Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg: Η πραγματική τιμή του πετρελαίου είναι πολύ χαμηλότερη από ότι νομίζει ο κόσμος

Bloomberg: Η πραγματική τιμή του πετρελαίου είναι πολύ χαμηλότερη από ότι νομίζει ο κόσμος
Ενώ οι τιμές κινούνται στα 30 δολ./βαρέλι, η Σαουδ. Αραβία πουλάει με 26 δολ./βαρέλι, ενώ σε δολάρια 1998 η τιμή βρίσκεται στα 17 δολ.
Ενώ οι τιμές που αναβοσβήνουν στις οθόνες των αντικριστών βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο εδώ και μία δεκαετία, σε πραγματικούς όρους η κατάρρευση είναι ακόμη μεγαλύτερη.
Τα futures του WTI, του αμερικανικού δείκτη για το αργό πετρέλαιο, βυθίστηκαν κάτω από τα 30 δολ./βαρέλι την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου για πρώτη φορά από το 2003.
Η πραγματική τιμή για τα βαρέλια αργού πετρελαίου που στέλνονται από τη Σαουδική Αραβία στην Ασία είναι ακόμη χαμηλότερη, στα 26 δολ./βαρέλι, το χαμηλότερο σημείο από το 2002, εάν συνυπολογιστεί ο πληθωρισμός, και κοντά στα επίπεδα πριν από την αλλαγή της χιλιετίας.



Οι βυθιζόμενες τιμές αποτελούν ένα κρίσιμο σημάδι ότι η ραγδαία ανάπτυξη του δανεισμού στην Κίνα «ξεφουσκώνει», σύμφωνα με τον Adair Turner, πρόεδρο του Ινστιτούτου Νέας Οικονομικής Σκέψης.
Η επιβράδυνση των επενδύσεων και της κατασκευαστικής δραστηριότητας στην Κίνα, το μεγαλύτερο καταναλωτή ενέργειας στον κόσμο, «στέλνει ένα τεράστιο κύμα αποπληθωρισμού σε όλο τον κόσμο και αυτό είναι ένα σημαντικό μέρος αυτού που συμβαίνει με την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου», επισημαίνει ο Turner, πρώην πρόεδρος της Αρχής Οικονομικών Υπηρεσιών της Μ. Βρετανίας, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg.
Η οικονομική μεγέθυνση της χώρας επιβράδυνε το 2015 στο χαμηλότερο σημείο εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα.
«όλοι βλέπουν την καταστροφή στα έσοδα των παραγωγών πετρελαίου και εμπορευμάτων», λέει ο Turner.
Οι τιμές του πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας θα ήταν χαμηλότερες από τα 17 δολ./βαρέλι εάν τις μετατρέψει κανείς σε δολάρια του 1998, τη χρονιά που το πετρέλαιο βυθίστηκε στο χαμηλότερο σημείο του από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.



Το όφελος για τους καταναλωτές από τις ιστορικά χαμηλές τιμές αμβλύνεται από τις αλλαγές στη φορολόγηση των καυσίμων και τον περιορισμό των επιδοτήσεων που υπάρχουν σε πολλές χώρες, σύμφωνα με τον Paul Horsnell, επικεφαλής της ανάλυσης εμπορευμάτων στην Standard Chartered, στο Λονδίνο.
«Αλλά οπωσδήποτε δείχνει ότι οι παρούσες τιμές είναι πολύ χαμηλές όπως και να το δει κανείς», επισημαίνει ο ίδιος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης