Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Natixis: Η γεωπολιτική, ο μεγαλύτερος φόβος της Wall Street για το 2024 - Αναπόφευκτη η ύφεση

Natixis: Η γεωπολιτική, ο μεγαλύτερος φόβος της Wall Street για το 2024 - Αναπόφευκτη η ύφεση
Η γεωπολιτική είναι η Νο1 ανησυχία για τη Wall Street το 2024
Σχετικά Άρθρα
Η γεωπολιτική είναι ο μεγαλύτερος φόβος της Wall Street για το 2024, ξεπερνώντας τον υψηλό πληθωρισμό αλλά και μια πιθανή ύφεση, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Natixis.
Στην ετήσια έρευνα συμμετείχαν 500 κορυφαίοι θεσμικοί επενδυτές από τον όλο τον κόσμο, ρωτώντας τον καθένα από αυτούς ποιες πιστεύουν ότι ήταν οι κορυφαίες οικονομικές απειλές για το 2024. Οι ερωτηθέντες τόνισαν τους γεωπολιτικούς «κακούς παράγοντες» ως το θέμα για το οποίο ανησυχούν περισσότερο, ακολουθούμενο από τη μείωση των καταναλωτικών δαπανών, τα πιθανά λάθη στην πολιτική της κεντρικής τράπεζας και την παραπαίουσα οικονομία της Κίνας.
«Σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από γεωπολιτική αβεβαιότητα, οι θεσμοί θέτουν τους κακούς παράγοντες ως την κορυφαία οικονομική τους απειλή», είπε η Natixis. «Αφού είδαν πώς τα πρώτα στάδια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία οδήγησαν σε μεγάλες αυξήσεις των τιμών για την ενέργεια και τα τρόφιμα το 2022, οι θεσμικοί επενδυτές έχουν βάσιμους λόγους ανησυχίας καθώς το γεωπολιτικό τοπίο φαίνεται λιγότερο σταθερό μέχρι το 2024».
Ο πόλεμος κατέλαβε την πέμπτη θέση στη δημοσκόπηση της Natixis στα τέλη του 2022, ο πληθωρισμός, η ύφεση, η αστάθεια της αγοράς και τα αυξανόμενα επιτόκια στη λίστα ανησυχιών των επενδυτών. Αλλά η σύγκρουση μεταξύ Μόσχας και Κιέβου συνεχίστηκε για όλο το 2023, ενώ η αγορά βρέθηκε αντιμέτωπη με έναν νέο γεωπολιτικό κίνδυνο τον Οκτώβριο, όταν οι μαχητές της Hamas επιτέθηκαν στο Ισραήλ. Σε μια συνέντευξη στους Sunday Times του Ηνωμένου Βασιλείου τον περασμένο μήνα, ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan Chase, Jamie Dimon, προειδοποίησε ότι ο κόσμος είχε γίνει ένα πιο «τρομακτικό και απρόβλεπτο» μέρος το 2023. «Αυτά τα γεωπολιτικά ζητήματα είναι πολύ σοβαρά – αναμφισβήτητα τα πιο σοβαρά από το 1938», είπε στο ρεπορτάζ, αναφερόμενος στη χρονιά που η ναζιστική Γερμανία προσάρτησε τμήματα της Τσεχοσλοβακίας και ενέτεινε τη δίωξη των Εβραίων.
Εκτός από τους γεωπολιτικούς φόβους, η δημοσκόπηση της Natixis έδειξε ότι το 51% των θεσμικών επενδυτών πιστεύει ότι η ύφεση είναι αναπόφευκτη το 2024, με το 74% αυτής της ομάδας να πιστεύει ότι θα είναι «επώδυνη ή πολύ επώδυνη». Τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων είπαν ότι πιστεύουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα ξεκλειδώσει νέες επενδυτικές ευκαιρίες – αλλά το 38% ανησυχεί ότι η τεχνολογία «αποτελεί υπαρξιακή απειλή για τον πολιτισμό όπως τον ξέρουμε».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης