Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Νέο ράλι στη Wall Street ή ένα ακόμη ψευδές μήνυμα παγίδας; - Το σήμα που έδωσε σπάνιος δείκτης

Νέο ράλι στη Wall Street ή ένα ακόμη ψευδές μήνυμα παγίδας; - Το σήμα που έδωσε σπάνιος δείκτης
Έχει συμβεί μόνο άλλες 14 φορές από το 1950 και ο S&P 500 ήταν υψηλότερα ένα χρόνο αργότερα κάθε φορά
Ένας απίστευτα σπάνιος ανοδικός χρηματιστηριακός δείκτης μόλις έδωσε σήμα στη Wall Street για πρώτη φορά από το 2019, υποδηλώνοντας ότι το ράλι 18% του S&P 500 που ξεκίνησε στα μέσα Οκτωβρίου έχει περισσότερα καύσιμα για να συνεχίσει υψηλότερα.
Αυτό αναφέρει ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής αγοράς της Carson Group, Ryan Detrick, ο οποίος επισήμανε ότι μόλις ενεργοποιήθηκε ο "εξαιρετικά σπάνιος" δείκτης Zweig Breadth Thrust Indicator.
Ο δείκτης, μετρά τη συνολική συμμετοχή μεταξύ των επιμέρους θεμάτων στη χρηματιστηριακή αγορά και αναπτύχθηκε από τον επενδυτή και συγγραφέα του βιβλίου "Winning on Wall Street", Martin Zweig.
Ο δείκτης υπολογίζεται με τη λήψη ενός κινητού μέσου όρου 10 ημερών του αριθμού των ανοδικών μετοχών διαιρούμενου με τον αριθμό των ανοδικών μετοχών συν τον αριθμό των πτωτικών μετοχών.
Από τον υπολογισμό προκύπτει ένα ποσοστό και όταν αυτό πέσει κάτω από το 40% και στη συνέχεια εκτιναχθεί πάνω από το 60% σε 10 ημέρες ή λιγότερο, ο δείκτης ενεργοποιείται.
"Αν και ο υπολογισμός είναι λίγο μπερδεμένος, η ουσία είναι ότι πολλές μετοχές πέρασαν από υπερπουλημένες σε υπεραγορασμένες σε σύντομο χρονικό διάστημα", δήλωσε ο Detrick.
"Αυτό είναι που συνήθως βλέπουμε στην αρχή νέων ανοδικών φάσεων".

Η ιστορία του δείκτη

Η τελευταία φορά που ενεργοποιήθηκε ο δείκτης ώθησης Zweig ήταν στις αρχές του 2019.
Πριν από αυτό, ο δείκτης έδωσε σήμα τον Οκτώβριο του 2015, τον Οκτώβριο του 2013, τον Οκτώβριο του 2011 και τον Μάρτιο του 2009, μόλις δύο εβδομάδες αφότου ο S&P 500 έπιασε το χαμηλό κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Χρηματοπιστωτικής Κρίσης.
"Έχει συμβεί μόνο άλλες 14 φορές από το 1950 και ο S&P 500 ήταν υψηλότερα ένα χρόνο αργότερα κάθε φορά", δήλωσε ο Detrick, προσθέτοντας ότι τόσο ο μέσος όρος όσο και η διάμεση προθεσμιακή απόδοση ενός έτους ήταν 23%.
Εν τω μεταξύ, η μέση προθεσμιακή απόδοση έξι μηνών μετά την ενεργοποίηση του δείκτη ώθησης Zweig είναι 17%.
Μόνο σε δύο περιπτώσεις από το 2000 έχει δώσει σήμα ο Zweig Thrust Indicator και ο S&P 500 συνέχισε να πέφτει σε νέο χαμηλό: στα τέλη του 2015 και στις αρχές του 2004.
Ωστόσο, ενώ ο S&P 500 κινήθηκε βραχυπρόθεσμα χαμηλότερα, ο δείκτης εξακολουθούσε να κινείται σημαντικά υψηλότερα ένα έτος μετά την ενεργοποίηση του σήματος.
Zweig Thrust Indicator
Τα άλλα σήματα

Υπήρξαν αρκετοί δείκτες ώθησης εύρους που έδωσαν σήμα κατά τη διάρκεια του συνεχιζόμενου ράλι της bear market το περασμένο καλοκαίρι.
Αλλά σημειωτέον κανένας από αυτούς δεν ήταν ο δείκτης Zweig Breadth Thrust Indicator και τελικά αποδείχθηκαν ψευδές σήμα, καθώς ο S&P 500 συνέχισε να πέφτει σε νέα χαμηλά.
"Στο μεγάλο ράλι του περασμένου καλοκαιριού δεν εμφανίστηκε δείκτης Zweig Breadth Thrust Indicator, καθώς το ράλι αυτό αναιρέθηκε τελικά.
Έτσι, ίσως αυτό να είναι άλλο ένα στοιχείο που δείχνει ότι αυτό το ράλι από τα χαμηλά του Οκτωβρίου είναι βιώσιμο", δήλωσε ο Detrick.
Ο Mark Ungewitter, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην εταιρεία Charter Trust, δήλωσε ότι ο Zweig Thrust Indicator είναι μοναδικός στο ότι "προσθέτει μια διάσταση "ταχύτητας" μέσω του εκθετικού κινητού μέσου όρου, σε ένα τυπικό μέτρο έντασης".
Και ενώ ο δείκτης δεν αποτελεί ασφαλές σημάδι ότι η πτώση στο χρηματιστήριο έχει τελειώσει, είναι σίγουρα ένα καλό σημάδι για τους ανοδικούς επενδυτές.
"Σίγουρα δεν είναι πτωτικό, αν και ίσως όχι αμέσως ανοδικό", δήλωσε ο Ungewitter.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης