Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bruegel: H Ελλάδα έχει μόνο 2 επιλογές, γενναία αναδιάρθρωση ή 4ο μνημόνιο

Bruegel: H Ελλάδα έχει μόνο 2 επιλογές, γενναία αναδιάρθρωση ή 4ο μνημόνιο
ΟΙ αποτρεπτικός παράγωντας για επενδύσεις δεν είναι το χρέος αλλά η τεράστια γραφειοκρατία
Δυσοίωνες είναι για την Ελλάδα οι προβλέψεις του επικεφαλής του Ινστιτούτου Bruegel, Zsolt Darvas ο οποίος επεξεργάζεται μοντέλα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και προβλέπει αναπόφευκτη την επιβολή και 4ου μνημονίου.
«Η πιθανότερη κατάληξη για το 2018 είναι ένα τέταρτο μνημόνιο για την Ελλάδα.
Φοβάμαι ότι ο πρόεδρος Obama δεν μπορεί να επηρεάσει τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για την Ελλάδα» υποστηρίζει σε συνέντευξή του στα Νέα.
Συνεχίζοντας ο επικεφαλής οικονομολόγος του Bruegel εκτιμά πως οι επιλογές για την Ελλάδα είναι δύο:
Είτε μεγάλη αναδιάρθρωση ή τέταρτο μνημόνιο.
Ακόμη κι αν η Ελλάδα έχει, όπως αναμένω ανάπτυξη την περίοδο 2017-2018, άρα και συνεπακόλουθη μείωση του λόγου χρέους/ΑΕΠ, αυτό θα παραμείνει σε αρκετά μεγάλο ύψος, ενώ ένα 80% του χρέους θα οφείλεται στον επίσημο τομέα.
Την ίδια στιγμή, τόσο η οικονομική όσο και η πολιτική κατάσταση στη χώρα θα χαρακτηρίζεται από μεγάλη αβεβαιότητα.
Κάτω από τέτοιους όρους, για μένα παραμένει απίθανο να καταφέρει η Ελλάδα να δανειστεί απο τις αγορές με ένα λογικό επιτόκιο.
Αυτό που περιμένω ότι θα συμβεί είναι κάποιας μορφής αναδιάρθρωση χρέους με χρονικές επεκτάσεις στην ωρίμανση των ομολόγων, μαζί με χαμήλωμα ή πάγωμα των επιτοκίων, χωρίς πάντως αυτά να είναι αρκετά για να αποφύγει η Ελλάδα ένα τέταρτο πρόγραμμα" δηλώνει.
Τέλος, όσον αφορά την προσέλκυση επενδύσεων, ο οικονομολόγος πιστεύει ότι αυτό που λειτουργεί αποτρεπτικά δεν είναι το ύψος του χρέους αλλά η υπερβολική γραφειοκρατία στην οποία αναφέρεται συχνά και ο ΟΟΣΑ στις ετήσιες εκθέσεις του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης