Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Νέα κρίση χτυπά την... πόρτα των αγορών - Τα 7 σημάδια - τάσεις που προμηνύουν μεγάλο κραχ και κατάρρευση

Νέα κρίση χτυπά την... πόρτα των αγορών - Τα 7 σημάδια - τάσεις που προμηνύουν μεγάλο κραχ και κατάρρευση
Το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι πολύ πιο ευάλωτο από ό,τι αντιλαμβάνονται οι περισσότεροι
Για κανέναν δεν θα πρέπει να αποτελέσει έκπληξη πως πλησιάζουμε προς την οικονομική κατάρρευση.
Στην οικονομική Ιστορία των ΗΠΑ υπήρχαν πάντα ενδείξεις προ κάποιας μεγάλης ύφεσης – και αυτό ακριβώς βλέπουμε τώρα.
Τα φορολογικά έσοδα μειώνονται πολύ, η ζήτηση για υπηρεσίες φορτηγών μειώνεται, η ζήτηση για χαρτόκουτα μειώνεται, η προσφορά χρήματος συρρικνώνεται με τον ταχύτερο ρυθμό στη σύγχρονη ιστορία και ο δείκτης κορυφαίων οικονομικών δεικτών του Conference Board υποχωρεί για 15 μήνες σερί.
Σε αυτό το σημείο, όποιος δεν μπορεί να δει τι έρχεται πρέπει να είναι… τυφλός.

Ακολουθούν 7 τάσεις που δείχνουν ότι η οικονομική καταστροφή πλησιάζει και… γρήγορα!

#1 Όταν η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνεται, προκύπτουν λιγότερα φορολογικά έσοδα.
Αυτήν τη στιγμή, τα φορολογικά έσοδα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και της πολιτειακής κυβέρνησης των ΗΠΑ μειώνονται κατακόρυφα…
Οι πολιτείες και οι τοπικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ μόλις γνώρισαν τη χειρότερη μείωση εσόδων από φόρους εισοδήματος που έχουν καταγραφεί ποτέ.
Πρόκειται για τη δεύτερη πιο απότομη ποσοστιαία μείωση σε ετήσια βάση στην Ιστορία, πλην της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2012.
Σημειώστε ότι οι ομοσπονδιακές φορολογικές εισπράξεις μειώνονται και πάλι σε επίπεδα ύφεσης, προσεγγίζοντας το -10% σε ετήσια βάση.

#2 Όταν η οικονομία επιβραδύνεται, οι εταιρείες φορτηγών βλέπουν λιγότερη ζήτηση για τις υπηρεσίες τους.
Επομένως, είναι βαθιά ανησυχητικό ότι ο όγκος και οι δαπάνες φορτηγών μειώθηκαν κατακόρυφα κατά το δεύτερο τρίμηνο…
Ο όγκος και οι δαπάνες για φορτηγά το δεύτερο τρίμηνο του 2023 μειώθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα πλην των πρώτων ημερών της πανδημίας, όπως αποκάλυψε ο τελευταίος Δείκτης Πληρωμών της Τράπεζας των ΗΠΑ.
Οι δαπάνες για φορτώσεις μειώθηκαν κατά 10,9% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2022, ενώ, σύμφωνα με δήλωση της τράπεζας με έδρα τη Μινεάπολη, ο όγκος των αποστολών μειώθηκε κατά 9%.

#3 Η απασχόληση υποτίθεται ότι είναι το «λαμπρό σημείο» της αμερικανικής οικονομίας, αλλά η τελευταία έκθεση για την απασχόληση δείχνει ότι οι ΗΠΑ απώλεσαν τον περασμένο μήνα 585.000 θέσεις πλήρους απασχόλησης…
Λοιπόν, μια ματιά στην προσαρμογή αυτού του μήνα θα ήταν κυριολεκτικά σοκαριστικό: δεν θα ακούσετε κανέναν να το αναφέρει, αλλά το BLS ανέφερε ότι τον Ιούλιο ο αριθμός των θέσεων πλήρους απασχόλησης μειώθηκε κατά 585.000 σε 134,274 εκατομμύρια - η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από το ρεκόρ της Covid με 14,7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας!

#4 Οι εργοδότες των ΗΠΑ έχουν ήδη ανακοινώσει περισσότερες περικοπές θέσεων εργασίας φέτος από ό,τι έκαναν όλο το 2022, και οι επιτυχίες συνεχίζουν να έρχονται…
Η CVS Health ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι περικόπτει περίπου 5.000 θέσεις εργασίας για να επικεντρωθεί στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης.
Η κίνηση, η οποία υποτίθεται ότι θα βοηθήσει την εταιρεία να εξοικονομήσει χρήματα, θα επηρεάσει τους εργαζόμενους κυρίως σε γραφεία, ανέφερε η Wall Street Journal.

#5 Λόγω των ταχέως αυξανόμενων επιτοκίων, το μηνιαίο κόστος για νέους αγοραστές κατοικιών είναι σχεδόν 20% υψηλότερο από ό,τι ένα χρόνο πριν.
Αυτό συνθλίβει την αγορά κατοικίας…
Το μηνιαίο κόστος για έναν αγοραστή σπιτιού έχει αυξηθεί κατά 20% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, καθώς οι τιμές παραμένουν υψηλές.
Σύμφωνα με την Redfin, κατά τη διάρκεια της περιόδου των τεσσάρων εβδομάδων που έληξε στις 30 Ιουλίου, η μηνιαία πληρωμή στεγαστικού δανείου για τον τυπικό αγοραστή σπιτιού στις ΗΠΑ ήταν 2.605 δολ., 19% υψηλότερη από την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

#6 Το γεγονός ότι τα ποσοστά παραβατικότητας για δάνεια εμπορικών ακινήτων εκτοξεύονται είναι ακόμη ένα σημάδι ότι βρισκόμαστε στα πρώτα στάδια της χειρότερης κρίσης εμπορικών ακινήτων σε όλη την ιστορία των ΗΠΑ…
Το ποσοστό ληξιπρόθεσμων δανείων εμπορικών ακινήτων που είχαν τιτλοποιηθεί σε Εμπορικούς Τίτλους Υποθηκών (CMBS) εκτινάχθηκε σε 5,0% τον Ιούλιο, έναντι ποσοστού καθυστερήσεων 2,8% τον Απρίλιο.
Σύμφωνα με την Trepp, η οποία παρακολουθεί και αναλύει τα CMBS, η αύξηση αυτή των 2,2 μονάδων σε τρεις μήνες αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη άνοδο τους τελευταίους επτά μήνες.

#7 Το ποσοστό του πληθυσμού των ΗΠΑ που δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά ούτε «έξοδα έκτακτης ανάγκης 400 $» συνεχίζει να αυξάνεται…
«Το ποσοστό των ενηλίκων των ΗΠΑ που δήλωσαν ότι θα κάλυπταν μια έκτακτη δαπάνη 400 δολ. με μετρητά ή ισοδύναμα μειώθηκε κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες από το προηγούμενο τρίμηνο σε 46%, υπογραμμίζοντας πόσο περιορισμένοι είναι πολλοί Αμερικανοί παρά την πρόσφατη μείωση του πληθωρισμού» αναφέρει η εταιρεία πληροφοριών Morning Consult για λογαριασμό του Bloomberg.
Αλλά ο Joe Biden και οι υπερασπιστές του συνεχίζουν να επιμένουν ότι όλα είναι εντάξει.

Με άλλα λόγια, σε εκείνους που βγάζουν εκατομμύρια δολάρια το χρόνο όλα πρέπει να φαίνονται υπέροχα.
Αλλά για εμάς τους υπόλοιπους, τα πράγματα είναι δύσκολα.
Εν τω μεταξύ, οι τράπεζες των ΗΠΑ συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν περίεργες «τεχνικές δυσλειτουργίες».
Για παράδειγμα, πολλοί πελάτες της Wells Fargo έχουν στεναχωρηθεί πολύ για την εξαφάνιση χρημάτων από τους λογαριασμούς τους…
Στο X, την πλατφόρμα που ήταν παλαιότερα γνωστή ως Twitter, οι χρήστες παραπονέθηκαν για την εξαφάνιση των κεφαλαίων τους.
Ένας πελάτης τράπεζας είπε ότι είδαν τα νέα σχετικά με το πρόβλημα καθώς παρατήρησαν ότι οι καταθέσεις τους δεν ήταν στον λογαριασμό τους.
Τα χρηματοπιστωτικά μας ιδρύματα είναι πολύ πιο ευάλωτα από ό,τι αντιλαμβάνονται οι περισσότεροι, και οι κυβερνοεπιθέσεις που έχουμε δει μέχρι στιγμής είναι απλώς μια μικρή προεπισκόπηση του τι έρχεται…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης