Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Σε κίνδυνο οι αξιολογήσεις της Ιταλίας – Ανύπαρκτος ο χώρος για ευέλικτες μεταρρυθμίσεις

Scope: Σε κίνδυνο οι αξιολογήσεις της Ιταλίας – Ανύπαρκτος ο χώρος για ευέλικτες μεταρρυθμίσεις
Σχόλιο της Scope Ratings για την Ιταλία
Οι πολιτικοί και οικονομικοί περιορισμοί –εγχώριοι και ευρωπαϊκοί– περιορίζουν σημαντικά την όποια ευελιξία σε μεταρρυθμίσεις για τη νέα κυβέρνηση της Ιταλίας, θέτοντας σε κίνδυνο την αξιολόγηση μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας («BBB+», με σταθερό outlook).
Όπως σημειώνει ο καναδικός οίκος αξιολόγησης, ο κεντροδεξιός συνασπισμός με επικεφαλής το FdI, τη Lega και το Forza Italia, έχει σημαντικό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, με πάνω από 45% υποστήριξη σύμφωνα με τις περισσότερες πρόσφατες έρευνες.
Ενώ οι δηλωμένες προτιμήσεις πολιτικής αυτού του συνασπισμού θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν τις οικονομικές και δημοσιονομικές προοπτικές της Ιταλίας, ο οίκος εκτιμά πως οι περιορισμοί που αντιμετωπίζει κάθε ιταλική κυβέρνηση μόλις ανέλθει στην εξουσία θα περιορίσουν σημαντικά το περιθώριο ελιγμών της και, ως εκ τούτου, θα καθορίσουν ένα στενό σύνολο επιλογών οικονομικής πολιτικής.
Η συζήτηση των εταίρων του συνασπισμού για αναθεώρηση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της χώρας έρχεται σε σύγκρουση με τη συνεχή πρόοδο που χρειάζεται η Ιταλία στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπίσει τα μακροχρόνια προβλήματα. Κρίνεται, επίσης, ζωτικής σημασίας για να καταστεί δυνατή η ταχεία απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ για τη στήριξη των μεσοπρόθεσμων οικονομικών προοπτικών.
Image
Επιπλέον, ορισμένες από τις φιλόδοξες δημοσιονομικές προτάσεις του συνασπισμού πιθανότατα θα αποδειχθούν δαπανηρές, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής ενιαίου φόρου και φορολογικής αμνηστίας, υψηλότερων συνταξιοδοτικών παροχών και μείωσης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την ανάγκη της Ιταλίας για μια συνετή δημοσιονομική πολιτική που στοχεύει στη σταδιακή επιστροφή σε πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα τα επόμενα χρόνια, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του υψηλού δημόσιου χρέους της -περίπου 150% του ΑΕΠ.
«Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η θέση της Ιταλίας ως κύριος δικαιούχος του προγράμματος NGEU, που πρόκειται να λάβει 191,5 δισ. ευρώ σε κεφάλαια έως το 2026 (περίπου 10% του ΑΕΠ της Ιταλίας) παρέχει ισχυρά κίνητρα για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων από τις οποίες εξαρτώνται οι εκταμιεύσεις της ΕΕ. Η επανεκτίμηση τμημάτων του προγράμματος ανάκαμψης μπορεί να δικαιολογείται, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα επιτρέψει στην Ιταλία να δημιουργήσει προηγούμενο για επαναδιαπραγμάτευση της ουσίας του σχεδίου. (…)
Το δημόσιο χρέος πρόκειται να παραμείνει υψηλό, γύρω στο 145%-150% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, περίπου 15-20% πάνω από τα προ-Covid επίπεδα», σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης