Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η «καμπύλη Powell» προειδοποιεί για ύφεση στην αμερικανική οικονομία

tags :
Η «καμπύλη Powell» προειδοποιεί για ύφεση στην αμερικανική οικονομία
Ύφεση στις ΗΠΑ «μαρτυρά» η «καμπύλη Powell»
Σχετικά Άρθρα
Η αγορά ομολόγων και συγκεκριμένα ένας εκ των «δεικτών» της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve, Fed) των ΗΠΑ, «μαρτυρά» μία επικείμενη ύφεση στην αμερικανική οικονομία προσεχώς.
Ειδικότερα, πρόκειται για τη σύγκριση της προβλεπόμενης απόδοσης σε 18 μήνες και την τρέχουσα απόδοση, στα 3μηνα έντονα γραμμάτια των ΗΠΑ.
Σε περίπτωση που η αφαίρεση τρέχουσας από την προβλεπόμενη απόδοση βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος, μεταφράζεται ως προπομπός ύφεσης από πλευράς αναλυτών. Μάλιστα, σήμερα 7/4, η εν λόγω καμπύλη έφθασε σε νέα ιστορικά υψηλά, ήτοι 170 μονάδες βάσης.
Σημειώνεται ότι ο ίδιος ο επικεφαλής της Fed, Jerome Powell, δήλωσε πέρυσι ότι οι αποδόσεις του 3μηνου ομολόγου αποτελούν μία «αξιόπιστη» προειδοποίηση για ύφεση στην οικονομία.
«Η καμπύλη του Powell... συνεχίζει να βυθίζεται σε νέα χαμηλά», αναφέρουν οι στρατηγικοί αναλυτές της Citi, William O'Donnell και Edward Acton, σε σημείωμα -σύμφωνα με το Reuters.
Οι φόβοι για ύφεση έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με τους επενδυτές να ανησυχούν ότι η αναταραχή στο τραπεζικό σύστημα που προκλήθηκε από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank τον Μάρτιο, θα «σφίξει» τους πιστωτικούς όρους και θα πλήξει την ανάπτυξη.
Η Fed -η οποία ξεκίνησε έναν από τους πιο επιθετικούς κύκλους αύξησης επιτοκίων των τελευταίων δεκαετιών για να νικήσει τον πληθωρισμό- έχει προβλέψει ότι το κόστος δανεισμού θα παραμείνει γύρω στα τρέχοντα επίπεδα μέχρι το τέλος του 2023. Ωστόσο, όπως σχολιάζει το Reuters, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η αυστηρότερη νομισματική πολιτική έχει αρχίσει να βλάπτει την ανάπτυξη και ποντάρουν σε μειώσεις επιτοκίων αργότερα φέτος.
«Όλη αυτή η σύσφιξη των οικονομικών συνθηκών, με τη Fed να αυξάνει σημαντικά τα επιτόκια, τώρα μεταμορφώνεται σε ίσως μια μικρή πιστωτική σύσφιξη. Πιστεύουμε ότι στη συνέχεια τα επιτόκια θα είναι χαμηλότερα», δήλωσε ο Jack McIntyre, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Brandywine Global.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης