Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Παρέμβαση Bloomberg - Μην αφήσετε τις ελληνικές συντάξεις να απειλήσουν την σταθερότητα του ευρώ

tags :
Παρέμβαση Bloomberg - Μην αφήσετε τις ελληνικές συντάξεις να απειλήσουν την σταθερότητα του ευρώ
Παρέμβαση Bloomberg στη διαπραγμάτευση Ελλάδας - δανειστών για το ασφαλιστικό - Ζητά ευελιξία και να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος
Παρέμβαση με φόντο τη διαπραγμάτευση ελληνικής κυβέρνησης - δανειστών για το ασφαλιστικό πραγματοποιεί η συντακτική ομάδα του Bloomberg.
Όπως τονίζει το δημοσίευμα, καμία πλευρά δεν πρέπει να επιτρέψει η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού να απειλήσει το ευρώ.
«Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα, αλλά κατά τη διάρκεια του 2015 τα προβλήματά της ήταν αρκετά μεγάλα για να απειλήσουν την επιβίωση του ευρωσυστήματος», αναφέρει το δημοσίευμα. 
Ένα χρόνο μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον Αλέξη Τσίπρα, η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις που απαιτούνται από τους πιστωτές ως αντάλλαγμα για περαιτέρω βοήθεια.
«Καμία πλευρά δεν πρέπει να επιτρέψει η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού να θέσει και πάλι σε κίνδυνο το ευρώ», σημειώνει το editorial του Bloomberg.
Όπως σημειώνεται, παρά το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται ακόμη εντατική και η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα, η κατάσταση βελτιώνεται.
Το ελληνικό ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί μόλις κατά 0,7% το 2016, και το 2017 ενδέχεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 1,9%, ενώ η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας αναβαθμίστηκε από την Standard & Poor's.
Ωστόσο, σημειώνει το Bloomberg View, η πολιτική κατάσταση παραμένει εύθραυστη και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ είναι αδύναμη μετά τη διάσπαση.
Σύμφωνα με τους συντάκτες, για να αποφευχθεί μια επανάληψη του ελληνικού "δράματος", απαιτείται μια διπλή επιτυχία.
Η σταθερή δέσμευση από την πλευρά της Ελλάδας, αλλά και μεγαλύτερη ευελιξία από τους Ευρωπαίους εταίρους της.
Το Bloomberg χαρακτηρίζει την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να πείσει τη Βουλή να ψηφίσει το ασφαλιστικό, ως την πραγματική δοκιμασία προς αυτή την κατεύθυνση.
Σε περίπτωση που δεν τα καταφέρει, μια νέα πολιτική κρίση δεν είναι απλώς δυνατή, αλλά και πιθανή, προειδοποιεί το Bloomberg.


Embedded image permalink 



Όσον αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, το Bloomberg τις χαρακτηρίζει αναγκαίες και τονίζει ότι πρέπει να προχωρήσουν.
Για παράδειγμα η πώληση των περιφερειακών αεροδρομίων, των λιμανιών και άλλων περιουσιακών στοιχείων, αναμένεται να φέρει στα ταμεία έσοδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ για το 2016.
Ενδεχόμενη απροθυμία να επιδοθεί σε αυτό που η κυβέρνηση εξακολουθεί να αποκαλεί "ξεπούλημα", ίσως σημαίνει ότι θα χαθεί ο επίσημος στόχος του προϋπολογισμού, προειδοποιεί το Bloomberg.
Σε αυτή την περίπτωση οι δανειστές της Ελλάδας πρέπει να απαιτήσουν πρόοδο, και προσπάθειες για την διατήρηση την υλοποίηση των υποσχέσεων.
Ωστόσο, σημειώνει το Bloomberg, η κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων είναι πιο σημαντική από την ταχύτητα με την οποία θα εφαρμοστούν.
Η επιμονή των δανειστών σε αλλαγές που είναι πιο γρήγορες από αυτές που μπορεί να υλοποιθήσει η κυβέρνηση ή το ξεπούλημα, δεν εξυπηρετούν κανέναν σκοπό.
Όσον αφορά το ασφαλιστικό, η διαφωνία Ελλάδας - δανειστών έγκειται στον τρόπο εξοικονόμησης πόρων.
Η ελληνική κυβέρνηση προτείνει αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ οι δανειστές μείωση συντάξεων.
Είναι γεγονός ότι η προϊστορία της Ελλάδας στη συλλογή φόρων δεν εμπνέει εμπιστοσύνη, σημειώνει το Bloomberg. .
Όσο το σύστημα πιέζεται προς την ευρωστία των δημόσιων οικονομικών, οι πιστωτές θα πρέπει να το σεβαστούν.
Θα πρέπει να είναι η Ελλάδα αυτή που θα πει πώς θα κατανεμηθεί το κόστος μεταξύ των φορολογούμενων και των συνταξιούχων, υποστηρίζουν οι συντάκτες.
Τέλος, οι δανειστές έχουν συμφωνήσει επιτέλους να συζητήσουν για μια νέα ελάφρυνση χρέους.
Όλοι γνωρίζουν ότι τα οικονομικά της Ελλάδας δεν μπορούν να διορθωθούν χωρίς ελάφρυνση χρέους, επομένως αυτή η συζήτηση έχει καθυστερήσει.
Οι λεπτομέρειες δεν χρειάζεται να αποφασιστούν τώρα, αλλά οι συνομιλίες πρέπει να ξεκινήσουν, καθώς αυτή η εξέλιξη θα έδινε στους Έλληνες ψηφοφόρους έναν ακόμη λόγο για να αντέξουν το επόμενο στάδιο της λιτότητας.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με μεγάλο και παράλογο κόστος, ανάγκασε τον Τσίπρα να παραδοθεί.
Εάν δεν θέλει να επαναλάβει αυτό το επεισόδιο, θα πρέπει να είναι ευγενική στη νίκη», καταλήγει το editorial.

(Πρώτη Ενημέρωση: 10:40, Τρίτη 2 Φεβρουαρίου)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης