Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS για Γαλλία: Ελάχιστα τα οφέλη από τη ρύθμιση του συνταξιοδοτικού

DBRS για Γαλλία: Ελάχιστα τα οφέλη από τη ρύθμιση του συνταξιοδοτικού
Σχόλιο της DBRS για τα όσα γίνονται τις τελευταίες εβδομάδες στη Γαλλία
Σχετικά Άρθρα
Η ρύθμιση στο συνταξιοδοτικό που επιδιώκει ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron, προκαλώντας συνεχείς διαδηλώσεις στη γαλλική κοινωνία, θα επιφέρει ήπια οφέλη στο ΑΕΠ αλλά δεν θα λύσει τα μακροχρόνια προβλήματα της Γαλλίας, αναφέρει σε έκθεσή της η DBRS.
Όπως υπόσχεται ο Γάλλος πρόεδρος, η Γαλλία -ΑΑ (high), σταθερό trend- θα ενισχύσει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος αυξάνοντας την ελάχιστη ηλικία από 62 στα 64 έτη, πριν ο εργαζόμενος μπορεί να συνταξιοδοτηθεί.
Ο καναδικός οίκος αξιολόγησης σημειώνει: «Η μεταρρύθμιση είναι ευνοϊκή και αποτελεί σημαντικό μέρος της στρατηγικής δημοσιονομικής εξυγίανσης της κυβέρνησης, αλλά ο μεσοπρόθεσμος αντίκτυπός της στην οικονομία της Γαλλίας και το διαρθρωτικό δημοσιονομικό της έλλειμμα θα είναι πιθανότατα οριακός. Επιπλέον, η απόφαση της κυβέρνησης να εγκρίνει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος εφαρμόζοντας μια συνταγματική διάταξη που επέτρεπε την υιοθέτηση χωρίς άμεση νομοθετική ψηφοφορία έχει εντείνει τις πολιτικές εντάσεις και την κοινωνική αναταραχή. Η κλίμακα και η διάρκεια της λαϊκής αντίδρασης φαίνεται πιθανό να περιορίσει την ικανότητα της κυβέρνησης να εγκρίνει πρόσθετες φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις και να εξισορροπήσει τα δημόσια οικονομικά της.
Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι και απαραίτητη και μη δημοφιλής. Η Γαλλία δαπανά περίπου το 15% του ΑΕΠ κάθε χρόνο για τις δημόσιες συνταξιοδοτικές δαπάνες, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι κάτω του 12%. Οι Γάλλοι εργαζόμενοι ξοδεύουν συγκριτικά περισσότερο χρόνο και κερδίζουν περισσότερα στη συνταξιοδότηση. Αυξάνοντας σταδιακά την ελάχιστη ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 σε 64 και με την παράταση της περιόδου ελάχιστης εισφοράς, η μεταρρύθμιση των συντάξεων στοχεύει να βελτιώσει τη δημοσιονομική θέση κατά περίπου 0,5% του ΑΕΠ και να επαναφέρει το σύστημα σε οικονομική ισορροπία έως το 2030.
• Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος στη Γαλλία αναμένεται με την πάροδο του χρόνου να βελτιώσει την οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος.
• Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για την ψήφιση της μεταρρύθμισης ενίσχυσε τις κοινωνικές και πολιτικές εντάσεις και διακινδύνευσε το πέρασμα των μελλοντικών μεταρρυθμίσεων.
• Τα οφέλη της μεταρρύθμισης για την οικονομία και τα δημόσια οικονομικά, αν και ευπρόσδεκτα, είναι μόνο μέτρια».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης