Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Μη δίνετε σημασία στις ανούσιες ανόδους των αγορών - Σε γκρίζα ζώνη το ανοδικό αφήγημα, ετοιμαστείτε για πτώση

Morgan Stanley: Μη δίνετε σημασία στις ανούσιες ανόδους των αγορών - Σε γκρίζα ζώνη το ανοδικό αφήγημα, ετοιμαστείτε για πτώση
«Τι κρύβεται πίσω από αυτή την τελευταία ανάκαμψη των μετοχών;» διερωτάται ο αναλυτής της τράπεζας
Σχετικά Άρθρα
Με τέσσερις σημαντικές παρατηρήσεις η Morgan Stanley αποδομεί το ανοδικό αφήγημα των αγορών, που βλέπει νέα… πτώση!
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση «Don't Be Fooled by the Latest Market Rebound» του επενδυτικού οίκου οι αμερικανικές μετοχές, την οποία σας παρουσιάζει το Bankingnews, αφού υποχώρησαν σε περιοχή διόρθωσης, στη συνέχεια σημείωσαν ισχυρή ανάκαμψη.
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε άνοδο 5,9%, στην καλύτερη εβδομαδιαία επίδοσή του το 2023, γεγονός το οποίο συνοδεύτηκε από υποχώρηση στις αποδόσεις των ομολόγων καθώς η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε 26 μονάδες βάσης, στο 4,57%.
Οι επενδυτές φαίνεται να προσβλέπουν σε συνεχή κέρδη από εδώ και πέρα, ελπίζοντας να κλείσουν τη χρονιά με ένα «Santa Klaus Rally».

Ωστόσο, εν προκειμένω η Morgan Stanley τοποθετεί στην ανάλυσή της ένα δολοφονικό «αλλά»…
«Τι κρύβεται πίσω από αυτή την τελευταία ανάκαμψη των μετοχών;» διερωτάται ο αναλυτής της τράπεζας.
Η αγορά έλαβε θάρρος από το γεγονός ότι η Federal Reserve άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου, με το επιτόκιο-στόχος των federal funds να διατηρείται στο εύρος του 5,25% και 5,50%.
Με αυτό το δεδομένο, οι ειδικοί και οι bullish επενδυτές «κατέφυγαν» ταχέως στο εξής αφήγημα: πως ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων έχει πλέον τελειώσει, η μάχη για τον πληθωρισμό κερδήθηκε και η ανάπτυξη των εταιρικών κερδών βρίσκεται μπροστά...
Σημειώνεται πως η αγορά των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης προεξοφλεί μείωση επιτοκίων το 2024 κατά 100 μονάδες βάσης.

Η Παγκόσμια Επενδυτική Επιτροπή της Morgan Stanley, ωστόσο, είναι λιγότερο πεπεισμένη.
«Σίγουρα, σεβόμαστε ότι η αγορά, η οποία αντιπροσωπεύει τη “σοφία του πλήθους”, έχει καλό ιστορικό προβολής της μελλοντικής πραγματικότητας μακροπρόθεσμα.
Αλλά βραχυπρόθεσμα, υπάρχει ακόμα πολύς θόρυβος.
Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να βασίζουμε την ανάλυσή μας όχι μόνο σε κινήσεις σε επίπεδο συνολικού δείκτη, αλλά και σε ό,τι βρίσκουμε κάτω από την επιφάνεια, σε όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων.
Αυτή η προσέγγιση υποστηρίζει την επιφυλακτική μας στάση υπό το φως τεσσάρων παρατηρήσεων» επισημαίνεται.

Οι τέσσερις καταλύτες

Πιθανή επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης: Παρά την εκρηκτική μεγέθυνση του ΑΕΠ των ΗΠΑ το γ’ τρίμηνο, άλλα στοιχεία υποδηλώνουν μια άμβλυνση της οικονομικής δραστηριότητας.
Ο κορυφαίος οικονομικός δείκτης του Conference Board υποχώρησε κατά 0,7% σημειώνοντας τον 18ο συνεχόμενο μήνα πτώσης του.
Σύμφωνα με τον δείκτη του Institute for Supply Management, η μεταποίηση αποδυναμώθηκε απότομα τον Οκτώβριο, ενώ η έκθεση της περασμένης εβδομάδας για τις μη γεωργικές μισθοδοσίες αποκάλυψε 150.000 νέες θέσεις εργασίας λιγότερες από τις αναμενόμενες τον Οκτώβριο και αύξηση του ποσοστού ανεργίας στο 3,9%.

Το φάντασμα του πληθωρισμού: Υπήρξε μικρή βελτίωση σε ορισμένες βασικές συνιστώσες του πληθωρισμού, συμπεριλαμβανομένων των μισθών και της στέγασης.
Ο Δείκτης Κόστους Απασχόλησης επιταχύνθηκε το τρίτο τρίμηνο, σημειώνοντας άνοδο 1,1%, ενώ τα στοιχεία του Οκτωβρίου για τις θέσεις εργασίας έδειξαν ότι τα κέρδη των μισθών εξακολουθούν να κινούνται σε επίπεδα υψηλότερα από το αναμενόμενο (4,1% σε ετήσια βάση).
Οι τιμές των κατοικιών έλαβαν νέα ώθηση, με αύξηση 2,6% τον Αύγουστο (y/y), σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του CoreLogic S&P Case-Shiller Index.

Ένα «πλάγιο» χρηματιστήριο: Παρά τα πρόσφατα κέρδη σε μετοχές, η συνολική κατεύθυνση των τιμών των μετοχών παραμένει ασθμαίνουσα.
Το εύρος της αγοράς και οι όγκοι παραμένουν αδύναμα, με τη διάμεση μετοχή ουσιαστικά να μην έχει πάει πουθενά από τον περασμένο Μάιο.
Εν τω μεταξύ, κυκλικοί τομείς, όπως η διακριτική ευχέρεια των καταναλωτών, έχουν ασθενή απόδοση έναντι αμυντικών ομολόγων τους, όπως οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.
Η συνεχιζόμενη υπεραπόδοση του χρυσού υποδηλώνει επίσης ότι εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε bear market.

Ρωγμές στα ομόλογα και στον δανεισμό: Πιέσεις κάνουν την εμφάνισή τους στα πιο αδύναμα μέρη της αγοράς ομολόγων, δηλαδή στους τίτλους υψηλής απόδοσης ή «κερδοσκοπικής βαθμίδας».
Τα στοιχεία δείχνουν αυξανόμενο αριθμό αιτήσεων πτωχεύσεων και ασθενέστερη χρηματοδότηση για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι καθυστερημένες επιπτώσεις της αυστηροποίησης των πολιτικών μπορεί τώρα να κάνουν την εμφάνισή τους.
«Δεδομένων των σημερινών κινδύνων και αβεβαιοτήτων, η Federal Reserve φαίνεται να είναι πρόθυμη να υιοθετήσει μια προσέγγιση αναμονής και πιστεύουμε ότι οι επενδυτές πρέπει να το κάνουν επίσης» αναφέρει η Morgan Stanley.

Παρότι λοιπόν επιδεικνύουν υπομονή, οι επενδυτές ίσως πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο αξιοποίησης της αστάθειας της αγοράς για να εξισορροπήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους κατευθύνοντάς τα προς επενδύσεις που προσφέρουν ισχυρές αποδόσεις.
Οι επενδυτές μπορούν επίσης να εξετάσουν μετοχές με ποιοτικές ταμειακές ροές σε εύλογες τιμές, βάσει εφικτών στόχων για κέρδη.
«Αμυντικά» χαρτιά όπως οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και τα βασικά προϊόντα θα μπορούσαν να προσφέρουν «έρμα», ενώ ευκαιρίες προσανατολισμένες στην Αξία αναδύονται μεταξύ των χρηματοοικονομικών, των αμερικανικών μετοχών μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, αλλά και των διεθνών μετοχών, καταλήγει ο αμερικανικός οίκος.
8_58.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης