Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Credit Suisse: Η ύφεση στη Βρετανία λόγω Brexit θα κοστίσει 500.000 θέσεις εργασίας

tags :
Credit Suisse: Η ύφεση στη Βρετανία λόγω Brexit θα κοστίσει 500.000 θέσεις εργασίας
Στο 1% το 2016 η ανάπτυξη, στο 1% η ύφεση το 2017
Η νίκη του Brexit στη Βρετανία και η επικείμενη ύφεση θα οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα κοστίσει σχεδόν 500.000 θέσεις εργασίας, σημειώνουν σε έκθεσή τους οι αναλυτές της Credit Suisse.
Συγκεκριμένα, η Anais Boussie και η ομάδα των αναλυτών της τονίζουν ότι ότι η Βρετανία είναι έτοιμη να εισέλθει σε ύφεση.
Αυτό με τη σειρά του θα έχει ως αποτέλεσμα την εκτίναξη της ανεργίας, διαγράφοντας μεγάλο μέρος του έργου του απερχόμενου πρωθυπουργού David Cameron και των κυβερνήσεών του για μείωση της ανεργίας.
«Η πρόβλεψή μας για την αύξηση του ΑΕΠ μειώθηκε σε 1% για το 2016 και στο -1% για το 2017, ενώ αναμένουμε ότι το ποσοστό ανεργίας θα εκτιναχθεί στο 6,5% μέχρι το τέλος του 2017.
Αυτή η αναμενόμενη αύξηση της ανεργίας είναι πιθανό να συμπιέσει τα ονομαστικά εισοδήματα των νοικοκυριών, καθώς η αύξηση των μισθών θα δεχθεί ισχυρό πλήγμα.
Αυτό μπορεί να συμβεί με κάποια χρονική υστέρηση.
Σήμερα η ανεργία στη Βρετανία είναι μόλις 5%, δηλαδή περίπου 1.670.000 άνθρωποι από τα 33.260.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο θεωρητικά είναι εκείνα που μπορούν να εργαστούν και δεν έχουν δουλειά.
Βασισμένο σε ένα πρόχειρο υπολογισμό, η αύξηση της ανεργίας από το 5% στο 6,5%, θα αφήσει επιπλέον 491.000 ανθρώπους εκτός αγοράς εργασίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και αν η ανεργία εκτοξευτεί στο 6,5%, το ποσοστό θα είναι σημαντικά χαμηλότερο από ό,τι σε χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία.

Eurozone unemployment

Η Credit Suisse σημειώνει επίσης ότι αναμένει ότι η αύξηση της ανεργίας θα προκαλέσει χαλάρωση της κατανάλωσης, η οποία με τη σειρά της θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη πιο σοβαρά προβλήματα για την οικονομία.
Η λογική είναι απλή: όταν οι άνθρωποι ανησυχούν για την κατάσταση των οικονομικών τους, σταματούν τις δαπάνες και όταν οι άνθρωποι σταματούν τις δαπάνες μπορεί να σημάνει σοβαρά προβλήματα στη μακροοικονομική κλίμακα.
Οι καταναλωτές είναι οι μεγάλοι σωτήρες της οικονομίας, αλλά αν σταματήσει τις δαπάνες, τα πράγματα θα μπορούσαν να πάνε πολύ άσχημα, πολύ γρήγορα.
Συγκεκριμένα, η Credit Suisse σημειώνει:
«Λαμβάνοντας υπόψιν τις προβλέψεις μας για την ύφεση στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου κατά τα προσεχή τρίμηνα, αναμένουμε ότι το ποσοστό ανεργίας θα αυξηθεί.
Το γράφημα 14 δείχνει την ιστορική σχέση μεταξύ της αύξησης του ΑΕΠ στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις μεταβολές του ποσοστού ανεργίας. Όπως φαίνεται, η αύξηση του ΑΕΠ συχνά συνοδεύεται από πτώση του ποσοστού ανεργίας.
Στο γράφημα 16 μπορούμε να δούμε μια καθυστερημένη αντίδραση στην αγορά εργασίας για την επιβράδυνση της ανάπτυξης μέχρι σήμερα, ενώ η ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί σε επίπεδα συμβατά με τη σταθεροποίηση και το ποσοστό ανεργίας εξακολουθεί να μειώνεται».

CS unemployment UK

CS UK unemployment
(Πρώτη Ενημέρωση: 20:33, Τετάρτη 13 Ιουλίου)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης