Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Στα ύψη το κόστος εξυπηρέτησης χρέους για τις χώρες της Ευρωζώνης, χρειάζονται μεταρρυθμίσεις

Scope: Στα ύψη το κόστος εξυπηρέτησης χρέους για τις χώρες της Ευρωζώνης, χρειάζονται μεταρρυθμίσεις
Η Scope προειδοποιεί για το πολύ υψηλό κόστος δανεισμού από τις αγορές
Σχετικά Άρθρα
Η εκτεταμένη περίοδος υψηλότερων επιτοκίων στη ζώνη του ευρώ δοκιμάζει τις κυβερνήσεις στη διαχείριση του χρέους, καθώς αυξάνεται το κόστος χρηματοδότησης και ταυτόχρονα η ανάγκη για δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, που θα δημιουργήσου χώρο για υψηλότερες κοινωνικές δαπάνες και πράσινες επενδύσεις, αναφέρει σε έκθεσή της η Scope Ratings.
Ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης σημειώνει πως αν και οι αυξανόμενες πληρωμές τόκων δεν αποτελούν απαραίτητα άμεση απειλή για τη βιωσιμότητα του κρατικού χρέους της Ευρωζώνης, η αντιμετώπιση των μακροπρόθεσμων δημοσιονομικών ανισορροπιών παραμένει ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση των τρεχουσών αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας. «Απαιτούνται φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις για τη δημιουργία του δημοσιονομικού χώρου που απαιτείται για την απορρόφηση των αυξανόμενων δημοσιονομικών πιέσεων από πολλαπλές πηγές πέρα από το κόστος τόκων, όπως η αύξηση των δαπανών πρόνοιας και υγειονομικής περίθαλψης που σχετίζονται με τη γήρανση του πληθυσμού, οι επενδύσεις στην ενεργειακή μετάβαση και η πίεση από τις αμυντικές δαπάνες».
«Η αύξηση των επιτοκίων οδήγησε σε αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων και αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα από τους επενδυτές», οι οποίοι «αναμένουν από την ΕΚΤ να διατηρήσει μια στρατηγική υψηλών επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», προκειμένου να περιοριστεί ο πληθωρισμός.
Οι καθαρές ετήσιες πληρωμές τόκων για τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία προβλέπεται να αυξηθούν σε περίπου 5,4% των κρατικών εσόδων έως το 2028, από 3,8% το 2020. Αυτό ασκεί σημαντική πίεση σε χώρες με υψηλά επίπεδα χρέους (σσ: όπως η Ελλάδα) και διαρθρωτικούς δημοσιονομικούς περιορισμούς, καθώς χρηματοδοτούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα και διαχειρίζονται το χρέος που λήγει.
Picture1_550.jpg
«Ένας υποστηρικτικός παράγοντας είναι η μεγάλη ιδιοκτησία της ΕΚΤ σε ομόλογα που εκδίδονται από υπερχρεωμένες χώρες. Η Banco de España και η Banque de France κατείχαν το 28% και το 23% αντίστοιχα των κρατικών ομολόγων το 4ο τρίμηνο του 2022, συμβάλλοντας στη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους».
«Βραχυπρόθεσμα, τα κράτη μπορούν να αντέξουν οικονομικά μια σταδιακή διαδικασία δημοσιονομικής εξυγίανσης, η οποία θα βοηθήσει να αποφευχθεί ένα σημαντικό πλήγμα στην ανάπτυξη», υπογραμμίζει η Scope.
Picture2_550.png
Picture3_550.jpg
Picture4_550.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης