Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Credit Suisse: Ο χρυσός θα ανέβει μέχρι τα 1.350 δολ./ουγγιά μέσα στον επόμενο χρόνο

Credit Suisse: Ο χρυσός θα ανέβει μέχρι τα 1.350 δολ./ουγγιά μέσα στον επόμενο χρόνο
Από το 2018 θα αρχίσουν να αποκλιμακώνονται οι τιμές του χρυσού, προς τα 1.200 δολ./ουγγιά - Σε περιδίνηση οι τιμές του χαλκού, μειωμένες κατά 30% οι προβλέψεις για την τιμή του
Για άλλη μια φορά αυτά ζούμε μία χρυσή εποχή για το... χρυσό.
Το πολύτιμο μέταλλο έχει ανακτήσει μέρος της δύναμης που έχασε τον τελευταίο χρόνο, έπειτα από εξαιρετικό Α' τρίμηνο το 2016.
Οι τιμές του χρυσού κέρδισαν 16% - 17% κατά το Α' τρίμηνο και βρίσκεται σήμερα, Τρίτη 12 Απριλίου, σε 1.235 δολ./ουγγιά.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Credit Suisse, το πολύτιμο μέταλλο πρόκειται να ακολουθήσει ανοδική πορεία καθ' όλη τη διάρκεια αυτής της χρονιάς.
Οι Michael Slifirski και Νικ Χέρμπερτ γράφουν στην τριμηνιαία έκθεσή τους για το συνάλλαγμα και τα εμπορεύματα ότι οι τιμές του χρυσού θα πιάσουν κορυφή στα 1.350 δολ./ουγγιά κατά το Α' τρίμηνο του 2017.
Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι ο χρυσός είναι πιθανό να συνεχίσει να ανεβαίνει έως ότου η παγκόσμια οικονομία σταθεροποιείται, ξεπερνώντας τους φόβους για ύφεση.
Η Credit Suisse προβλέπει μια υποχώρηση στις τιμές του χρυσού στις αρχές του 2018, καθώς τα πραγματικά επιτόκια θα αρχίσουν να επιστρέφουν σε υψηλότερα επίπεδα.
Οι αναλυτές της Credit Suisse σημειώνουν ότι η μακροπρόθεσμη εκτίμησή τους για την τιμή του χρυσού είναι στα 1.200 δολ./ουγγιά, με το σκεπτικό ότι σε αυτό το επίπεδο η εξίσωση προσφοράς και ζήτησης θα είναι σχετικά ισορροπημένη.
Οι «αρκούδες» της αγοράς, όπως η Societe Generale του Albert Edwards, έχουν ήδη προβλέψει ότι η ύφεση στις ΗΠΑ είναι αναπόφευκτη.
Με όλη την καταστροφολογία, ο χρυσός πιέζεται να κινηθεί ανοδικά, καθώς οι επενδυτές τείνουν να αναζητούν πιο ασφαλή περιουσιακά στοιχεία σε μια πτωτική αγορά.
Άλλοι παράγοντες που βοηθούν τις τιμές του χρυσού είναι το ασθενέστερο αμερικανικό δολάριο και η απόφαση της Federal Reserve να μην αυξήσει τα επιτόκια.
Τα hedge funds και οι επενδυτικές τράπεζες έχουν και πάλι καταστεί σημαντικοί αγοραστές χρυσού.
Συγκεκριμένα, κατά το Α' τρίμηνο προχώρησαν σε αγορές ρεκόρ ETFs χρυσού.
Το ξαφνικό ράλι των τιμών πρέπει να έβλαψε τον αριθμό ρεκόρ των αρνητικών θέσεων για τα συμβόλαια του χρυσού που υπήρχαν μέχρι το τέλος του 2015.

India gold

gold

gold

gold

Από την άλλη, αναφορικά με το χαλκό, οι αναλυτές της Credit Suisse είναι λιγότερο αισιόδοξοι.
Η έκθεση αναφέρει ότι η ζήτηση από την κινεζική αγορά αναμένεται να αυξηθεί με πιο αργούς ρυθμούς από ό,τι αρχικά εκτιμούσαν οι αναλυτές και ότι αυτό θα έχει αρνητική επίδραση στις τιμές του χαλκού.
Η νέα εκτίμηση τους για τις τιμές του χαλκού το 2018 είναι 1,80 δολ/λίβρα, περισσότερο από 30% χαμηλότερα σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις τους.
Η έκθεση αναφέρει ότι ο τρέχον ρυθμός κατανάλωσης χαλκού θα αποτελέσει τη νέα πραγματικότητα από εδώ και πέρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης