Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Προς νέα χαμηλά η Wall το 2023 - Τα κρίσιμα τεχνικά σημεία σε S&P 500, Nasdaq - Ακραία αστάθεια στην αγορά ομολόγων

Προς νέα χαμηλά η Wall το 2023 - Τα κρίσιμα τεχνικά σημεία σε S&P 500, Nasdaq - Ακραία αστάθεια στην αγορά ομολόγων
Σύμφωνα με την JP Morgan, δεν έχει νόημα να είμαστε long…
«Αναμένουμε μια αντιστροφή του κλίματος κινδύνου, με την αγορά να δοκιμάζει εκ νέου το χαμηλό του περασμένου έτους κατά τους επόμενους μήνες, ήτοι -10%...» ανέφερε η JP Morgan.
Eιδικότερα, μετά τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου, οι επενδυτές πλέον στρέφουν την προσοχή τους μακροοικονομικά δεδομένα…
Επόμενη στάση; Οι θέσεις εργασίας, οι οποίες αναμένεται να δημοσιευτούν τη Μεγάλη Παρασκευή (Καθολικό Πάσχα) και μπορεί να αποτελέσουν τον επόμενο καταλύτη για την πορεία των μετοχών, καθώς μάλιστα πλησιάζει η περίοδος ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων.
Ωστόσο, σύμφωνα με την JP Morgan, δεν έχει νόημα να είμαστε long…
Σύμφωνα με τον επικεφαλής αναλυτή της τράπεζας, Marco Kolanovic, οι μετοχές δεν αξίζουν το ρίσκο.
«Αναμένουμε αντιστροφή του κλίματος κινδύνου, επομένως η αγορά θα αγγίξει το χαμηλό του περασμένου έτους τους επόμενους μήνες» προσέθεσε…
«Η Fed δεν έδειξε καμία πρόθεση να μειώσει τα επιτόκια φέτος, ωστόσο τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου παρουσιάζουν ένα άνευ προηγουμένου ράλι, με τις ευρωπαϊκές μετοχές να διαπραγματεύονται κοντά σε ιστορικά υψηλά και τις αμερικανικές μετοχές να ανακτούν τις πρόσφατες απώλειες», έγραψε, καταλήγοντας:
«Παρόλο που οι κεντρικές τράπεζες εξακολουθούν να επικοινωνούν ότι υπάρχει έδαφος που πρέπει να καλυφθεί για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, η αγορά αντιστέκεται στο να το αφομοιώσει.
Αλλά η αρχική πηγή του στρες, τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μπορεί να επανέλθει».
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως, παρότι πρόκειται για μία από τις πολλές Κασσάνδρες, ο Kolanovic κατά τη διάρκεια του 2022 ήταν «ταύρος» - με πλήρη αποτυχία.
Από την άλλη, όπως αναφέρει η Grindstone Intelligence, «το πού θα πάνε οι μετοχές θα εξαρτηθεί από ορισμένα βασικά επίπεδα – κλειδιά».
Ο Austin Harrison, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς της Grindstone, που εδρεύει στο Κάνσας Σίτι, λέει ότι για μεγάλο μέρος του 2023 το να αγοράσεις μετοχές ή να τις πουλήσεις και να βρεις εναλλακτικές θα είναι σχεδόν αδύνατο, παρά την ανάκαμψη των μεγάλων δεικτών από τα χαμηλά του Οκτωβρίου.

Τεχνικά σημεία

Για αυτόν τον λόγο, τα τεχνικά έχουν μεγάλη σημασία αυτή τη στιγμή, λέει.
«Ο S&P 500 προσπαθεί να διασπάσει το επίπεδο των 4.100 μον. - 4.200 μον. για πέμπτη φορά. Αυτή ήταν η γραμμή μας όλο τον χρόνο, και δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουμε αυτήν την προσέγγιση τώρα.
Πρόκειται για μια “ανατροπή” 161,8% από την πτώση του 2020».
Επίσης το βασικό χαμηλό σημειώθηκε στις αρχές του περασμένου έτους, προτού η bear market ξεκινήσει: «Αυτή θα είναι αντίσταση που θα μας ταλαιπωρήσει για 10 μήνες».
im-757032.jpg
Εάν ο S&P 500 υπερβεί τα υψηλά του Φεβρουαρίου, επίκειται bull market.
Παρόμοιο μοτίβο αναμένεται και στον Nasdaq, όπου αναλυτές επικεντρώνονται στο επίπεδο αντίσταση των 11.800 μον. - 12.200 μον.
Οι 12.000 μον. είναι το 161,8% των επιστροφών Fibonacci από το σύνολο του sell off που έλαβε χώρα την περίοδο της COVID.
Η αγορά σέβεται αυτά τα επίπεδα Fib, έτσι το κάνουμε και εμείς», είπε ο Harrison, αναφερόμενος στις οριζόντιες γραμμές που χρησιμοποιούν οι παρατηρητές χαρτών για να εντοπίσουν σημεία υποστήριξης και αντίστασης.
Ο Harrison είπε ότι το επίπεδο Fibonacci για τον Nasdaq σηματοδοτεί το σημείο όπου «οι αναπτυξιακές μετοχές κορυφώθηκαν σε σχέση με την Αξία»
Τον Σεπτέμβριο του 2020, οι μετοχές ανάπτυξης, οι οποίες κυριαρχούν στον Nasdaq, ολοκλήρωσαν μια σχεδόν 15ετή πορεία υπεραπόδοσης σε σχέση με την Αξία» είπε.
im-757034.jpg
Παρότι, όμως, άλλη μια ισχυρή εβδομάδα όπως η προηγούμενη θα βάλει αυτούς τους μεγάλους δείκτες πάνω από τα βασικά επίπεδα της Grindstone, ο Harrison συνεχίζει να είναι επιφυλακτικός για το αδύναμο εύρος (όταν ο αριθμός των μετοχών που πέφτουν είναι πάνω από αυτούς που κερδίζουν).
Ο αναλυτής επισημαίνει ότι οι περισσότερες μετοχές έχουν μείνει πίσω από τις αποδόσεις των δεικτών φέτος με ένα σημαντικό περιθώριο - ο S&P 500 έχει ξεπεράσει τον ισοσταθμισμένο δείκτη κατά περίπου 6% από τα μέσα Ιανουαρίου.
Αυτό μπορεί να μην ανησυχεί πολύ, καθώς σημαίνει απλώς ότι οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης τρέχουν πιο γρήγορα από τις μετοχές μικρότερης κεφαλαιοποίησης, είπε ο Harrison.
im-757035.jpg
Ένα καλό νέο: ο βιομηχανικός Dow έχει επιστρέψει πάνω από τις 33.000, είπε ο Harrison.
Ωστόσο, ο στρατηγικός αναλυτής παραμένει neutral (ουδέτερος) στις μετοχές – έως ότου ο S&P 500 ξεπεράσει τις 4.200 μον. και ο Nasdaq «εκκαθαρίσει άνετα» τις 12.220 μον., ανοίγοντας την πόρτα σε «υψηλότερες τιμές».
«Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αγοράζουμε αδιακρίτως ό,τι βλέπουμε – εξακολουθούμε να θέλουμε να είμαστε επιλεκτικοί.
Αλλά αν η κατάσταση στην Αξία δεν επιδεινωθεί, απλά δεν θα υπάρχουν πολλά τεχνικά στοιχεία που να υποστηρίζουν μια πτωτική προσέγγιση».

Ακραία αστάθεια στην αγορά ομολόγων

Ακραία αστάθεια ταλανίζει την -κατά τ’ άλλα- «ασφαλέστερη αγορά ομολόγων» του κόσμου λόγω του φόβου για το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ και την έλλειψη ρευστότητας, σύμφωνα με την LPL Research.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον αμερικανικό επενδυτικό οίκο, η αγορά «κάθεται» σε μια ιδιαίτερα ανήσυχη αγορά ύψους 24 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία κλυδωνίζεται μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, όπως άλλωστε αποδεικνύεται από τις εβδομαδιαίες διακυμάνσεις στην ευαίσθητη ως προς τη νομισματική πολιτική απόδοση του αμερικανικού 2ετούς (βλ. διάγραμμα).
im-756881.png
Σύμφωνα με την LPL Research, οι ημερήσιες κινήσεις σε ό,τι αφορά την απόδοση του αμερικανικού διετούς κυμαίνονται, κατά μέσο όρο, κατά 50 μονάδες βάσης, μεταξύ των υψηλών και των χαμηλών κάθε μέρας, στις πιο ασταθείς ημέρες συναλλαγών του Μαρτίου.
«Η αστάθεια στην πιθανώς ασφαλέστερη αγορά ομολόγων στον κόσμο είναι άνευ προηγουμένου» ανέφεραν στο σχετικό report τους οι αναλυτές της LPL Research τη Δευτέρα 3 Απριλίου. Κινήσεις λίγων μονάδων βάσης την ημέρα θα θεωρούνταν πιο τυπικές.
Υπενθυμίζεται πως λίγο πριν από την κατάρρευση της SVB και της Signature Bank το επιτόκιο του 2ετούς Treasury εκτινάχθηκε σε υψηλό έτους, στο 5,064% (στις 8 Μαρτίου).
Σύμφωνα δε με τα στοιχεία του Dow Jones, η απόδοση σε μηνιαία βάση «έκλεισε» τον Μάρτιο στο 4,06%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Ιανουάριο του 2008.
Στον απόηχο αυτών των τραπεζικών χρεοκοπιών, μια ομάδα αναλυτών υποστήριξε ότι τα αποτόμως αυξανόμενα επιτόκια το περασμένο έτος είχαν ως αποτέλεσμα την εξαέρωση περίπου 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στις αξίες των περιουσιακών στοιχείων στο τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανταποκρίθηκε στις τραπεζικές αναταραχές δημιουργώντας μια facility line για τις τράπεζες, με στόχο να αποτρέψει τις αναγκαστικές πωλήσεις «ασφαλών» περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων τίτλων με χαμηλό κουπόνι και ενυπόθηκων τίτλων.
Επισημαίνεται πως οι ανησυχίες για το τραπεζικό σύστημα υποχώρησαν στα τέλη Μαρτίου, με τις αμερικανικές μετοχές να καταγράφουν κέρδη. Οι μετοχές έκλεισαν ανοδικά τη Δευτέρα, με τον δείκτη Dow Jones Industrial Average και S&P 500 να ενισχύονται από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου.
Οι traders στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Fed-funds εισήλθαν στον Απρίλιο ευνοώντας ελαφρώς άλλη μία αύξηση των επιτοκίων της Fed τον Μάιο, κατά 25 μονάδες βάσης, σε εύρος 5%-5,25%, αφού ανέβασαν τις πιθανότητες μη αύξησης σε περίπου 60% την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με Εργαλείο CME FedWatch.
«Θα συμβουλεύαμε τους επενδυτές να επωφεληθούν από τυχόν εφεδρικές αποδόσεις και να προσθέσουν έκθεση σταθερού εισοδήματος υψηλής ποιότητας», δήλωσε η ομάδα LPL.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης