Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Γιατί ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream είναι τόσο σημαντικός για τις χώρες της Ευρώπης

Deutsche Bank: Γιατί ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream είναι τόσο σημαντικός για τις χώρες της Ευρώπης
Όπως σημειώνει ο επικεφαλής αναλυτής της τράπεζας Jim Reid, βραχυπρόθεσμα υπάρχουν εμπόδια: ακόμη και με την επιστροφή της υπό συντήρηση τουρμπίνας

Τη σημασία της επανεκκίνησης των ροών φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream αναδεικνύει με πρόσφατο report της η Deutsche Bank.
Τις τελευταίες 24 ώρες γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο το ότι η Ρωσία θα επανεκκινήσει τις ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nordstream 1 στις 21 Ιουλίου.
Πράγματι, ο πρόεδρος Putin την Τρίτη 19 Ιουλίου, όπως και την επομένη, επεσήμανε πως «πρόθεσή μας είναι να αποκατασταθούν οι ροές κατά 40%».
«Βεβαίως, υπό το φως των προσδοκιών της «Κρίσης» μόλις πριν από μία εβδομάδα, είναι ασφαλές να πούμε», λέει η Deutsche Bank, «ότι αυτό ως γεγονός είναι πολύ καλύτερο και από το χειρότερο σενάριο που προεξοφλούσαν οικονομολόγοι και οι ειδικοί τις τελευταίες δύο εβδομάδες».
Ωστόσο, όπως σημειώνει ο επικεφαλής αναλυτής της τράπεζας Jim Reid, βραχυπρόθεσμα υπάρχουν εμπόδια: ακόμη και με την επιστροφή της υπό συντήρηση τουρμπίνας από τον Καναδά που αναμένεται την επόμενη εβδομάδα, ο Putin προειδοποίησε ότι θα απαιτηθούν εργασίες για ένα άλλο στρόβιλο, γύρω στις 26 Ιουλίου, και, εάν ο στρόβιλος που ήταν στον Καναδά δεν επιστρέψει εγκαίρως, τότε οι ροές μπορεί να πέσουν στο 20%.
NS1_flows_1.jpg
Υπάρχουν επίσης αμφιβολίες ότι οι ισχυρισμοί του Putin πρέπει να ληφθούν υπόψη, με Γερμανούς αξιωματούχους να δηλώνουν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι ο στρόβιλος που επέστρεφε από τον Καναδά δεν επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Παρεμπιπτόντως, η αναλύτρια Goldman Samantha Dart «επισκέφθηκε» το ερώτημα τι αλλάζει με την επιστροφή του στροβίλου NS1 από τον Καναδά.
Η απάντησή της; «Τίποτε ιδιαίτερο».
Προσέθεσε δε ότι, «παρά την πρόσφατη εστίαση γύρω από το χρονοδιάγραμμα της επιστροφής του επισκευασμένου στροβίλου στη Ρωσία, που αναμένεται τώρα γύρω στις 24 Ιουλίου, μετά την προγραμματισμένη ολοκλήρωση της συντήρησης του NS1, δεν πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο μοναδικός οδηγός των ροών του NS1. 
russian_pipeline_flows_DB_note.jpg
Επιπλέον, λόγω της αδιαφάνειας σε ό,τι αφορά την κλίμακα των περικοπών μέσω NS1 τον περασμένο μήνα, η απουσία οποιασδήποτε εκ νέου δρομολόγησης των μειωμένων ροών μέσω εναλλακτικού αγωγού για να μετριαστεί ο αντίκτυπος στον εφοδιασμό υποδηλώνει ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία είναι πολιτικές/οικονομικές αποφάσεις και όχι τεχνικές».
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την Deutsche Bank, «εάν καταφέρουμε να διαχειριστούμε σταθερές ροές 40%, η Γερμανία θα ξεπεράσει τον χειμώνα με μια ήπια περικοπή ζήτησης και αρκετά υψηλές εισαγωγές αερίου από άλλες χώρες (συμπεριλαμβανομένων των έμμεσων εισαγωγές LNG).
Εν κατακλείδι, ο Reid προειδοποιεί να «αναμένουμε ότι η αβεβαιότητα θα συνεχιστεί για πολλούς μήνες, ενώ οι ροές φυσικού αερίου θα συνδέονται με διάφορα γεωπολιτικά θέματα, όπως η κατάπαυση του πυρός με την Ουκρανία, το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο κ.λπ.», προσθέτοντας: «Επιπλέον, ακόμη και αν η προσφορά φτάσει στο 40%, είναι απίθανο να παραμείνει εκεί».
Συμπερασματικά, η Ευρώπη θα μειώσει την κατανάλωσης ενέργειας αυτόν τον χειμώνα, η οποία θα πλήξει την ανάπτυξη και θα ωθήσει την ήπειρο σε ύφεση.
Η αβεβαιότητα θα παραμείνει για τα επόμενα τρίμηνα, παρότι η ροή των ειδήσεων ήταν πιο θετική για την Ευρώπη τις τελευταίες 24 ώρες, καταλήγει η γερμανική τράπεζα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης