Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Οι 13 ημέρες και οι 4 καταλύτες που θα κρίνουν τις διεθνείς αγορές - Το πρόσωπο - κλειδί

Οι 13 ημέρες και οι 4 καταλύτες που θα κρίνουν τις διεθνείς αγορές - Το πρόσωπο - κλειδί
Με τον δείκτη S&P 500 να προέρχεται από την καλύτερη εβδομάδα του εδώ και ένα μήνα, οι επενδυτές θα ψάχνουν για οποιαδήποτε ένδειξη σχετικά με την πορεία αύξησης των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας
Τέσσερα σημαντικά γεγονότα κατά τις επόμενες 13 συνεδριάσεις θα αποτελέσουν τους βασικούς καταλύτες που θα καθορίσουν αν η φετινή χρηματιστηριακή ανάκαμψη θα εκτροχιαστεί ή θα αρχίσει να κυλάει ξανά μετά την πτώση του Φεβρουαρίου.
Όλα ξεκινούν την Τρίτη, 7 Μαρτίου 2023, όταν ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Jerome Powell θα κάνει τη διήμερη εξαμηνιαία κατάθεσή του για τη νομισματική πολιτική στο Καπιτώλιο.
Με τον δείκτη S&P 500 να προέρχεται από την καλύτερη εβδομάδα του εδώ και ένα μήνα, οι επενδυτές θα ψάχνουν για οποιαδήποτε ένδειξη σχετικά με την πορεία αύξησης των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας.
"Η αγορά προσκολλάται σε κάθε θετικό πράγμα που λέει ο Powell", δήλωσε η Emily Hill, ιδρυτική εταίρος της Bowersock Capital.
"Τη στιγμή που η λέξη "αποπληθωρισμός" διατυπώθηκε σε μια ομιλία του νωρίτερα φέτος, η αγορά εκτινάχθηκε".
Πράγματι, το ράλι στο τέλος της περασμένης εβδομάδας ωθήθηκε από τον επικεφαλής της Fed της Ατλάντα, Raphael Bostic, ο οποίος δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να κάνει παύση αυτό το καλοκαίρι.
Μετά τον Powell, ακολουθεί η έκθεση για τις θέσεις εργασίας του Φεβρουαρίου στις 10 Μαρτίου και ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις 14 Μαρτίου.
Μια άλλη καυτή μέτρηση για την αύξηση της απασχόλησης και τον πληθωρισμό θα μπορούσε να διαψεύσει τις όποιες ελπίδες ότι η Fed θα υποχωρήσει σύντομα.
"Υπάρχουν τόσο αντικρουόμενα σήματα στην οικονομία", δήλωσε η Hill.
"Έτσι θα δείτε υπερβολικές αντιδράσεις από τους επενδυτές στα επερχόμενα δεδομένα".

Που θα σταματήσουν οι αυξήσεις επιτοκίων;

Στη συνέχεια, στις 22 Μαρτίου, η Fed θα δώσει την απόφαση πολιτικής της και τις τριμηνιαίες προβλέψεις για τα επιτόκια και ο Powell θα δώσει τη συνέντευξη Τύπου.
Μετά από αυτό, οι επενδυτές θα πρέπει να έχουν μια αρκετά σαφή ιδέα για το αν η κεντρική τράπεζα θα σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων της κάποια στιγμή μέσα στους επόμενους μήνες.
Οι επενδυτές είναι ανήσυχοι για τα περισσότερα από αυτά.
Η προθεσμιακή τεκμαρτή μεταβλητότητα έχει επιστρέψει στα χαμηλά επίπεδα των 30 για την ημέρα του δείκτη τιμών καταναλωτή και πλησιάζει τα 40 για την ημέρα της απόφασης για το επιτόκιο της Fed αργότερα, πράγμα που σημαίνει ότι οι επενδυτές στοιχηματίζουν σε κάποιες μεγάλες διακυμάνσεις, όπως δείχνουν τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Citigroup.
Ωστόσο, η ανάγνωση της προθεσμιακής τεκμαρτής μεταβλητότητας 26 για την ημέρα των δεδομένων για τις θέσεις εργασίας δείχνει ότι η αγορά υποτιμά τον κίνδυνο αυτό, σύμφωνα με τον Stuart Kaiser, επικεφαλής της στρατηγικής συναλλαγών μετοχών στις ΗΠΑ της Citigroup.
Όσον αφορά την ίδια τη χρηματιστηριακή αγορά, η αίσθηση που επικρατεί είναι ήρεμη.
Ο S&P 500 σημείωσε ημερήσια κίνηση μικρότερη από 0,5% προς οποιαδήποτε κατεύθυνση για τις τρεις ημέρες διαπραγμάτευσης που έληξαν την 1η Μαρτίου, ένα σερί ηρεμίας που παρατηρήθηκε για τελευταία φορά τον Ιανουάριο, όταν οι επενδυτές αύξησαν τα στοιχήματά τους ότι η αμερικανική οικονομία μπορεί να αποτρέψει την ύφεση καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί.

Οι καταλύτες

Κατάθεση Powell

Η εξαμηνιαία έκθεση του προέδρου της Fed για τη νομισματική πολιτική στην Επιτροπή Τραπεζών της Γερουσίας των ΗΠΑ την Τρίτη και στην Επιτροπή Οικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων την Τετάρτη είναι πιθανό να προσφέρει ενδείξεις για τις οικονομικές προοπτικές των ΗΠΑ, συγκεκριμένα για τον πληθωρισμό, τις μισθολογικές πιέσεις και την απασχόληση.
Οι συναλλασσόμενοι θα αναζητήσουν επίσης ενδείξεις σχετικά με τα πρόσθετα μέτρα που θα λάβει η Fed για τον έλεγχο των αυξημένων τιμών.

Έκθεση για την απασχόληση

Η αγορά εργασίας ήταν ισχυρή τον Ιανουάριο.
Αυτό αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τον πληθωρισμό, διότι η αύξηση των μισθών μπορεί να διατηρήσει τις τιμές υψηλότερες.
Και αποτελεί κίνδυνο για τις τιμές των μετοχών, διότι ο επίμονος πληθωρισμός θα εμπόδιζε τη Fed να διακόψει τις αυξήσεις των επιτοκίων.
Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι το ποσοστό ανεργίας του Φεβρουαρίου θα διαμορφωθεί στο 3,4%, αμετάβλητο σε σχέση με τον Ιανουάριο.
Η αύξηση των μη αγροτικών μισθολογίων αναμένεται να μειωθεί στις 215.000 μετά την εκπληκτική έκρηξη των 517.000 θέσεων εργασίας έναν μήνα νωρίτερα.
Αλλά τελικά τα στοιχεία καταλήγουν στους μισθούς και στο κατά πόσον η Fed πιστεύει ότι επιβραδύνονται αρκετά γρήγορα ώστε να οδηγήσουν τον πληθωρισμό σε χαμηλότερα επίπεδα.

Στοιχεία για τον πληθωρισμό

Η μέτρηση του δείκτη τιμών καταναλωτή τον Φεβρουάριο είναι κρίσιμη, μετά την αλματώδη αύξησή του στην αρχή του έτους.
Οποιοδήποτε σημάδι επίμονου πληθωρισμού θα μπορούσε να ωθήσει τη Fed να αυξήσει τα επιτόκια ακόμη υψηλότερα από ό,τι ήδη αναμένεται.
Η πρόβλεψη για τον ΔΤΚ του Φεβρουαρίου είναι 6%, μια βελτίωση από το 6,4% του Ιανουαρίου.
Ο πυρήνας του ΔΤΚ, ο οποίος αφαιρεί τις ευμετάβλητες συνιστώσες των τροφίμων και της ενέργειας και θεωρείται καλύτερος υποκείμενος δείκτης από το γενικό μέτρο, προβλέπεται να αυξηθεί κατά 5,4% από τον Φεβρουάριο του 2022 και κατά 0,4% από τον προηγούμενο μήνα.
Ο στόχος της Fed για τον πληθωρισμό, ο οποίος λαμβάνει υπόψη περισσότερα από την ανάγνωση του ΔΤΚ, είναι 2%.

Απόφαση της Fed

Η αγορά τιμολογεί μια κορύφωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο στο 5,4%, σχεδόν μια ποσοστιαία μονάδα πάνω από το τρέχον πραγματικό επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων.
Οι επενδυτές προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο η Fed να επιστρέψει σε αυξήσεις των επιτοκίων jumbo, με τα swaps του δείκτη μίας ημέρας να τιμολογούν περίπου 31 μονάδες βάσης σύσφιξης αργότερα αυτόν τον μήνα.
Φυσικά, οι μελλοντικές προσδοκίες της Fed και τα σχόλια του Powell μετά την απόφαση θα επηρεάσουν το κλίμα στην αγορά.
Αλλά πρόκειται για μεγάλες αστοχίες, όπως οι μετρήσεις του πληθωρισμού που θα έρθουν πολύ πιο υψηλές από τις αναμενόμενες, που θα εκτροχιάσουν τις προσπάθειες ανάκαμψης της χρηματιστηριακής αγοράς, σύμφωνα με τον Michael Antonelli, στρατηγικό αναλυτή αγοράς της Baird.
"Αν το τελικό ποσοστό πάει από το 5% στο 5,5%, αυτό θα είναι ένας αντίξοος άνεμος, αλλά δεν θα κατακρημνίσει τη χρηματιστηριακή αγορά με τον τρόπο που το έκανε πέρυσι", δήλωσε ο Antonelli.
"Πέρυσι, δεν ξέραμε πώς θα έμοιαζαν τα χειρότερα σενάρια, αλλά φέτος το παράθυρο των πιθανών αποτελεσμάτων είναι πολύ στενότερο.
Και αυτό αρέσει στους επενδυτές".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης