Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Παγκόσμια ύφεση το 2023 - Στο 3% το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ

Capital Economics: Παγκόσμια ύφεση το 2023 - Στο 3% το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ
Η παγκόσμια ύφεση δεν θα είναι τόσο βαθιά σε σχέση με τις συνέπειες της πανδημίας ή της κρίσης του 2008
Σχετικά Άρθρα
Η παγκόσμια οικονομία θα διολισθήσει σε ύφεση το 2023, εκτιμά η Capital Economics, η οποία ωστόσο δεν θα είναι τόσο βαθιά σε σχέση με τις συνέπειες της πανδημίας ή της κρίσης του 2008.
«Συνεχίζουμε να αναμένουμε ότι ο κόσμος θα διολισθήσει σε ύφεση το 2023, καθώς θα γίνουν αισθητές οι επιπτώσεις του υψηλού πληθωρισμού και της αύξησης των επιτοκίων.
Οι προβλέψεις μας είναι χαμηλότερες από το concesus σε όλους τους τομείς, αλλά ιδιαίτερα στην Ευρώπη, όπου η ενεργειακή κρίση θα συνεχίσει να επιβαρύνει σημαντικά τα πραγματικά εισοδήματα.
Και ενώ οι προοπτικές για την Κίνα έχουν βελτιωθεί, καθώς η κυβέρνηση έχει κάνει τα πρώτα βήματα πίσω από την πολιτική μηδενικού COVID, το "να ζεις με το COVID" θα είναι πιο δύσκολο από ό,τι πολλοί υποθέτουν.
Το παρήγορο είναι ότι η ύφεση δεν θα είναι πολύ βαθιά με βάση τα πρόσφατα πρότυπα: δεν πρόκειται για άλλη πανδημία ή οικονομική κρίση.
Και δεδομένου ότι ο πληθωρισμός φαίνεται τώρα να υποχωρεί σε όλο τον κόσμο, οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να είναι σε θέση να αφήσουν το φρένο σύντομα, επιτρέποντας την ανάκαμψη να ξεκινήσει στα τέλη του επόμενου έτους», αναφέρει η Capital Economics στις προβλέψεις της για το 2023.

GDP.JPG

INFLATION.JPG
ΗΠΑ

Ο καθυστερημένος αντίκτυπος των υψηλότερων επιτοκίων θα ωθήσει την οικονομία των ΗΠΑ σε ήπια ύφεση το επόμενο έτος.
Αν και η ύφεση αυτή θα συνοδευτεί από μια μέτρια μόνο αύξηση του ποσοστού ανεργίας, αναμένονται απότομες μειώσεις του πληθωρισμού που θα πείσουν τη Fed να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια πριν από το τέλος του 2023.

Ευρωζώνη

Η Ευρωζώνη είναι πιθανό να υποστεί βαθύτερη ύφεση από ό,τι προβλέπουν οι περισσότεροι αναλυτές.
Παρ' όλα αυτά, ο δομικός πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από το 2% τα επόμενα χρόνια, οπότε η ΕΚΤ θα αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια το επόμενο έτος. με το επιτόκιο καταθέσεων στο 3% και θα περιμένει μέχρι το 2024 για να τα μειώσει ξανά τα επιτόκια.

Ιαπωνία

Με τα κυβερνητικά ανώτατα όρια στους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας να ωθούν τον πληθωρισμό κάτω από τον στόχο της Τράπεζας της Ιαπωνίας για 2% έως τα μέσα του 2023, η Τράπεζα θα παραμείνει η παγκόσμια εξαίρεση διατηρώντας χαλαρή τη νομισματική πολιτική.

Ηνωμένο Βασίλειο

Οι πιέσεις στις τιμές θα παραμείνουν ιδιαίτερα ισχυρές τους επόμενους τρεις έως έξι μήνες, αναγκάζοντας την Τράπεζα της Αγγλίας να αυξήσει τα επιτόκια στο 4,50% και προκαλώντας σχετικά απότομη πτώση του ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου κατά 2%.

Καναδάς 

Αναμένεται μέτρια ύφεση, με καθοδικούς κινδύνους που σχετίζονται με τις τιμές των κατοικιών και το χρέος των νοικοκυριών.

Αυστραλία & Νέα Ζηλανδία

Η Αυστραλία θα είναι από τις λίγες χώρες που θα αποφύγουν οριακά την ύφεση.

Κίνα

Οι αρχές προβαίνουν σε αλλαγές πολιτικής για να αντιμετωπίσουν δύο από τους βασικούς ανασχετικούς παράγοντες της κινεζικής οικονομίας - την πολιτική μηδενικού COVID και την ύφεση στον τομέα των ακινήτων.
Θα χρειαστεί όμως λίγος χρόνος μέχρι οι προσπάθειες αυτές να αποδώσουν καρπούς.
Και εν τω μεταξύ, η οικονομία θα ταλανίζεται από την ασθενέστερη παγκόσμια ζήτηση για τις εξαγωγές της Κίνας.

Ινδία

Η αύξηση του ΑΕΠ θα παραμείνει μεταξύ των ισχυρότερων στον κόσμο, καθώς η RBI ολοκληρώνει τον κύκλο σύσφιξης.

Άλλες αναδυόμενες χώρες της Ασίας

Η ώθηση από την ανάκαμψη των ταξιδιών στο εξωτερικό θα αντισταθμιστεί από την εξασθένηση των εξαγωγών αγαθών.

Αναδυόμενη Ευρώπη

Η άμβλυνση των φόβων σχετικά με την προσφορά φυσικού αερίου θα μειώσει το βάθος της ύφεσης, χωρίς να την αποτρέψει εντελώς.

Λατινική Αμερική 

Οι κεντρικές τράπεζες της περιοχής θα πρέπει να είναι από τις πρώτες που θα μειώσουν τα επιτόκια από τα ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική

Οι περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου θα επιβαρύνουν τον Κόλπο, ακόμη και αν η δημοσιονομική πολιτική παραμείνει χαλαρή.

Υποσαχάρια Αφρική

Οι ήδη ζοφερές προοπτικές της Υποσαχάριας Αφρικής θα γίνουν ακόμη πιο σκοτεινές.

Εμπορεύματα

Οι περισσότερες τιμές των εμπορευμάτων θα κυμανθούν χαμηλότερα κατά τους επόμενους 3-6 μήνες, αλλά θα πρέπει να αυξηθούν κάπως καθώς η παγκόσμια οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει από τα μέσα του επόμενου έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης