Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Απειλείται η παγκόσμια ανάπτυξη από τον πόλεμο Ισραήλ με Hamas – Πίεση σε Κύπρο, Αίγυπτο

Scope: Απειλείται η παγκόσμια ανάπτυξη από τον πόλεμο Ισραήλ με Hamas – Πίεση σε Κύπρο, Αίγυπτο
Η εκτίμηση της Scope για τις επιπτώσεις του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας
Σχετικά Άρθρα
Η κλιμάκωση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης αυξάνει τους πιστωτικούς κινδύνους για το Ισραήλ, ωστόσο υπάρχουν δυνητικά πολύ μεγαλύτερες και βαθύτερες επιπτώσεις εάν η σύγκρουση μεταδοθεί στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, προειδοποιεί σε έκθεσή της η Scope Ratings.
Η νέα πολεμική σύγκρουση έρχεται σε μια ευάλωτη στιγμή για την παγκόσμια οικονομία, καθώς οι κεντρικές τράπεζες έχουν συσφίξει σημαντικά τη νομισματική πολιτική για να διατηρήσουν τον πληθωρισμός υπό έλεγχο.
Προς το παρόν, άμεσα εκτεθειμένες χώρες είναι η Αίγυπτος (B- /Αρνητικό Outlook), η οποία βρίσκεται υπό έντονες πιέσεις και μοιράζεται τα σύνορα με τη Γάζα, καθώς και η Κύπρος (BBB / Σταθερό Outlook) που εξαρτάται από το Ισραήλ για τις προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η Τουρκία (B- / Αρνητικό Outlook) μπορεί, σε αντίθετο κλίνα, να δει την περιφερειακή της επιρροή να αυξάνεται καθώς επιδιώκει να προωθήσει τη σταθερότητα, παρόμοια στάση με τον ρόλο της στο πλαίσιο του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Η χρηματοδότηση από τις αγορές δεν προκαλεί ανησυχία, καθώς το Ισραήλ έχει διαφοροποιήσει τις πηγές χρηματοδότησης και έχει μακρά λήξη χρέους. Η Τράπεζα του Ισραήλ έχει επίσης ένα υγιές ιστορικό διαχείρισης», «είναι απίθανο να αμφισβητηθεί η επάρκεια των αποθεματικών», «τα διεθνή αποθέματα ανέρχονταν σε περισσότερα από 200 δισεκ. δολάρια ΗΠΑ στα τέλη Αυγούστου 2023», αναφέρει ειδικότερα για το Ισραήλ η Scope.
«Ωστόσο, το νέο στάδιο της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης θολώνει την ανάπτυξη και τις δημοσιονομικές προοπτικές του Ισραήλ σε μια περίοδο ταραχώδους εσωτερικής πολιτικής, την οποία οι επιθέσεις της Χαμάς μπορεί να αναστατώσουν περαιτέρω. (...) Αυτή η κατάσταση εντείνει τη συνεχιζόμενη πρόκληση που τίθεται από το ιστορικό εγχώριας πολιτικής αστάθειας και τη χάραξη αμφισβητούμενων πολιτικών, συμπεριλαμβανομένης της τελευταίας μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος, η οποία έχει εντείνει τις κοινωνικοπολιτικές εντάσεις».
Picture2_550.jpg
Η αναζωπύρωση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης εγείρει ανησυχίες για τις τιμές του πετρελαίου, ενώ οι αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις μπορεί επιπλέον να εμποδίσουν την πιθανότητα διπλωματικής ομαλοποίησης μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ.
Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος η σύγκρουση Ισραήλ-Γάζας να επεκταθεί και σε άλλα μέρη της Μέσης Ανατολής, καθώς το Ιράν είναι ο κύριος χορηγός της Χαμάς και της Χεζμπολάχ.
Γενικότερα, οι χώρες παραγωγής πετρελαίου σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική παρουσιάζουν μερικές από τις μεγαλύτερες δαπάνες παγκοσμίως σε όπλα σε σχέση με την οικονομική τους παραγωγή εν μέσω ουκ ολίγων ανεπίλυτων εμφυλίων πολέμων -στη Λιβύη, το Σουδάν, τη Συρία και την Υεμένη.
Σε ένα δυσμενές σενάριο κλιμάκωσης της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης σε περιφερειακό επίπεδο, οι τιμές του πετρελαίου πιθανότατα θα ξεπεράσουν σταθερά τα 100 δολάρια το βαρέλι ενώ θα επιδεινωθούν οι προοπτικές για τον πληθωρισμό και την παγκόσμια ανάπτυξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης