Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Μικρές αμερικανικές τράπεζες και Credit Suisse, δεν αποτελούν συστημικό κίνδυνο για την Ευρώπη

Scope: Μικρές αμερικανικές τράπεζες και Credit Suisse, δεν αποτελούν συστημικό κίνδυνο για την Ευρώπη
Δεν ανησυχεί για τραπεζική κρίση η Scope
Σχετικά Άρθρα
Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank, οι φόβοι για τη First Republic Bank και τα οικονομικά προβλήματα της Credit Suisse, δεν φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα τη Scope Ratings, η οποία εκτιμά πως επί του παρόντος δεν τίθεται ζήτημα συστημικού κινδύνου για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.
Όπως αναφέρει σε σχόλιό του ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης, ο πανικός που επικράτησε στις αγορές «δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Δεν υπάρχει καμία λογική βάση για την άποψη ότι οι μεγάλες τράπεζες της Ευρώπης βρίσκονται σε κρίση. Το αντίθετο ισχύει».
Η Scope κάνει λόγο για «επαγγελματίες προφήτες της καταστροφής» που «μακριά από την πραγματικότητα, φωνάζουν ότι οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες είναι κοντά στην αφερεγγυότητα και γεμάτες προβλήματα ρευστότητας (σε μεγάλο βαθμό δεν ισχύει), ότι είναι ανεπαρκώς ρυθμισμένες (το αντίθετο ισχύει), ή ότι η Credit Suisse είναι πολύ μεγάλη για να αποτύχει αλλά και πολύ μεγάλη για να σωθεί (πιασάρικο αλλά παράλογο)».
Με καυστικό τρόπο, ο οίκος αξιολόγησης υπογραμμίζει ότι «κανένας σοβαρός τραπεζικός εμπειρογνώμονας με γνώση του ευρωπαϊκού τοπίου δεν λέει ότι το σύστημα βρίσκεται σε κρίση. Συνολικά, ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας βρίσκεται -με ελάχιστες εξαιρέσεις- στην καλύτερη κατάσταση εδώ και δεκαετίες. Η ρευστότητα και η σταθερότητα χρηματοδότησης παραμένουν καθησυχαστικές, με τους δείκτες LCR και NSFR πολύ πάνω από τα ρυθμιστικά κατώτατα όρια.
Η Credit Suisse είναι ένα ακραίο παράδειγμα στο ευρωπαϊκό τραπεζικό τοπίο εδώ και χρόνια. Μετά τις χθεσινές δηλώσεις της SNB και της FINMA, η αναδιάρθρωση της Credit Suisse θα επιταχυνθεί και, εάν η ιστορία είναι καλός δείκτης, δεν είναι τραβηγμένο να υποθέσουμε ότι τμήματα του ομίλου θα μπορούσαν να συγχωνευθούν με τη UBS»...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης