Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Summers (πρώην ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ): Έχει έρθει πια η ώρα να καταργηθεί το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ

tags :
Summers (πρώην ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ): Έχει έρθει πια η ώρα να καταργηθεί το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ
Σε ορισμένους κύκλους το 500ευρω είναι γνωστό ως «Bin Laden», λόγω του ρόλου του στη διαφθορά και στο παγκόσμιο έγκλημα
Άρθρο-παρέμβαση υπέρ της κατάργησης του χαρτονομίσματος των 100 δολαρίων δημοσιεύει ο πρώην υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ, Laurence Summers, στην ιστοσελίδα του Business Insider.
Όπως σημειώνει στο κείμενό του ο Summers, μία πρόσφατη έρευνα του Harvard καταγράφονται μία σειρά επιχειρημάτων υπέρ της παύσης της έκδοσης ή και της απόσυρσης από την κυκλοφορία των χαρτονομισμάτων μεγάλης αξίας, όπως είναι εκείνα των 500 ευρώ και των 100 δολαρίων.
Συγκεκριμένα, ο Summers γράφει:
«Θυμάμαι όταν το ευρώ σχεδιαζόταν στα τέλη του 1990 ότι ερχόμουν σε αντιπαράθεση με τους ευρωπαίους ομολόγους μου, καθώς υποστήριζα ότι η έκδοση ενός χαρτονομίσματος των 500 ευρώ ήταν μία πράξη εξαιρετικά ανεύθυνη και θα βοηθούσε μόνο τη διαφθορά και το έγκλημα.
Από τη στιγμή που η διαφθορά και το έγκλημα θα λάμβανε χώρα εκτός των συνόρων της Ε.Ε., τόνισα ότι θα ήταν το δικό τους νόμισμα, αλλά το πρόβλημα όλων μας.
Και κατέστησα σαφές ότι στο πλαίσιο μία διεθνούς συμφωνίας, οι ΗΠΑ θα έπρεπε να ξανασκεφτεί την πολιτική της σχετικά με το χαρτονόμισμα των 100 δολαρίων.
Αλλά επειδή οι Γερμανοί είχαν δεσμευθεί να έχουν ένα χαρτονόμισμα υψηλής ονομαστικής αξίας, το θέμα δεν συζητήθηκε ποτέ σοβαρά στα διεθνή φόρα».
Το γεγονός ότι, όπως επισημαίνει ο Sanders, σε ορισμένους κύκλους το 500ευρω είναι γνωστό ως «Bin Laden» επιβεβαιώνει τα επιχειρήματα εναντίον του.
Και στη συνέχεια σημειώνει ότι μία λύση θα μπορούσε να είναι ένα μορατόριουμ στην έκδοση νέων χαρτονομισμάτων, καθώς η απόσυρση όλων των χαρτονομισμάτων από την κυκλοφορία μάλλον είναι μία παρατραβηγμένη κίνηση.
Ακόμη επισημαίνει ότι δεν του φαίνεται παράξενο πως η μεγάλη αντίσταση κατά της κατάργησης του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ προέρχεται από το Λουξεμβούργο, το οποίο έχει μία μακρά παράδοση στο να παρέχει στέγη σε φοροφυγάδες, σε άτομα που ξεπλένουν χρήμα και άλλα κομμάτια της τραπεζικής μυστικότητας, ενώ ταυτόχρονα στη χώρα τυπώνονται 20 φορές περισσότερα χρήματα από ότι είναι το συνολικό ΑΕΠ της.
Ακόμη καλύτερα, σύμφωνα με τον Summers, θα ήταν μία παγκόσμια συμφωνία για να σταματήσει η έκδοση χαρτονομισμάτων μεγαλύτερων των 50 ή των 100 δολαρίων, καθώς μία τέτοια συμφωνία θα ήταν ίσως η πιο σημαντική απόφαση που έχει λάβει το G7 ή το G20.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης