Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

RBC Bluebay: Φτάνουν στο τέλος τους οι αυξήσεις επιτοκίων από Fed και ΕΚΤ

RBC Bluebay: Φτάνουν στο τέλος τους οι αυξήσεις επιτοκίων από Fed και ΕΚΤ
Ο Dowding εκτιμά ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν μάλλον φτάσει στο τέλος του κύκλου σύσφιξης της πολιτικής τους
Οι κεντρικές τράπεζες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη σηματοδοτούν περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων, αλλά ο Mark Dowding, επικεφαλής επενδύσεων στην RBC Bluebay Asset Management, δεν το πιστεύει.
Ο Dowding εκτιμά ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν μάλλον φτάσει στο τέλος του κύκλου σύσφιξης της πολιτικής τους.
Έχει αποκτήσει μάλιστα θέσεις μεγαλύτερης διάρκειας σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα και γερμανικά ομόλογα, αντιστρέφοντας τη μακροχρόνια πτωτική άποψή του για το χρέος μεγαλύτερης διάρκειας.

Τι τιμολογούν οι αγορές

Η θέση του έρχεται σε αντίθεση με τις πρόσφατες κινήσεις των αγορών, οι οποίες ανταποκρίθηκαν στις συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών της περασμένης εβδομάδας ενισχύοντας τις προσδοκίες για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων.
Ενώ η Fed ανέστειλε τις αυξήσεις των επιτοκίων, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προέβλεπαν - μέσω του λεγόμενου dotplot - ότι τα επιτόκια θα κινηθούν υψηλότερα.
Αυτό οδήγησε τις αγορές να σταματήσουν σταδιακά τα στοιχήματα για μείωση των επιτοκίων και να ποντάρουν αντ' αυτού σε μία ακόμη αύξηση κατά ένα τέταρτο της μονάδας.
Οι επενδυτές τιμολογούν δύο αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης στην ΕΚΤ, η οποία αύξησε τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα για όγδοη συνεχή φορά.
Ο Dowding, ο οποίος εποπτεύει περιουσιακά στοιχεία ύψους σχεδόν 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων, λέει ότι αυτή είναι ακριβώς η αντίδραση που θα ήλπιζε ο πρόεδρος της Fed, Jay Powell.
Τα μηνύματα του Powell πιθανότατα "ήταν για να διασφαλίσουν ότι οι αγορές δεν θα προβάλλουν μια στροφή προς χαμηλότερα επιτόκια σύντομα", δήλωσε ο Dowding.

Η αντιστροφή του λάθους

Η Bluebay θεωρεί εδώ και καιρό ότι η αγορά έκανε λάθος να ποντάρει σε μειώσεις των επιτοκίων της Fed φέτος και η πρόβλεψη του Dowding για επίμονο πληθωρισμό ήταν προφητική.
Ωστόσο, η πτωτική του θέση για τα ιαπωνικά κρατικά ομόλογα δεν έχει αποδώσει μέχρι στιγμής, ενώ προέβλεψε επίσης μια αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης της Fed τον Ιούνιο, λίγο πριν από την απόφασή της να διακόψει.
Τώρα η παύση του έδωσε την αυτοπεποίθηση να αποκτήσει τα 10ετή κρατικά ομόλογα, καθώς προσπαθεί να προλάβει το τέλος του κύκλου πολιτικής της Fed.
Έχει επίσης προσθέσει θέσεις μεγαλύτερης διάρκειας σε Bunds, με την άποψη ότι η ΕΚΤ είναι πιθανό να αυξήσει μόνο μία ακόμη φορά.
Επιπλέον, η Bluebay αγόρασε θέσεις στο μπροστινό άκρο της καμπύλης των βρετανικών ομολόγων, ενόψει της συνεδρίασης της Τράπεζας της Αγγλίας αυτή την εβδομάδα.
Η BOE αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια για 13η φορά, αλλά η Dowding θεωρεί ότι η τιμολόγηση των αγορών χρήματος για συνολική σύσφιξη 125 μονάδων βάσης είναι μια άγρια "υπερεκτίμηση" των προοπτικών των επιτοκίων.
"Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν αισθανθεί άβολα με τις αγορές που προεξοφλούν μειώσεις επιτοκίων σε πρόωρη βάση", δήλωσε.
"Οι κεντρικοί τραπεζίτες ενδέχεται να προβούν σε πιο γερακίστικα σχόλια, εάν αισθανθούν ότι οι αγορές τρέχουν και πάλι μπροστά από τον εαυτό τους".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης