Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Η αγορά ακινήτων είναι κοντά στο να πιάσει... πάτο κι αυτό θα βοηθήσει τις ΗΠΑ να αποφύγουν μια σοβαρή ύφεση

Morgan Stanley: Η αγορά ακινήτων είναι κοντά στο να πιάσει... πάτο κι αυτό θα βοηθήσει τις ΗΠΑ να αποφύγουν μια σοβαρή ύφεση
Η κτηματομεσιτική δραστηριότητα έχει επιβραδυνθεί σημαντικά, ενώ οι τιμές των κατοικιών έχουν μειωθεί ελαφρώς
Ένα βήμα πριν τον... πάτο, βρίσκεται η αμερικανική αγορά ακινήτων, κάτι που -σύμφωνα με τη Morgan Stanley- θα ανοίξει τον δρόμο για την ομαλή προσγείωση της οικονομίας.
Η επενδυτική τράπεζα υπογράμμισε ότι ένας χρόνος υψηλών επιτοκίων στεγαστικών δανείων έπληξε την αγορά ακινήτων, με μείωση ρεκόρ στη δραστηριότητα και τις συναλλαγές πώλησης, σε συνδυασμό με ήπια διόρθωση στις τιμές των κατοικιών.
Όμως, οι στρατηγικοί αναλυτές της Morgan Stanley στον τομέα της στέγασης σημείωσαν ότι η δραστηριότητα δεν μειώνεται πλέον και αυτό σημαίνει ότι η συνιστώσα του ΑΕΠ που σχετίζεται με τις επενδύσεις σε κατοικίες θα μπορούσε τελικά να γίνει ουδέτερη το γ' τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
«Όταν ρωτάμε αν ο κύκλος της στέγασης έχει πιάσει πάτο, η σύντομη απάντησή μας είναι ναι... Η προσιτότητα παραμένει μια πρόκληση, αλλά δεν επιδεινώνεται πλέον ενώ τους τελευταίουες μήνες έχει βελτιωθεί. Η προσφορά παραμένει κοντά σε χαμηλά επίπεδα πολλών δεκαετιών, αλλά δεν γίνεται πλέον στενότερη», επισημαίνει η επικεφαλής οικονομολόγος της Morgan Stanley, Ellen Zenter.
Η επενδυτική τράπεζα προέβλεψε μείωση των τιμών των κατοικιών κατά 4% φέτος και μέχρι στιγμής τα στοιχεία είναι συνεπή με την εκτίμηση αυτή. Ωστόσο, η έλλειψη προσφοράς κατοικιών προς πώληση έχει περιορίσει το βάθος της πτώσης των τιμών των κατοικιών, γεγονός που, σε συνδυασμό με τους υγιείς ισολογισμούς των καταναλωτών, έχει δώσει στη Morgan Stanley την πεποίθηση στην έκκλησή της ότι η αγορά κατοικίας είναι έτοιμη να πιάσει πάτο.
Και ενώ η αυστηροποίηση των προτύπων δανεισμού λόγω της κατάρρευσης μερικών περιφερειακών τραπεζών τον περασμένο μήνα είναι πιθανό να αποτρέψει μια ουσιαστική ανάκαμψη της στεγαστικής δραστηριότητας, δεν υπάρχει επίσης ένας επιτακτικός καταλύτης για νέα πτώση στην αγορά κατοικίας, σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα.
«Συνολικά, ο στεγαστικός κύκλος έχει πιάσει πάτο, αλλά δεν περιμένουμε μεγάλη ανάκαμψη. Στις προβλέψεις μας για το ΑΕΠ, η άμεση συμβολή στην ανάπτυξη από τις επενδύσεις σε κατοικίες βελτιώνεται από -0,5 ποσοστιαίες μονάδες το 2022 (η μεγαλύτερη επιβάρυνση από το 2009) σε -0,1 ποσοστιαίες μονάδες φέτος, προτού αυξηθεί σε 0,1 ποσοστιαίες μονάδες το 2024» ανέφερε η Zenter.
Και όσο πάει η αγορά κατοικίας, τόσο πάει και ο επιχειρηματικός κύκλος, ανέφερε η Morgan Stanley, υπονοώντας την ιδέα ότι αν η αγορά κατοικίας βρίσκεται στη διαδικασία να πιάσει πάτο, αυτό θα πρέπει να βοηθήσει την ευρύτερη οικονομία να αποφύγει ένα σενάριο σκληρής προσγείωσης που θα περιελάμβανε μια επώδυνη ύφεση.
«Καθώς άλλα τμήματα της οικονομίας επιβραδύνονται, ο πάτος στη στεγαστική αγορά παρέχει ένα σημαντικό μαξιλάρι στη θέση μας για ήπια προσγείωση», κατέληξε η Zenter.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης