Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg: Το τέλος της νομισματικής ψευδαίσθησης μεγεθύνει το σοκ για τις αγορές

tags :
Bloomberg: Το τέλος της νομισματικής ψευδαίσθησης μεγεθύνει το σοκ για τις αγορές
Οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν πλέον τα περιθώρια να τονώσουν αρκετά την οικονομία
Οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν είναι πλέον εκείνοι που καθορίζουν το παιχνίδι στις αγορές.
Εκείνοι που παίρνουν τις αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική, οι σωτήρες για τις αγορές την προηγούμενη δεκαετία μέσω των υποσχέσεων για μειώσεις επιτοκίων ή για αγορά ομολόγων, τώρα δεν έχουν πλέον τα περιθώρια να μειώσουν περισσότερο τα επιτόκια ή να αγοράσουν περισσότερα ομόλογα.
Ακόμη και εκείνοι που προτίθενται να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους αμφισβητούν όλο και περισσότερο αυτού του είδους τις πολιτικές.
Όλο αυτό αφήνει τους επενδυτές να πρέπει να αντιμετωπίσουν μόνοι τους τέτοια σοκ όπως τα γεγονότα αυτής της εβδομάδας στην Κίνα ή όταν τα οικονομικά στοιχεία απογοητεύουν, μεγεθύνοντας τις επιπτώσεις τέτοιων συμβάντων.
«Η νομισματική ψευδαίσθηση πλησιάζει στο τέλος της», σημειώνει ο Didier Saint Georges, μέλος της επενδυτικής επιτροπής στην Carmignac Gestion SA, μία εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων.
«Με τις κεντρικές τράπεζες να περιορίζονται όλο και περισσότερο όσον αφορά τις δυνατότητές τους για τόνωση της οικονομίας, το 2016 πιθανότατα θα είναι η χρονιά που οι αγορές θα ξυπνήσουν στην οικονομική πραγματικότητα», σημειώνει ό ίδιος.
Ακόμη και μετά το sell-off αυτής της εβδομάδας στις αγορές, οι αξιωματούχοι της Fed εξέφρασαν και πάλι την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε νέες αυξήσεις επιτοκίων, ενώ η ΕΚΤ και η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας έδειξαν στα τέλη του 2015 ότι τελικά θα αναγκαστούν να εντατικοποιήσουν τα προγράμματα ενίσχυσης της οικονομίας.
«Ο μόνος υπαίτιος είναι οι ίδιοι, καθώς υποδαύλισαν τη μεταβλητότητα», σύμφωνα με το Christopher Walen, γενικός διευθυντή στην εταιρεία αξιολογήσεων Kroll Bond.
Ο Walen είπε στην τηλεόραση του Bloomberg ότι η προθυμία των αξιωματούχων να κρατήσουν τα επιτόκια κοντά στα μηδενικά επίπεδα και να αγοράζουν συνεχώς ομόλογα και άλλα περιουσιακά στοιχεία σημαίνει ότι «ενεπλάκησαν υπερβολικά πολύ στην παγκόσμια οικονομία» και θα έπρεπε να έχουν αφήσει περισσότερη βαριά δουλειά στις κυβερνήσεις.
Από την πλευρά του ο Martin Malone, στρατηγικός αναλυτής μακροπρόθεσμης παγκόσμιας στρατηγικής στη λονδρέζικη χρηματιστηριακή Mint Partners, σημειώνει ότι το πέρασμα σε πιο χαλαρές οικονομικές πολιτικές πρέπει να συμβεί τώρα, προκειμένου να λάβουν τόσο η ανάπτυξη όσο και ο πληθωρισμός την ώθηση που χρειάζονται.
«Οι μεγάλες οικονομίες έχουν εξαντλήσει τις νομισματικές και συναλλαγματικές δυνατότητες παρέμβασής τους», τονίζει.
Και καταλήγει: «Οι κυβερνήσεις πρέπει να αναλάβουν τώρα τη δράση από τις κεντρικές τράπεζες, ώστε οι επενδύσεις και οι δαπάνες από τον ιδιωτικό τομέα να αναζωογονηθούν».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης