Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Gold Switzerland: Η καταστροφή σε κοινή θέα, έρχεται «σκούπα» 1,8 τρισ. δολ. – Η συντριβή της μεσαίας τάξης είναι το «κερασάκι»

Gold Switzerland: Η καταστροφή σε κοινή θέα, έρχεται «σκούπα» 1,8 τρισ. δολ. – Η συντριβή της μεσαίας τάξης είναι το «κερασάκι»
Μόνο σοβαρά κραχ, όπως η κρίση της Lehman μπορεί να συγκριθούν με αυτό που έρχεται, λέει η Gold Switzerland
Παρά το γεγονός ότι το ποίημα «Αν» του γνωστού ποιητή Rudyard Kipling γράφτηκε κατά την εποχή της αποικιοκρατίας εν είδει συμβουλής ενός πατέρα σε έναν γιο, είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ.
Αλλά τι σχέση έχει το «Αν» με τις παγκόσμιες αγορές, τον πληθωρισμό ή την παγκόσμια αγορά ομολόγων;
Σύμφωνα με τον γνωστό οίκο Gold Switzerland, δεδομένου του γεγονότος ότι καθένα από αυτά τα οικονομικά θέματα είναι σημάδια... τρέλας, «Αν μπορείς να κρατάς το κεφάλι ψηλά όταν γύρω σου όλοι, τον εαυτό τους εχάσαν δειλά, και για τούτο μαζί σου τα βάζουν, στον εαυτό σου αν μπορείς να ‘χεις πίστη όταν όλοι για σένα αμφιβάλλουν, μα κι αδιάφορος να ‘σαι κι ορθός στις δικές τους μπροστά αμφιβολίες – μπορείς;».

«Μάγοι»…

Μέσα σε όλους αυτούς τους πολιτικούς και κοινωνικούς περισπασμούς, οι οικονομικοί «μάγοι» που ηγούνται μιας ολοένα και πιο διαλυμένης Αμερικής έκαναν αθόρυβα αυτό που κάνουν καλύτερα: έσπρωξαν τις ΗΠΑ σε μια μοιραία σπείρα χρέους.
«Αναγνωρίζω ότι τα ομόλογα, οι προϋπολογισμοί, τα ελλείμματα και οι καμπύλες αποδόσεων στα ομόλογα δεν προκαλούν τις ίδιες αντιδράσεις όπως, ας πούμε, η πλέον αναμφισβήτητα κακή ψυχική κατάσταση του Joe Biden ή ποιος ή τι εικόνα κοσμεί ένα κουτάκι Bud Light - αλλά το χρέος έχει σημασία» επισημαίνει ο συντάκτης της έκθεσης του ελβετικού οίκου και συμπληρώνει:
«Η καταστροφή κρύβεται σε κοινή θέα… καθώς μάλιστα από Ουάσινγκτον μεριά δημοσιεύονται ανατριχιαστικοί αριθμοί.
Όμως, δυστυχώς, τα στοιχεία για το χρέος και οι αγορές ομολόγων κουράζουν τους πολίτες.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η πλειονότητα των δολίως φορολογημένων και σκόπιμα σκλαβωμένων Αμερικανών δουλοπάροικων πιθανότατα δεν έχει προσέξει ότι οι τριμηνιαίες εκτιμήσεις καθαρού δανεισμού του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ για το δεύτερο εξάμηνο του 2023 μόλις βγήκαν, και αυτός ο αριθμός είναι ένα ανατριχιαστικό 1,85 τρισ. δολ.».
Διαβάστε το ξανά: 1,85 τρισ. δολ. σε έξι μήνες.
Μιλάμε για σχεδόν 2.000 δισεκατομμύρια (ή 2 εκατομμύρια εκατομμύρια) νέου χρέους που θα δημιουργηθούν/εκδοθούν σε διάστημα μηνών, οι επιπτώσεις του οποίου θα είναι συγκλονιστικές.
Αυτό το νούμερο θα είναι ιδιαίτερα τρομακτικό, λαμβανομένων υπόψη στην εξίσωση δανεισμού επιτοκιακών αυξήσεων 525 μονάδες βάσης, κάτι που κάνει το κόστος των τόκων αυτής της τρομερής δεξαμενής χρέους δυσβάσταχτο.
Με άλλα λόγια, η αμερικανική νομισματική διάνοια λύνει το πρόβλημα του χρέους με περισσότερο χρέος ενώ η καταπολέμηση του πληθωρισμού αυξάνει τον πληθωρισμό.
Άλλωστε, αυτό είναι κάτι που κυνικά ομολογεί σε λευκή βίβλο της και η Fed:
«Όταν ένα κράτος με δημόσιο χρέος σχεδόν 33 τρισεκατομμύρια δολάρια αυξάνει τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, το αυξημένο κόστος εξυπηρέτησης αυτού του χρέους γίνεται τόσο εξωφρενικό που ο μόνος τρόπος για να μην αθετηθεί είναι με τη δημιουργία νέου χρήματος στη Fed, γεγονός το οποίο είναι εγγενώς πληθωριστικό».
Ως εκ τούτου, κάποια στιγμή (και μη με ρωτήσετε πότε, αλλά διαφαίνεται), η Fed θα περιστραφεί από το αποπληθωριστικό QT στο μέγα-πληθωριστικό QE – και μετά για όλα θα κατηγορηθούν η Covid, o Putin ή και το κλίμα.
Πράγματι, αυτή η διαδικασία «φύσημα» στις πιστωτικές αγορές έχει ήδη ξεκινήσει…
Απλώς ρωτήστε όλα εκείνα τα κράτη που κάνουν ντάμπινγκ τα αμερικανικά ομόλογα - ή όλες εκείνες τις περιφερειακές τράπεζες που έχουν πτωχεύσει και όλες εκείνες τις μεγαλύτερες τράπεζες που ενοποιούνται ή συγχωνεύονται.
«Ή ρωτήστε όλους εκείνους τους διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων που έχασαν περισσότερο από 20% το 2022, ή τις αγορές repo με αντίστροφη ώθηση από το 2019, ή τους κατόχους ομολόγων (από τα gilts μέχρι τα JGB) και όλα εκείνα τα έθνη που προσπαθούν να ενταχθούν στην ένωση BRICS+, της οποίας ηγούνται η υπό κυρώσεις Ρωσία και η υπομονετική Κίνα, για συναλλαγές πέραν του ανοιχτά εργαλειοποιημένου δολαρίου».

Αγοράζοντας χρόνο

Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell, εν τω μεταξύ, θα επιμείνει στην «εξάρτησή του από τα δεδομένα» και θα περιμένει έως ότου οι κορυφαίες αγορές που οδηγούνται τώρα από τον ούριο άνεμο της τεχνητής νοημοσύνης (αφήγηση) τελικά σπάσουν κάτω από το τραγικό βάρος τους.
Οπότε ναι, το χρέος έχει σημασία.
Τα ελλείμματα έχουν σημασία.
Όπως και τα IOU του θείου Sam.

Η αγορά ομολόγων έχει σημασία

Σύμφωνα με την Gold Switzerland, η αγορά ομολόγων έχει σημασία, διότι εάν κανείς δεν αγοράζει αυτά τα υπερπροσφερόμενα ομόλογα οι αποδόσεις τους αυξάνονται ως αποτέλεσμα του νόμου προσφοράς - ζήτησης - πράγμα που σημαίνει ότι το κόστος εξυπηρέτησης του αμερικανικού χρέους θα εκτιναχθεί επίσης.
Το αυξανόμενο κόστος του χρέους, φυσικά, είναι ο θάνατος για ένα σύστημα (από τράπεζες, ομόλογα, μετοχές και Υπουργεία Οικονομικών) που ήδη πνίγεται σε ιστορικά πρωτόγνωρο (και απλήρωτο) χρέος.

Έτσι, χωρίς περισσότερα πληθωριστικά χρήματα του QE για να αποτραπεί περισσότερη πιστωτική συρρίκνωση, θάνατοι τραπεζών, αποτυχημένες δημοπρασίες ομολόγων, η αργή πτώση θα γίνει κατάρρευση.
Η συντριβή της μεσαίας τάξης και του κλάδου των μικρών επιχειρήσεων λόγω της αύξησης των επιτοκίων θα είναι το «κερασάκι» στην τούρτα.
Σε μια ύφεση, για παράδειγμα, η ήδη εξασθενημένη ικανότητα ενός έθνους να παράγει αγαθά και υπηρεσίες (χάρη στις αυξήσεις των επιτοκίων του Powell) σε επίπεδα αρκετά υψηλά για να διατηρήσει αυτά τα ελλείμματα γίνεται ακόμη πιο αδύναμη.
Όπως υποστήριξε ο Luk Gromen, και επεξηγήθηκε παρακάτω, μια ύφεση θα μπορούσε εύκολα να οδηγήσει το έλλειμμα των ΗΠΑ στα 4,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, ή στο 8% του ΑΕΠ.

«Σε ένα τόσο πιθανό σενάριο (και το μόνο που έχουμε σήμερα είναι κακά σενάρια), θα μπορούσαμε να δούμε τα ομόλογα να πέφτουν στην επόμενη επίσημη ύφεση (πάντα ανακοινώθηκε πολύ αργά), όπως επί COVID» αναφέρει η Gold Switzerland και συμπληρώνει:
«Εάν τα ομόλογα υποχωρήσουν με παρόμοιο τρόπο, οι αποδόσεις τους και, ως εκ τούτου, τα επιτόκια θα αυξηθούν» - κάτι που θα ασκούσε μεγαλύτερη πίεση στη Fed να εκδώσει περισσότερα αμερικανικά IOU.

Πάρα πολλά χρέη, όχι αρκετή ρευστότητα

Όπως η Ιαπωνία, η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αμερική έχει πάρα πολλά χρέη και δεν έχει αρκετή φυσική ρευστότητα για να τα συντηρήσει.
Ο Powell μπορεί να αγοράσει χρόνο και πρωτοσέλιδα… μπορεί ακόμη και να τυπώσει τρισεκατομμύρια fiat δολάρια για να «σώσει το σύστημα», αλλά στο τέλος είναι πάντα το νόμισμα που μένει τελευταίο στο γήπεδο.
Για όσους κατανοούν τα επίμονα μαθηματικά, την ιστορία και τους κύκλους των fiat νομισμάτων, ο ακριβής χρόνος τελικών καταρρεύσεων νομισμάτων είναι αδύνατο να προβλεφθεί με ακρίβεια - αλλά είναι αρκετά εύκολο να δεις ότι έρχεται, και επομένως αρκετά εύκολο να προετοιμαστεί εκ των προτέρων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης