Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Εγγύηση δημοσιονομικής σταθερότητας και μεταρρυθμίσεων η κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας

JP Morgan: Εγγύηση δημοσιονομικής σταθερότητας και μεταρρυθμίσεων η κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας
Οι ελληνικές βουλευτικές εκλογές αποτέλεσαν μεγάλη έκπληξη σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις
Ως εγγυητή των πολιτικών δημοσιονομικής σταθερότητας και μεταρρυθμίσεων βλέπει η JP Morgan την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών της 21ης Μαΐου 2023 θα επικρατήσει και στις επόμενες εκλογες.
Σύμφωνα με την JP Morgan, οι ελληνικές βουλευτικές εκλογές αποτέλεσαν μεγάλη έκπληξη σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις.
Η κεντροδεξιά ΝΔ κέρδισε τις εκλογές με πολύ μεγαλύτερη διαφορά από το αναμενόμενο.
Η ΝΔ κατέκτησε το 41% των ψήφων (σε σύγκριση με το 35% των δημοσκοπήσεων), ενώ ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ έπεσε κατακόρυφα με μόλις 21% των ψήφων (σε σύγκριση με το 29% των δημοσκοπήσεων).
Ωστόσο, δεδομένου του συστήματος της αναλογικής αυτής της εκλογικής αναμέτρησης, η ΝΔ δεν κατάφερε να επιτύχει πλειοψηφία εδρών.
Επομένως, μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση στα τέλη Ιουνίου ή στις αρχές Ιουνίου παραμένει το πιθανότερο αποτέλεσμα.
Σε σύγκριση με τις προηγούμενες προσδοκίες, το εκλογικό αποτέλεσμα υποδηλώνει ότι η ΝΔ θα μπορέσει να επιτύχει μια απόλυτη πλειοψηφία στις δεύτερες εκλογές, χάρη σε έναν διαφορετικό εκλογικό μηχανισμό που απονέμει μπόνους σε έδρες στο κόμμα με τις περισσότερες ψήφους.
Συγκεκριμένα, το όριο για την πλειοψηφία με το σύστημα μπόνους είναι κοντά στο 38%, επομένως η ΝΔ φαίνεται να έχει ένα περιθώριο ασφαλείας με βάση τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών.
Εάν επιβεβαιωθεί, αυτό θα ανοίξει το δρόμο για μια δεύτερη πλήρη θητεία για τη ΝΔ και τον αρχηγό της Μητσοτάκη, χωρίς να χρειαστεί να συνάψει συμφωνία συνασπισμού με το ΠΑΣΟΚ.
Κατά την άποψη της JP Morgan, μια δεύτερη εντολή για τη ΝΔ είναι η ισχυρότερη εγγύηση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην πορεία των δημοσιονομικών και μεταρρυθμιστικών της δεσμεύσεων.
Έτσι, συνεχίζει να αναμένει μια παρατεταμένη και ισχυρή επέκταση της ελληνικής οικονομίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης