Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Μήνυμα Scope στην Ιταλία για τα NPLs που αφορά και την Ελλάδα – Το 2021 το μεγάλο κύμα κόκκινων δανείων και χρεοκοπιών

Μήνυμα Scope στην Ιταλία για τα NPLs που αφορά και την Ελλάδα – Το 2021 το μεγάλο κύμα κόκκινων δανείων και χρεοκοπιών
Η Scope δεν αποκλείει το 2021 η Ιταλία να δημιουργήσει μια bad bank μια κακή τράπεζα για τα προβληματικά δάνεια
Το 2020 δεν θα σημειωθεί αύξηση των NPLs των προβληματικών δανείων στις τράπεζες της Ιταλίας απόρροια της ελαστικότητας των κριτηρίων που έχουν θεσπίσει οι εποπτικές αρχές....αλλά το πρόβλημα θα εμφανιστεί το 2021 αναφέρει ο Γερμανικός οίκος Scope rating
Ταυτόχρονα και η Ιταλία έχει λάβει μέτρα υποστηρικτικά τα οποία θα καθυστερήσουν την απότομη αύξηση των NPLs στην Ιταλία, μετριάζοντας τις οικονομικές επιβαρύνσεις στους δανειολήπτες και μειώνοντας τον αντίκτυπο της επιδείνωσης της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων στους ισολογισμούς των τραπεζών.
Αλλά οι ευάλωτοι δανειολήπτες ενδέχεται να μην αποφύγουν την χρεοκοπία με ορίζοντα το 2021.
Να σημειωθεί ότι και για την Ελλάδα ισχύει το ίδιο καθεστώς, το 2020 λόγω της ελαστικότητας των κριτηρίων για το τι θεωρείται NPEs δεν θα προκύψει επιβάρυνση αλλά ο μεγάλος κίνδυνος είναι το 2021 να καταγραφεί αύξηση προβληματικών ανοιγμάτων.
Σε απάντηση στην Πανδημία του κορωνοιού, οι ιταλικές αρχές έχουν θεσπίσει διάφορα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων εθνικών συστημάτων εγγύησης για νέες χρηματοδοτήσεις σε μικρομεσαίες εταιρίες και μορατόριουμ στα φυσικά πρόσωπα αποπληρωμής των δανείων.
«Παρά όλα αυτά τα μέτρα, αναμένουμε αύξηση χρεοκοπιών και αδυναμία πληρωμών από το 2021 μόλις τελειώσουν τα έκτακτα προγράμματα εποπτικής στήριξης καθώς η οικονομική συρρίκνωση μεταφράζεται σε υψηλότερη ανεργία και αυξημένους κινδύνους για τους δανειολήπτες.
Αναμένουμε μια σταδιακή αύξηση αθέτησης πληρωμών των νοικοκυριών, καθώς και  απότομη αύξηση των χρεοκοπιών εταιριών.
Κατά την Scope με την πάροδο του χρόνου θα αρχίσουν να αυξάνονται οι αθετήσεις πληρωμών από τα φυσικά πρόσωπα και βεβαίως οι χρεοκοπίες εταιριών εξέλιξη που θα επιδράσει από το 2021 στους ισολογισμούς των τραπεζών με αυξήσεις προβληματικών δανείων και ανοιγμάτων.
Δεν αναμένουμε άμεση αύξηση των χρεοκοιών στην Ιταλία το 2020, αλλά θα αυξηθούν από το 2021.
Οι παράγοντες που θα συμβάλλουν ώστε το φαινόμενο της αύξησης των NPEs να εμφανιστεί το 2021 θα είναι 
1) Η τυπική χρονική υστέρηση μεταξύ κρίσης και της συσσώρευσης NPLs,
2)Mορατόριουμ από τις εποπτικές αρχές μέσω της αύξησης του χρόνου που χαρακτηρίζεται ένα δάνειο προβληματικό.
3)Η διετής περίοδος χάριτος για χρηματοδοτήσεις με εγγύηση από το κράτος που θα καθυστερήσουν τα χρονοδιαγράμματα αποπληρωμής για εταιρικό χρέος.
4) Κανονιστικές οδηγίες που αποτρέπουν την αυτόματη αναγνώριση των χρεοκοπιών και αθετήσεων πληρωμών που προκαλούνται από το Covid-19 και
5) Την ταχύτητα ανάκαμψης της Ιταλίας.
Οι μικρομεσαίες εταιρίες  θα επωφεληθούν από κρατικές εγγυήσεις.
Αυτές οι χρηματοδοτήσεις έχουν περίοδο χάριτος δύο ετών, κατά την οποία το κεφάλαιο δεν αποπληρώνεται.
Δεδομένου ότι οι εταιρείες είναι συνήθως μοχλευμένες, η Scope αναμένει ευρύτερη χρήση οικονομικής βοήθειας με πιθανή αύξηση των αθετήσεων στα δάνεια, μετά τη λήξη της περιόδου χάριτος, λόγω της αδυναμίας εταιριών που δεν μπορούν να ξεκινήσουν εκ νέου την εξυπηρέτηση των δανείων τους ή να λάβουν νέα χρηματοδότηση.
Δεδομένου ότι η χρηματοδότηση των εταιρειών και ειδικά των μικρομεσαίων θα καλύπτεται κυρίως από κρατικές εγγυήσεις, ο πιστωτικός κίνδυνος θα μεταφερθεί εν μέρει από τους ισολογισμούς των τραπεζών στον κρατικό προυπολογισμό.
Ως εκ τούτου, είναι πιθανό η ιταλική κυβέρνηση να δημιουργήσει μια κακή τράπεζα για τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων με εγγυήσεις του κράτους και των μικρομεσαίων εταιριών.
Σε αυτό το σενάριο, δεν αναμένουμε ότι οι τιτλοποιήσεις NPLs θα φτάσει στα επίπεδα της περιόδου 2018-2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης