Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Μαύρη πρόβλεψη από… θρυλικό προφήτη της Wall: Προετοιμαστείτε για κραχ -30% στις μετοχές, έρχεται ύφεση

Μαύρη πρόβλεψη από… θρυλικό προφήτη της Wall: Προετοιμαστείτε για κραχ -30% στις μετοχές, έρχεται ύφεση
Ο Gary Shilling αναμένει ότι η ύφεση θα χτυπήσει άμεσα, αν δεν είναι ήδη σε εξέλιξη
Σχετικά Άρθρα
Προετοιμαστείτε για πτώση των μετοχών κατά το ένα τρίτο και άμεση ύφεση, προειδοποίησε ένας θρυλικός προγνώστης της αγοράς.
«Ήμουν της γνώμης ότι οι μετοχές -κι έκανα αυτή την πρόβλεψη στις αρχές του περασμένου έτους- θα υποχωρούσαν περίπου 30% με 40% από την κορυφή έως το κατώτατο σημείο», δήλωσε ο Gary Shilling πρόεδρος της A. Gary Shilling & Co..
«Θα είχαμε περαιτέρω μείωση περίπου 30% από εδώ και πέρα για να φτάσουμε στο 40% της συνολικής μείωσης, από την κορυφή έως το κατώτατο σημείο», είπε.
Η πρόβλεψη του Shiller υποδηλώνει ότι ο S&P 500, που έφθασε στο υψηλό ρεκόρ των σχεδόν 4.800 μονάδων τον περασμένο Ιανουάριο, θα μπορούσε να κάνει βουτιά στις 2.900 μονάδες περίπου, το χαμηλότερο επίπεδό του από τον Μάιο του 2020. Ο δείκτης μετοχών αναφοράς υποχώρησε κατά 18%, συμπεριλαμβανομένων των μερισμάτων, πέρυσι, αλλά έχει σημειώσει ράλι 17% φέτος.
Ο βετεράνος οικονομολόγος, γνωστός για την ορθή εκτίμηση πολλών σημαντικών τάσεων της αγοράς τα τελευταία 50 χρόνια, αναμένει πτώση των μετοχών επειδή η αμερικανική οικονομία παραπαίει.
«Πιθανότατα έχουμε μια ύφεση που έρχεται σύντομα, αν δεν είμαστε ήδη σε αυτήν», δήλωσε ο Shiller, επισημαίνοντας την ανεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων, την αδυναμία των πρόδρομων οικονομικών δεικτών και τη δέσμευση της Fed να συντρίψει τον πληθωρισμό.
«Όταν εξετάζετε αυτόν τον συνδυασμό πραγμάτων, είναι πολύ δύσκολο να ξεφύγετε από μια ύφεση», είπε ο ίδιος.
Ο Shiller ήταν ο πρώτος επικεφαλής οικονομολόγος της Merrill Lynch προτού ιδρύσει τη δική του εταιρεία οικονομικών συμβουλών και επενδυτικών συμβουλών το 1978. Σημείωσε ότι η συνολική οικονομία τείνει να αμβλύνεται μόνο λίγο κατά τη διάρκεια της ύφεσης, αλλά τα εταιρικά κέρδη των επιχειρήσεων συνήθως πέφτουν κατά 20% έως 30% και οι μετοχές υφίστανται παρόμοια πτώση. Ο ίδιος προέβλεψε χαμηλότερο πληθωρισμό τα επόμενα χρόνια, καθώς η μακροπρόθεσμη τάση της παγκοσμιοποίησης πιέζει προς τα κάτω τις τιμές. Επίσης, ο Shiller εκτίμησε ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια αργότερα το 2024, όταν η οικονομία θα έχει αποδυναμωθεί σημαντικά και θα είναι σαφές ότι ο πληθωρισμός δεν αποτελεί πλέον απειλή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης