Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η κρίση στις τράπεζες επανέφερε τους φόβους για ύφεση - Τι λέει ο… Dr. Copper και τι προμηνύουν βασικοί δείκτες των αγορών

Η κρίση στις τράπεζες επανέφερε τους φόβους για ύφεση - Τι λέει ο… Dr. Copper και τι προμηνύουν βασικοί δείκτες των αγορών

Η αισιοδοξία από την άρση του lockdown στην Κίνα αλλά και την πτώση των τιμών στην ενέργεια, έχει εξασθενήσει

Σχετικά Άρθρα
Η κατάρρευση δύο αμερικανικών τραπεζών (Silicon Valley Bank - SVB και Signature Bank) αλλά και η κρίση στη Credit Suisse, που πυροδότηση αναταραχή στις αγορές, αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες για ύφεση, που φαίνονταν να έχουν υποχωρήσει μόλις πριν από λίγες εβδομάδες.
Οι traders στοιχηματίζουν ότι η Fed έχει πρακτικά τελειώσει με τις αυξήσεις των επιτοκίων. Η αισιοδοξία που ακολούθησε την οικονομική επαναλειτουργία της Κίνας και την πτώση των τιμών της ενέργειας στις αρχές του έτους έχει εξασθενίσει.
«Η μεγαλύτερη, μεσοπρόθεσμη επίπτωση, από όσα συνέβησαν τον τελευταίο μήνα είναι ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι πολύ ασθενέστερη σε έξι μήνες από ό,τι πιστεύαμε ακόμη και πριν από λίγες εβδομάδες», δήλωσε ο Mike Riddell από την Allianz Global Investors.
Το Reuters αναλύει μερικούς από τους βασικούς δείκτες που παρακολουθούν οι αγορές σχετικά με τους κινδύνους για ύφεση.

Οι επιπτώσεις από τις αυξήσεις επιτοκίων

Οι κεντρικοί τραπεζίτες παρακολουθούν στενά το ενδεχόμενο η τραπεζική πίεση σε συνδυασμό την αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής που είχε ήδη αρχίσει, προκαλέσει πιστωτική κρίση.
Ο επικεφαλής της Fed, Jerome Powell, πιστεύει ότι οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες έχουν πιθανότατα αυστηροποιηθεί περισσότερο από ό,τι δείχνουν οι παραδοσιακοί δείκτες. Την ίδια στιγμή, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christine Lagarde, δήλωσε επίσης ότι η αναταραχή στις αγορές μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του πληθωρισμού.
Η Goldman Sachs εκτιμά ότι η αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να αφαιρέσει τουλάχιστον 0,25 έως 0,5 ποσοστιαίες μονάδες από την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ το 2023, που ισοδυναμεί με την επίδραση άλλων 25-50 μονάδων βάσης από την αύξηση των επιτοκίων της Fed.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της AXA Investment Managers, Gilles Moec, σημείωσε ότι οι μικρές και μεγάλες αμερικανικές τράπεζες δανείζονται σε μεγάλο βαθμό και διατηρούν μετρητά, επικαλούμενος στοιχεία της Fed που δείχνουν τις θέσεις των τραπεζικών στοιχείων ενεργητικού και παθητικού στις 15 Μαρτίου.
«Υπάρχει ένας σημαντικός κίνδυνος το συνεχιζόμενο τραπεζικό πρόβλημα να προκαλέσει μια "ξαφνική διακοπή" του δανεισμού, που στη συνέχεια θα έστελνε την οικονομία σε ένα είδος ύφεσης που θα ξεπερνούσε αυτό που είναι απολύτως απαραίτητο για την τιθάσευση του πληθωρισμού» πρόσθεσε ο ίδιος.
Grafima1.JPG
Έρχονται μειώσεις επιτοκίων

Καθώς το outlook της οικονομίας «σκοτεινιάζει», οι traders στοιχημάτιζαν την Τρίτη μια άλλη αύξηση των επιτοκίων της Fed είναι… ζαριά, ενώ αναμένουν μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του έτους. Τα επιτόκια της ΕΚΤ εκτιμάται ότι θα κορυφωθούν γύρω στο 3,4%, έναντι 4% που ήταν η εκτίμηση στις αρχές Μαρτίου
Αυτό έχει ωθήσει προς τα κάτω το κόστος δανεισμού με μικρότερη διάρκεια. Έτσι, οι αποδόσεις των 2ετών ομολόγων των ΗΠΑ έχουν μειωθεί κατά 80 μονάδες βάσης τον Μάρτιο, οπότε οι καμπύλες αποδόσεων είναι λιγότερο ανεστραμμένες από ό,τι πριν από την κατάρρευση της SVB.
Αν και οι ανεστραμμένες καμπύλες αποδόσεων, όπου το κόστος δανεισμού μακράς διάρκειας είναι χαμηλότερο από το κόστος δανεισμού βραχύτερης διάρκειας, είναι καλοί προγνωστικοί δείκτες ύφεσης, η αναστροφή ακολουθήθηκε από απότομη κλίση καθώς πλησίαζαν οι προηγούμενες υφέσεις. Η καμπύλη αποδόσεων των 2ετών και 10ετών αμερικανικών ομολόγων έχει γίνει πιο απότομη πάνω από 40 μονάδες βάσης αυτό το μήνα, η μεγαλύτερη μηνιαία απότομη αύξηση από το 2009.
Grafima2.JPG
Πτώση τραπεζικών μετοχών

Οι διεθνείς μετοχές με πτώση μόλις 0,1% τον Μάρτιο φαίνεται να σηματοδοτούν μικρό κίνδυνο ύφεσης, αλλά -κατά βάθος- οι ανησυχίες αυξάνονται.
Οι διεθνείς τραπεζικές μετοχές, που είχαν υπεραποδώσει έναντι του δείκτη MSCI World Stock Index πριν από την αναταραχή, έχουν υποχωρήσει σχεδόν 15% αυτόν τον μήνα. Τομείς ευαίσθητοι στο outlook της ανάπτυξης, όπως τα ακίνητα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, υποαποδίδουν επίσης τώρα.
Η κρίση στις τράπεζες έχει επίσης ωθήσει προς τα πάνω το ασφάλιστρο κινδύνου για το εταιρικό χρέος. Τα spreads των υψηλών αποδόσεων σε ευρώ έναντι των επιτοκίων χωρίς κίνδυνο, για παράδειγμα, σημείωσαν άλμα 140 μονάδων βάσης από τις 9 έως τις 20 Μαρτίου.
Παρόλα αυτά, τα εν λόγω spreads παραμένουν κάτω από τα υψηλά επίπεδα που άγγιξαν πέρυσι και πολύ κάτω από τα επίπεδα που έφθασαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας το 2020, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι ανησυχίες για την ύφεση στις πιστωτικές αγορές φαίνονται περιορισμένες.
Grafima3.JPG
Ο χαλκός

Ο χαλκός (Copper) με το παρατσούκλι «Dr. Χαλκός», λόγω του ιστορικού ως δείκτης ανόδου-πτώσης στην οικονομία εξακολουθεί να είναι αυξημένος κατά 7% φέτος. Αλλά έχει χάσει λίγο από το κέφι του στις αρχές Ιανουαρίου, αντανακλώντας την αβεβαιότητα της αγοράς και καθώς η ζήτηση από την Κίνα -τον μεγαλύτερο καταναλωτή πρώτων υλών στον κόσμο- δεν έχει εκτοξευθεί όπως αναμενόταν μετά την άρση του lockdown.
Ο λόγος των τιμών του χαλκού προς τον χρυσό -που θεωρείται ως δείκτης της διάθεσης για ανάληψη κινδύνου- έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 7 μηνών τον Μάρτιο, καθώς οι επενδυτές εγκατέλειψαν τα assets που συνδέονται στενότερα με την υποκείμενη οικονομία για ασφαλή καταφύγια.

Ποια… ύφεση;

Τα οικονομικά στοιχεία δεν προειδοποιούν για ύφεση, ακόμα.
Εν τω μεταξύ, η επιχειρηματική δραστηριότητα των ΗΠΑ και της ευρωζώνης επιταχύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο.
«Τα στοιχεία (των ΗΠΑ) συλλέχθηκαν σε μεγάλο βαθμό μετά την κατάρρευση της SVB, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο αρχικός αρνητικός αντίκτυπος από την αβεβαιότητα ήταν μέτριος», δήλωσε ο Kristoffer Kjær Lomholt από την Danske Bank.
Grafima4.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης