Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Το κραχ στις μετοχές των περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ δεν έχει τελειώσει - Εκτεθειμένες στα εμπορικά ακίνητα

Morgan Stanley: Το κραχ στις μετοχές των περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ δεν έχει τελειώσει - Εκτεθειμένες στα εμπορικά ακίνητα
Οι μετοχές των περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ δέχθηκαν πλήγμα μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank τον Μάρτιο
Σχετικά Άρθρα
Την εκτίμηση ότι το κραχ στις μετοχές των περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ δεν έχει τελειώσει ακόμη, εκφράζει αναλυτής της Morgan Stanley, επισημαίνοντας ότι ο κλάδος αντιμετωπίζει πιθανές ρυθμιστικές αλλαγές και κινδύνους, που απορρέουν από την πίεση στην αγορά εμπορικών ακινήτων.
«Αναμένεται αρκετός πόνος ακόμα» για αυτές τις μικρές και μεσαίου μεγέθους περιφερειακές τράπεζες λόγω της αυξημένης έκθεσης των δανείων τους στον τομέα των εμπορικών ακινήτων, που παλεύει με υψηλά ποσοστά κενών κατοικιών, δήλωσε στο Bloomberg ο Daniel Skelly από τη Morgan Stanley.
Οι περιφερειακές τράπεζες σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της αναταραχής, που συγκλόνισε τον χρηματοπιστωτικό τομέα τον περασμένο μήνα μετά τις καταρρεύσεις της Silicon Valley Bank και της Signature Bank. Η First Republic Bank έχει σημειώσει πτώση 87% σε ετήσια βάση, ενώ η PacWest έχασε 50% και η Western Alliance 32%.
Αυτό, σε συνδυασμό με τα προβλήματα κερδοφορίας μεταξύ των περιφερειακών τραπεζών, οδηγεί τον Skelly και την ομάδα του να είναι «ακόμα σχετικά επιφυλακτικοί» για τις τραπεζικές μετοχές, στις οποίες είναι underweight εδώ και αρκετό καιρό.
«Δεν έχεις μόνο προβλήματα κερδοφορίας για τις περιφερειακές, αλλά είναι και αυτές που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στα εμπορικά ακίνητα. Και έτσι όταν σκέφτεσαι ότι αυτές οι συναλλαγές μεταφοράς από τον αέρα του μηδενικού κόστους κεφαλαίου ξετυλίγονται, αρχίζουμε να βλέπουμε αξιοσημείωτες ενημερώσεις εκεί», δήλωσε ο Skelly.

Η αλλαγή των κανονισμών

Η ρυθμιστική σαφήνεια και οι πιθανές αλλαγές στους τραπεζικούς κανόνες τους επόμενους μήνες είναι ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη, σύμφωνα με τον Skelly.
«Όταν σκέφτεστε τις μεγάλες τράπεζες, έχουν καθαρίσει τους ισολογισμούς τους για πάνω από 10 χρόνια, είναι περισσότερο εκτεθειμένες σε έναν ισχυρό καταναλωτή... Αλλά όταν εξετάζετε, και πάλι, το ρυθμιστικό περιβάλλον για τις περιφερειακές τράπεζες, αυτό εξελίσσεται. Θα ακούσουμε τον Μάιο, τον Ιούνιο, νέους κανόνες σχετικά με τους δείκτες κεφαλαίου, τη ρευστότητα και τις απαιτήσεις κ.λπ.», δήλωσε ο Skelly.
«Τα γεγονότα του τελευταίου μήνα περίπου, όσον αφορά τις γρήγορες ενέργειες από τη Fed και την FDIC, ήταν σίγουρα, πιθανώς, πιστωτικά ευαίσθητα και πιστωτικά φιλικά. Αλλά όταν σκέφτεστε για τις μετοχές από την άποψη των νέων κεφαλαιακών δεικτών, της επιβράδυνσης της ανάπτυξης, της πιθανής επιβράδυνσης των επαναγορών, υπάρχει ακόμα αρκετός πόνος να έρθει, πιστεύουμε».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης