Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bruegel: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την επόμενη ημέρα μετά από ένα Brexit

Bruegel: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την επόμενη ημέρα μετά από ένα Brexit
Με το δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου, η Ευρώπη αναλογίζεται τις συνέπειες μία νίκης του «Φεύγουμε»
Σε ανάλυση για την επόμενη ημέρα μετά από ένα ενδεχόμενο Brexit προχωράει το ευρωπαϊκό think tank Bruegel.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανάλυση, το άρθρο 50 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Δεκέμβριος 2009) ορίζει τις διαδικασίες για να θέσει τέρμα στη θητεία του ένα κράτος-μέλος.
Η νομική απόσυρση θα σήμαινε ότι οι Συνθήκες της ΕΕ και τα σχετικά πρωτόκολλα παύουν πλέον να ισχύουν και τα χρηματοδοτικά προγράμματα της Ε.Ε. θα πρέπει να καταργηθούν σταδιακά.
Αν η Βρετανία ψηφίσει την έξοδο από την Ε.Ε. το αποτέλεσμα δεν θα έχει αμέσως μια δεσμευτική νομική ισχύ.
Η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκινήσει μια πρόταση για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 και να πραγματοποιήσει μία σχετική ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο.
Μόλις περάσει αυτή η ψηφοφορία, το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε στη συνέχεια να κοινοποιήσει επισήμως στην Ε.Ε. την πρόθεσή του να αποχωρήσει.



Τι θα σημάνει το Brexit για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε.;
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μια ιδιαίτερη μείωση της συνεισφοράς του στον προϋπολογισμό της Ε.Ε., γνωστή ως έκπτωση.
Ακόμα και μετά από αυτή, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει την τέταρτη μεγαλύτερη καθαρή συνεισφορά (μετά τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία) στην Ε.Ε.
Το 2014, μετά την εφαρμογή της έκπτωσης, το Ηνωμένο Βασίλειο συνέβαλε με 13 δισ. στερλίνες στο συνολικό προϋπολογισμό της Ε.Ε., ύψους 118,9 δισ. στερλινών.
Αυτό ήταν 0,52% του βρετανικού Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος (ΑΕΕ).
Ωστόσο, από τα 13 δισ. στερλίνες το Ηνωμένο Βασίλειο έλαβε πίσω περίπου 4 δισ. σε «έσοδα του δημοσίου τομέα», κυρίως μέσω επιδοτήσεων στον αγροτικό τομέα.
Ως εκ τούτου, εάν το Ηνωμένο Βασίλειο ψηφίσει να αποχωρήσει από την Ε.Ε., θα υπάρξουν συνέπειες για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε., αλλά η συνολική επίπτωση θα εξαρτηθεί από τη συμφωνία που θα επιτευχθεί μεταξύ της Ε.Ε. και του Ηνωμένου Βασιλείου.



Ποιες είναι οι εισφορές κεφαλαίου του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα;
Οι εθνικές κεντρικές τράπεζες των κρατών της ευρωζώνης έχουν καταβάλει προς την ΕΚΤ 7,6 δισ. ευρώ.
Εν τω μεταξύ, οι κεντρικές τράπεζες εκτός της ζώνης του ευρώ συμβάλλουν στην ΕΚΤ με 120 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο συνεισφέρει 55 εκατ. ευρώ.
Οι κεντρικές τράπεζες των εννέα χωρών εκτός της ζώνης του ευρώ δεν δικαιούνται να λάβουν μερίδιο των κερδών, ούτε υποχρεούνται να καλύψουν τυχόν ζημίες της ΕΚΤ.
Ωστόσο, οι κεντρικές τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλων χωρών εκτός της ζώνης του ευρώ που απαιτείται να συνεισφέρουν στις λειτουργικές δαπάνες της ΕΚΤ, με την καταβολή τουλάχιστον 3,75% του εγγεγραμμένου κεφαλαίου τους.
Αυτό σημαίνει ότι η συνεισφορά του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΚΤ είναι πολύ μικρή και θα πρέπει να είναι εύκολο να διαχωριστεί.





Τι θα συμβεί με τους κανονισμούς της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο;
Ένας τεράστιος όγκος νομοθεσίας της Ε.Ε. έχει συγκεντρωθεί κατά τη διάρκεια των 40 χρόνων της πορείας του Ηνωμένου Βασιλείου εντός της Ένωσης.
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου εκτιμά ότι το 50% της νομοθεσίας της χώρας, με σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο, προέρχεται από τη νομοθεσία της Ε.Ε.
Σε περίπτωση εξόδου, το Ηνωμένο Βασίλειο πιθανότατα θα χρειαστεί να επανεξετάσει ολόκληρο το σώμα της νομοθεσίας της Ε.Ε. για να καθορίσει πόσο μεγάλη επιρροή η νομοθεσία αυτή είχε στο εσωτερικό δίκαιο της χώρας, ενώ αρκετοί νόμοι θα πρέπει να αντικατασταθούν από ισοδύναμους νέους εγχώριους νόμους.

Πόσο καιρό θα χρειαστούν οι εμπορικές διαπραγματεύσεις;
Η ΕΕ διαθέτει επί του παρόντος προτιμησιακές συμφωνίες Εμπορίου με 52 χώρες και διαπραγματεύεται εμπορικές συμφωνίες με άλλες 72 χώρες.
Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο βγει από την Ε.Ε. θα πρέπει να επαναδιαπραγματευθεί με την Ε.Ε. και με 124 άλλες χώρες το δικό του καθεστώς εμπορίου.
Οι περιφερειακές εμπορικές συμφωνίες εκτιμάται ότι θα χρειαστούν 28 μήνες κατά μέσο όρο.

Τι θα μπορούσε να συμβεί στους μετανάστες από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ε.Ε.;
Σχεδόν 5,2 εκατομμύρια άτομα που έχουν γεννηθεί στη Βρετανία ζουν εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου, εκ των οποίων 1,3 εκατομμύρια ζουν σε άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε.
Από την άλλη πλευρά, 8,3 εκατομμύρια άτομα που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και 3 εκατομμύρια από αυτά τα άτομα προέρχονται από άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε.
Μέχρι το τέλος του 2015, η μετανάστευση από τις άλλες 27 χώρες της Ε.Ε. προς το Ηνωμένο Βασίλειο έφθασε στο ίδιο επίπεδο με τη μετανάστευση από τον υπόλοιπο κόσμο προς το Ηνωμένο Βασίλειο.
Αντίθετα, περίπου 300.000 πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου ζουν στην Ισπανία, ακολουθούμενοι από 250.000 που ζουν στην Ιρλανδία και 180.000 στη Γαλλία.



Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο ψηφίσει υπέρ της εξόδου, οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα έχουν πλέον «υπηκοότητα» Ε.Ε.
Ωστόσο, τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιθαγένεια της Ε.Ε. είναι πιο δύσκολο να προσδιοριστούν, όπως είναι τα δικαιώματα διαμονής και οι όροι πρόσβασης στις δημόσιες υπηρεσίες της χώρας που κατοικούν.
Τα δικαιώματα που απολαμβάνουν οι ευρωπαίοι μετανάστες στο Ηνωμένο Βασίλειο και ομοίως τα δικαιώματα των μεταναστών από το Ηνωμένο Βασίλειο που ζουν στην Ε.Ε. θα εξαρτηθούν από τη φύση των διαπραγματεύσεων απόσυρσης και την τελική συμφωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης