Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η ζοφερή πρόβλεψη του Dalio (Bridgewater): Με επιτόκια της Fed στο 4,5%, οι μετοχές θα υποχωρήσουν κατά 20%

Η ζοφερή πρόβλεψη του Dalio (Bridgewater): Με επιτόκια της Fed στο 4,5%, οι μετοχές θα υποχωρήσουν κατά 20%
O Dalio εκτιμά ότι μια απλή αύξηση των επιτοκίων από τη Fed σε περίπου 4,5% θα οδηγούσε τις μετοχές σε βουτιά κατά 20%
Σχετικά Άρθρα

Σε μια ζοφερή πρόβλεψη για τις μετοχές και την οικονομία των ΗΠΑ προέβη ο Ray Dalio, στον απόηχο των νέων στοιχείων για τον πληθωρισμό, που κυμάνθηκε σε υψηλότερο από το αναμενόμενο επίπεδα, προκαλώντας αναταραχές στις διεθνείς αγορές.
«Φαίνεται σαν τα επιτόκια να πρέπει να αυξηθούν πολύ (προς το υψηλότερο άκρο του εύρους 4,5% έως 6%)» έγραψε ο ιδρυτής της Bridgewater Associates LP σε άρθρο του στο LinkedIn. «Αυτό θα μειώσει την πιστωτική ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα, κάτι που θα οδηγήσει σε μείωση των δαπανών του ιδιωτικού τομέα και κατά συνέπεια της οικονομίας».
Σύμφωνα με τον ίδιο, μια απλή αύξηση των επιτοκίων από τη Fed σε περίπου 4,5% θα οδηγούσε τις μετοχές σε βουτιά κατά 20%.
Η πορεία των αγορών δείχνει ότι έχει προεξοφληθεί μια αύξηση επιτοκίων από τη Fed κατά 75 μονάδες βάσης την επόμενη εβδομάδα, χωρίς να αποκλείεται η αύξηση κατά μια 1 ποσοστιαία μονάδα. Οι traders αναμένουν ότι το βασικό επιτόκιο της Fed θα φτάσει στο 4,4% το επόμενο έτος από το εύρος του 2,25% και 2,5% που είναι τώρα.
Ο Dalio σημείωσε ότι οι επενδυτές μπορεί να είναι ακόμα πολύ εφησυχασμένοι σχετικά με τον μακροπρόθεσμο πληθωρισμό. Ενώ η αγορά ομολόγων υποδηλώνει ότι οι traders αναμένουν μέσο ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού 2,6% την επόμενη δεκαετία, η «εκτίμησή» του είναι ότι η αύξηση θα είναι περίπου 4,5% έως 5%. Με οικονομικά σοκ, ενδεχομένως να είναι «σημαντικά υψηλότερο».
Ο Dalio είπε ότι η καμπύλη αποδόσεων των ΗΠΑ θα είναι «σχετικά επίπεδη» μέχρι να υπάρξει μια «απαράδεκτη αρνητική επίδραση» στην οικονομία.
Πάντως, οι επενδυτές -οι οποίοι εκτιμούν ότι η Fed θα οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση το επόμενο έτος, στην προσπάθεια της να περιορίσει τον πληθωρισμό- βλέπουν ήδη τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να χαλαρώνουν τα επιτόκια στα τελευταία στάδια του 2023.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης