθμό βελτίωσης της οικονομίας των ΗΠΑ.
«Η FED προσπαθεί να επικεντρωθεί στον ρυθμό με τον οποίο αυξάνονται τα επιτόκια, παρά στο λόγο της αύξησής τους, καθώς επαναπροσδιορίζουν τη σταδιακή ταχύτητα των παρεμβατικών επιτοκίων, γεγονός που οδήγησε στην αποκόμιση κερδών του δολαρίου», είπε στο CNBC η οικονομική αναλύτρια της Rabobank, Jane Foley.
Η Deutsche Bank έχει πολλές ενδείξεις ότι η εν λόγω αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα διαρκέσει περίπου μια δεκαετία.
Οι επενδυτές από την άλλη, έχουν δηλώσει την προτίμησή τους υπέρ του δολαρίου, ενώ στοιχηματίζουν σε περαιτέρω ενδυνάμωση του νομίσματος, όπως επισημαίνει η Jane Foley της Rabobank.
Εντούτοις η Fed ανησυχεί για το ρυθμό με τον οποίο η αύξηση των επιτοκίων μπορεί να επηρεάσει το δολάριο.
«Έχει επισημανθεί ότι, υπάρχει η πιθανότητα ο ρυθμός αύξησης του επιτοκίου να είναι πιο αργός από ό,τι τις προηγούμενες δεκαετίες, αντανακλώντας ταυτόχρονα ένα χαμηλότερο ποσοστό πιθανής βελτίωσης», ανέφερε ο οικονομικός αναλυτής της τράπεζας Tokyo-Mitsubishi, Lee Hardman.
Σε μακροπρόθεσμους όρους όμως, συνεχίζει να αναμένεται η ισχυροποίηση του δολαρίου, ή ακόμα και η ισοτιμία του με το ευρώ, ακόμα και αν γίνει με αργότερο ρυθμό από αυτόν που προοριζόταν κανονικά.
«Η νομισματική πολιτική θα καταλήξει σε μια συνεχή ανατίμηση του δολαρίου.
Η διεύρυνση των διαφορών των επιτοκίων βρίσκεται στο επίκεντρο των προβλέψεών μας για περαιτέρω ανατίμηση του δολαρίου, κυρίως μέσω του ευρώ και του γουάν», ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sacks, Jan Hatzius, σε σημείωσή του που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015.
Παράλληλα, η ΕΚΤ έχει διευκρινίσει πως είναι πρόθυμη να επεκτείνει το πρόγραμμα ελάφρυνσης χρέους τον Δεκέμβριο του 2015 και πιθανώς να μειώσουν τα επιτόκια καταθέσεων, τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν στήριξη μακροπρόθεσμα στο δολάριο.
«Ακόμα και αν η Fed δεν έκανε τίποτα, η ΕΚΤ ίσως μειώσει τα επιτόκια τον επόμενο μήνα», ανέφερε η Foley που προσδοκεί να δει την αποτίμηση του ευρώ στα 1,08 δολάρια κατά μία τριμηνιαία βάση, ενώ η ισοτιμία σύμφωνα με την ίδια «ίσως να αποτελεί κάτι παραπάνω από μια μακρινή διαδικασία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης