Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JPMorgan: «Ράλι» τέλος για τη Wall Street το 2023 – Ξεχάστε προς το παρόν τη χαλάρωση από τη Fed

JPMorgan: «Ράλι» τέλος για τη Wall Street το 2023 – Ξεχάστε προς το παρόν τη χαλάρωση από τη Fed
Τι εκτιμά αναλυτής της JPMorgan για τις αμερικανικές αγορές
Σχετικά Άρθρα
Η εντυπωσιακή άνοδος των χρηματιστηριακών δεικτών της Νέας Υόρκης δεν αναμένεται να συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, εκτιμά ο αναλυτής της JPMorgan, Dubravko Lakos, επικαλούμενος τη νομισματική χαλάρωση που δεν... πρόκειται να έρθει σύντομα από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
«Η ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας απλώς ανέβαλε την επερχόμενη ύφεση», ανέφερε σε συνέντευξή του στο CNBC, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως ο δείκτης-βαρόμετρο S&P 500 έχει ήδη φθάσει στο υψηλότερο σημείο του για το τρέχον έτος, τη στιγμή που ουκ ολίγοι αναλυτές κάνουν λόγο για νέα υψηλά προσεχώς.
Ο δείκτης είχε σημειώσει ραγδαία άνοδο 20% έως το τέλος Ιουλίου από την αρχή του έτους και, μάλιστα, εξακολουθεί να απέχει μόλις 9% από ένα νέο υψηλό όλων των εποχών, ακόμη και μετά το σκληρό sell-off του Αυγούστου.
Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα προβλέπει, επίσης, επιβαρυμένο ικονομικό κλίμα το 2024 και επικαλέστηκε τους παρακάτω λόγους για την επικείμενη προσγείωση της Wall Street:

- Οι τιμές των μετοχών είναι υψηλές σε σχέση με τα κέρδη. Ο S&P 500 αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται γύρω από την αναλογία P/E στο 20, επίπεδο που περιγράφεραι ως «ταβάνι».
-Η τοποθέτηση των επενδυτών είναι πολύ αισιόδοξη. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την αρχή του έτους, όταν οι επενδυτές ήταν υπερβολικά απαισιόδοξη. Οι επενδυτές διοχέτευσαν 45 δισεκ. δολάρια σε μετοχές μόνο τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία της Bank of America.
-Η νομισματική πολιτική είναι πιθανό να παραμείνει «σφιχτή». Οι αξιωματούχοι της Fed πιθανότατα θα διατηρήσουν τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους και δεν είναι πιθανό να αρχίσουν να μειώνουν σύντομα, εφόσον συνεχίσουν να παρακολουθούν τον πληθωρισμό.
-Η δημοσιονομική πολιτική των ΗΠΑ θα γίνει πιο αυστηρή. Το 2023 ήταν ένα «έτος τεράστιας δημοσιονομικής χαλάρωσης», καθώς η κυβέρνηση ξόδεψε 1,8 τρισεκ. δολάρια, αλλά οι ομοσπονδιακές δαπάνες πιθανότατα θα υποχωρήσουν σημαντικά το 2024, γεγονός που θα μπορούσε να επιβαρύνει την οικονομική ανάπτυξη.
-Και ενώ οι «bullish» αναλυτές της αγοράς έχουν υποστηρίξει ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αποφύγουν την ύφεση φέτος, οποιαδήποτε ανθεκτικότητα στην οικονομία τώρα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις ισχυρές δημοσιονομικές και καταναλωτικές δαπάνες, είπε ο Dubravko Lakos -και τα δύο αναμένεται να μειωθούν το 2024.
«Δεν συμφωνώ με το αφήγημα της ομαλής προσγείωσης.Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι ο πληθωρισμός θα πέσει, η Fed θα μειώσει τα επιτόκια και η ανάπτυξη θα είναι μια χαρά».
Οι μετοχές θα μπορούσαν να υποχωρήσουν 15% ακόμη και σε περίπτωση ήπιας ύφεσης, προέβλεψε ο Marko Kolanovic της JPMorgan σε πρόσφατο σημείωμα.
Οι επενδυτές τιμολογούν τώρα με πιθανότητα 42% η Fed να αυξήσει τα επιτόκια άλλες 25 μονάδες βάσης τον Νοέμβριο. Εν τω μεταξύ, η Fed της Νέας Υόρκης θεωρεί πιο πιθανή μια ύφεση τον επόμενο χρόνο, προβλέποντας 66% πιθανότητα η οικονομία να οδηγηθεί σε ύφεση μέχρι τον Ιούλιο του 2024.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης