Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg: Σενάρια «καταστροφής» για το πετρέλαιο στο Νταβός - Oύτε το 2016 ανάκαμψη

tags :
Bloomberg: Σενάρια «καταστροφής» για το πετρέλαιο στο Νταβός - Oύτε το 2016 ανάκαμψη
Σήμερα στο Νταβός, οι εκπρόσωποι των πετρελαϊκών εταιρειών έχουν, ήδη, αρχίσει να ψελλίζουν ένα εφιαλτικό σενάριο: «Πολύ χαμηλότερα για πολύ μεγαλύτερο διάστημα»
Το πρώτο σλόγκαν που συνόδευσε την πετρελαϊκή κρίση ήταν το «χαμηλότερη τιμή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».
Μετά ήταν το «χαμηλότερη τιμή για ακόμη μεγαλύτερο διάστημα».
Σήμερα στο Νταβός, οι εκπρόσωποι των πετρελαϊκών εταιρειών έχουν, ήδη, αρχίσει να ψελλίζουν ένα εφιαλτικό σενάριο: «Πολύ χαμηλότερα για πολύ μεγαλύτερο διάστημα».
Όλοι στο Νταβός εκτιμούν ότι ούτε το 2016 θα φέρει ανάκαμψη στις τιμές του πετρελαίου καθώς οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες συνεχίζουν να το εξορύσσουν στα ίδια επίπεδα ενώ η ζήτηση στην Κίνα έχει περιοριστεί. Ένα ακόμη «πλήγμα» στις πετρελαϊκές τιμές αναμένεται και από την επανεμφάνιση στην αγορά του ιρανικού αργού μετά την άρση των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης.
«Είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά κατά την οποία η παραγωγή είναι μεγαλύτερη από τη ζήτηση» διαπίστωνε ο Fatih Birol, εκτελεστικός διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας -ΙΕΑ- μιλώντας στο Bloomberg συμπληρώνοντας ότι ο ίδιος δεν βλέπει κανέναν λόγο για τον οποίο θα υπάρξει κάποια αιφνιδιαστική αύξηση στις πετρελαϊκές τιμές το 2016.
Για τον Tony Hayward, πρόεδρο της Glencore Plc, τα πράγματα θα πάνε καλύτερα όταν οι αγορές ισορροπήσουν το «σοκ προσφοράς» γιατί απλώς τώρα «υπάρχει πάρα πολύ πετρέλαιο».
Αμέσως μετά την άρση των κυρώσεων σε βάρος του στις 16 Ιανουαρίου, το Ιράν, που κάποτε ήταν η δεύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα στον ΟΠΕΚ, επανέρχεται δυναμικά στις αγορές.
Και αγωνιώντας να αποκαταστήσει, όσο γίνεται, το «χαμένο έδαφος», έδωσε εντολή για αποκατάσταση της ημερήσιας παραγωγής στα 500.000 βαρέλια.
Ο Axel Weber πρόεδρος του UBS Group AG είναι της άποψης ότι η επανεμφάνιση στο προσκήνιο του Ιράν θα εντείνει την προσφορά και δεν αποκλείεται και περαιτέρω πτώση της τιμής του πετρελαίου.
Ιδιαίτερα επειδή η Σ. Αραβία, ανταγωνίστρια του Ιράν, θα προσπαθήσει να παραμείνει στην πρώτη θέση παραγωγής εξορύσσοντας ολοένα περισσότερο.
Ο Fatih Birol εκτιμά ότι οι περικοπές στις επενδύσεις στον πετρελαϊκό τομέα, που το 2016 θα κυμανθούν στο 16% έναντι του 20% , μπορούν να συμβάλλουν στην ανάκαμψη αλλά αυτό δεν θα γίνει ορατό πριν το 2017. Για τον Majid Jafar της Crescent Petroleum Co αυτό σημαίνει ότι η ανάκαμψη θα είναι ακόμη δυσκολότερη.
Για την Saudi Basic Industries Corp (την μεγαλύτερη εταιρεία αγοραπωλησίας πετρελαίου) και τον Εκτελεστικό της Διευθυντή Yousef Al-Benyan η ανάκαμψη στις πετρελαϊκές τιμές δεν αναμένεται πριν το δεύτερο εξάμηνο του 2017, οπότε εκτιμά ότι θα βελτιωθεί και ο ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας.
Παρόλα αυτά, το αργό δεν πρόκειται να επιστρέψει στις τιμές που είχε την περίοδο της μεγάλης «έκρηξης» υποστηρίζει ο Daniel Yergin, αντιπρόεδρος της εταιρείας συμβούλων IHS Inc.
Την άποψη αυτή συμμερίζεται και ο Majid Jafar της Crescent εκτιμώντας ότι το να αγγίξει, κατά την ανάκαμψη, η τιμή του αργού τα 50 $ είναι μια πιθανότητα χωρίς να είναι και σίγουρο.
Και αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή ήταν η μισή τιμή του πετρελαίου πριν από μόλις 18 μήνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης