Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Danske Bank: Το Brexit, η μεγαλύτερη απειλή για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου

Danske Bank: Το Brexit, η μεγαλύτερη απειλή για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου
Στήθος με στήθος η μάχη μεταξύ όσων τάσσονται υπέρ και όσων τάσσονται κατά της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε.
Ως τη μεγαλύτερη απειλή για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου τα επόμενα χρόνια χαρακτηρίζει την πιθανότητα ενός Brexit η Danske Bank, η οποία επικαλούμενη έρευνα του Bloomberg σημειώνει ότι την άποψη αυτή συμμερίζεται το 56% και άλλων αναλυτών.
Όπως αναφέρει, αν κοιτάξει κανείς την πρόσφατη δημοσκόπηση του YouGov, καθίσταται σαφές ότι πρόκειται για μια μάχη στήθος με στήθος μεταξύ όσων υποστηρίζουν την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε. και όσων τάσσονται υπέρ της αποχώρησής της (41% κάθε πλευρά στη δημοσκόπηση της YouGov).
Ωστόσο, επισημαίνει ότι πολλοί ψηφοφόροι είναι αναποφάσιστοι (18%) και προσθέτει ότι από τη δημοσκόπηση προκύπτει ότι οι ψηφοφόροι ενδιαφέρονται κυρίως για τον μεγαλύτερο έλεγχο των συνόρων και της μετανάστευσης από την Ε.Ε., καθώς και για τον περιορισμό των δικαιωμάτων προς τους μετανάστες.
Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας είναι οι αυξημένες εξουσίες στα εθνικά κοινοβούλια, όμως όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό όπως οι δύο προηγούμενοι.
Επίσης, από τη δημοσκόπηση της YouGov φαίνεται ότι μια σταθερή πλειοψηφία παραμένει υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. για την επαναδιαπραγμάτευση των όρων και προϋποθέσεων.
Όπως αναφέρει η Danske Bank, το βασικό της σενάριο παραμένει ότι Ε.Ε. και Ηνωμένο Βασίλειο θα συνάψουν μια καλή συμφωνία, αρκετή για να ψηφίσουν οι Βρετανοί υπέρ της παραμονής της χώρας τους στο ευρωπαϊκό μπλοκ.
Αυτό το σενάριο έχει βασιστεί στην υπόθεση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα υποστηριχθεί από άλλες βορειότερες ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά τον περιορισμό της πρόσβασης των μεταναστών στα οφέλη κοινωνικής πρόνοιας.
Σύμφωνα με την Danske Bank, αυτό είναι πολύ πιθανό, καθώς αυτό το θέμα καθίσταται ολοένα και πιο «καυτό» για τις χώρες του ευρωπαϊκού βορρά, όπως η Δανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Φινλανδία και πρόσφατα ακόμη και η Γερμανία.
Η τράπεζα εκτιμά ότι η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή, ενώ δεν αποκλείει την πιθανότητα οι Βρετανοί να ψηφίσουν υπέρ του Brexit.
Η Danske Bank καταλήγει λέγοντας ότι ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί ημερομηνία για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος σχετικά με το Brexit, κάτι που όπως σημειώνει είναι πιθανόν μέχρι να καθοριστεί η ημερομηνία, να αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό θέμα για τις αγορές.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης