Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

To δολάριο αψηφά τις προσδοκίες και παραμένει το πιο δυνατό νόμισμα – Τα θεμέλια της ισχύος του

To δολάριο αψηφά τις προσδοκίες και παραμένει το πιο δυνατό νόμισμα – Τα θεμέλια της ισχύος του
Το δολάριο αποδεικνύει ότι οι «εχθροί» του κάνουν λάθος…
Το αμερικανικό νόμισμα αψηφά τις προσδοκίες των αναλυτών της Wall Street, που είχαν προβλέψει ότι θα αποδυναμωθεί φέτος, αλλά αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, ότι οι συζητήσεις για αποδολαριοποίηση είναι τουλάχιστον υπερβολικές.
Στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ο δείκτης δολαρίου πλησιάζει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών.
Ειδικότερα, ο Dollar Index, ένας δείκτης της ισχύος του δολαρίου έναντι του ευρώ και άλλων σημαντικών νομισμάτων, όπως το γιεν Ιαπωνίας και της βρετανικής λίρας, τυγχάνουν διαπραγμάτευσης στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές, αφότου ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Jerome Powell ανέφερε πως μπορεί να υπάρξουν και άλλες επιτοκιακές αυξήσεις, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο.
Νωρίτερα αυτό το έτος, το δολάριο έδειξε μια κάποια αδυναμία καθώς αντίπαλοι των ΗΠΑ όπως η Κίνα και η Ρωσία έκαναν βήματα προόδου στις προσπάθειές τους να απεξαρτοποιηθούν από το πράσινο νόμισμα...
Ωστόσο, παρά τις προσπάθειές τους, στοιχεία που κυκλοφόρησαν την περασμένη εβδομάδα από το SWIFT, το πλέγμα των διεθνών διατραπεζικών χρηματοοικονομικών συναλλαγών, έδειξαν ότι το δολάριο δεν ήταν ποτέ πιο δημοφιλές ως μέσο διακανονισμού διεθνών εμπορικών συναλλαγών και συναλλαγών.
Τα στοιχεία του SWIFT έδειξαν ότι το 46% των διατραπεζικών πληρωμών που πραγματοποιήθηκαν στην πλατφόρμα τον Ιούλιο αφορούσαν το δολάριο ΗΠΑ… γεγονός που αποτελεί ρεκόρ…
Τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι το μερίδιο του κινεζικού γιουάν στις διεθνείς πληρωμές είχε σημειώσει νέα υψηλά ενώ το ευρώ υποχώρησε.
Σημειώνεται πως το SWIFT έφτασαν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ακριβώς τη στιγμή που η σύνοδος κορυφής που λάμβανε χώρα η Σύνοδος των BRICS στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Σύνοδος, αντί να αποτελεί ορόσημο για τους αντιπάλους του δολαρίου, όπως κάποιοι φοβόντουσαν, αποκάλυψε εσωτερική διαφωνία σχετικά με το θέμα ενός νομίσματος BRICS ως εναλλακτική λύση στο δολάριο.

Τα θεμέλια της Ισχύος

«Οι διαφορές στα επιτόκια και η σχετική οικονομική ισχύς είναι το θεμέλιο [της ισχύος του δολαρίου]», δήλωσε ο Matt Miskin, επικεφαλής στρατηγικής επενδύσεων της John Hancock Investment Management, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνέντευξης στο MarketWatch.
Η προσπάθεια της Κίνας να δώσει ώθηση στην Οικονομία της συνέβαλε στην ενίσχυση του δολαρίου ενώ το γιουάν ωθούνταν προς το πιο αδύναμο επίπεδό του από τα τέλη του περασμένου έτους.
Το υπεράκτιο γιουάν διαπραγματεύτηκε στα 7,29 ανά δολάριο τη Δευτέρα, κοντά στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Νοέμβριο.
Επίσης, η αποδυνάμωση της οικονομίας της ευρωζώνης έχει επιβαρύνει το ευρώ και τονώνει το δολάριο.
Αυτήν τη στιγμή, λοιπόν, το δολάριο είναι δύσκολο να ηττηθεί, δεδομένων των δίδυμων ανέμων που δημιουργούνται από την αύξηση των πραγματικών επιτοκίων και την ακόμα ισχυρή οικονομική ανάπτυξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης