Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η Fed δεν θα συγχωρήσει λάθη από τις αγορές – Τι πρέπει να προσέξουν το 2024 οι επενδυτές

Η Fed δεν θα συγχωρήσει λάθη από τις αγορές – Τι πρέπει να προσέξουν το 2024 οι επενδυτές
Μεγάλη η αβεβαιότητα στις αγορές το 2024
Ένα τεράστιο ράλι που προκλήθηκε στις διεθνείς αγορές από την πρόσφατη στάση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τα επιτόκια άφησε ορισμένους διαχειριστές κεφαλαίων μεγάλων επωνύμων οίκων να ανησυχούν επειδή οι αγορές φαίνονται πλέον πολύ ευάλωτες σε απογοητευτικά οικονομικά νέα.
Οι μετοχές και τα ομόλογα σημείωσαν άνοδο τους τελευταίους δύο μήνες και έλαβαν σημαντική ώθηση όταν η Fed άφησε τον μεγαλύτερο υπαινιγμό της ότι θα μπορούσε να μα σταματήσει τη σειρά αυξήσεων των επιτοκίων της από την επόμενη άνοιξη.
Η άνοδος οδήγησε τις αμερικανικές μετοχές κοντά στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί.
Βραχυπρόθεσμα, αυτό ενισχύει μια εορταστική διάθεση.
Αλλά σημαίνει επίσης ότι τα βασικά περιουσιακά στοιχεία τιμολογούνται πλέον για την… τελειότητα – ένας ευνοϊκός κόσμος όπου οι κεντρικές τράπεζες μειώνουν τα επιτόκια, αλλά χωρίς μια οικονομική ύφεση να τις πιέζει.
Οι μεγάλοι επενδυτές ανησυχούν ότι αυτές οι υποθέσεις μπορεί να μην αποτυπώνουν την πραγματικότητα και ότι θα χρειαζόταν πολύ λίγα για να αναγκαστεί να επανεξεταστεί σε ένα έτος γεμάτο με οικονομικούς, πολιτικούς και γεωπολιτικούς κινδύνους.
«Έχουμε ένα «ράλι για τα πάντα» στο τέλος της χρονιάς. Το μέγεθος κόβει την ανάσα», δήλωσε η Sonja Laud, επικεφαλής επενδύσεων στη Legal & General Investment Management, τη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Ανησυχώ για αυτό. Δεν υπάρχει χώρος για λάθη», πρόσθεσε.

Ο ρόλος των ομολόγων

Οι τιμές των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στη μετατόπιση των αγορών στα τέλη του 2023.
Τα 10ετή ομόλογα αναφοράς κερδίζουν από τον Οκτώβριο, όταν οι αποδόσεις έφθασαν στο 5% — το υψηλότερο από πριν από την οικονομική κρίση.
Σε εκείνο το σημείο, οι επενδυτές αντανακλούσαν το μήνυμα που εισήγαγε η Fed το καλοκαίρι ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά για μεγαλύτερο διάστημα για να περιορίσουν τον επίμονο πληθωρισμό.
Ωστόσο, καθ' όλη τη διάρκεια του φθινοπώρου, με τον πληθωρισμό να πέφτει και τα σημάδια επιβράδυνσης στην ισχυρή αγορά εργασίας των ΗΠΑ, το μήνυμα της Fed άρχισε να μετατοπίζεται.
Πρώτα, η κεντρική τράπεζα ανέφερε ότι οι υψηλές αποδόσεις έκαναν μέρος της βαριάς δουλειάς τους - μια αναγνώριση ότι το υψηλότερο κόστος δανεισμού άρχιζε να επιβαρύνει.
Στη συνέχεια, οι αξιωματούχοι άρχισαν να μιλούν για τη δυνατότητα μείωσης των επιτοκίων ακόμη και με τον πληθωρισμό να είναι ακόμα πάνω από τον στόχο.
Οι αποδόσεις, που κινούνται αντιστρόφως από τις τιμές, βυθίστηκαν.

Το pivot της 13ης Δεκεμβρίου

Αλλά η σημαντική ανακάλυψη ήρθε στην τακτική συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Fed, Jay Powell, στις 13 Δεκεμβρίου, όταν άρχισε να σκιαγραφεί την πιθανή πορεία προς τις μειώσεις των επιτοκίων και παρουσίασε προβλέψεις καθορισμού των επιτοκίων, επισημαίνοντας αρκετές μειώσεις το επόμενο έτος.
Οι αναλυτές και οι επενδυτές προσπάθησαν να καλύψουν τη διαφορά, εκτιμώντας τις μειώσεις επιτοκίων νωρίτερα από ό,τι είχαν προβλέψει προηγουμένως, και σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό.
Οι μεταγενέστερες προσπάθειες των αξιωματούχων της Fed να μειώσουν τον ενθουσιασμό της αγοράς είχαν μικρό αντίκτυπο.
Οι αγορές swap δείχνουν ότι ορισμένοι επενδυτές εκτιμούν 6 μειώσεις επιτοκίων το επόμενο έτος, σε αντίθεση με τις οδηγίες της Fed για πιθανές τρεις.
Τέτοια μέτρα της αγοράς δεν είναι τέλεια και θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι οι περισσότεροι επενδυτές αναμένουν δύο ή τρεις μειώσεις, αλλά μια ελάχιστη αντιστάθμιση για ακραία αποτελέσματα κάμπτει τη διάμεση τιμή εκτός γραμμής.
Από εκείνες τις ανακοινώσεις της Fed, οι αποδόσεις έχουν κινηθεί χαμηλότερα, πολύ κάτω από 4% οδηγώντας σε αναθεωρήσεις πολλές από τις προβλέψεις των αναλυτών της Wall Street για το πού θα μπορούσαν να φτάσουν το 2024.
Ο αντίκτυπος επεκτάθηκε σε άλλες μεγάλες αγορές κρατικών ομολόγων και οδήγησε τις μετοχές να κινηθούν υψηλότερα.
«Αυτό που έδωσε η Fed όσον αφορά το μήνυμα δεν ήταν μεγάλο σοκ.
Η αντίδραση της αγοράς ήταν περισσότερο σοκ», δήλωσε ο Vincent Mortier, επικεφαλής επενδύσεων στην Amundi, τον μεγαλύτερο διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων της Ευρώπης.
Όπως και η Laud στην LGIM, ο Mortier ανησυχούσε ότι αυτό έκανε τόσο τις μετοχές όσο και τα ομόλογα να φαίνονται ευάλωτα.
«Για να συνεχίσουν να ανεβαίνουν οι αγορές χρειάζεται μια ευθυγράμμιση πλανητών που είναι πολύ απίθανη», είπε.
Ορισμένοι πιστεύουν ότι τα δυνητικά αντικρουόμενα μηνύματα που στέλνουν οι αγορές δεν αποτελούν εμπόδιο για περαιτέρω κέρδη.
Μέρες μετά τα σχόλια του Powell, η Goldman Sachs, η οποία είχε ήδη θέσει στόχο 4.700 μονάδες για τον S&P 500 για το τέλος του 2024, αύξησε αυτή την πρόβλεψη στα 5.100, 7% πάνω από τα επικρατέστερα επίπεδα.
«Ένα χαμηλότερο κόστος κεφαλαίου θα επιτρέψει σε μετοχές με αδύναμους ισολογισμούς να «φτάσουν» τις λίγες μετοχές που ηγήθηκαν της αγοράς το 2023», ανέφερε η τράπεζα.

Η πορεία της οικονομίας

Ορισμένοι διαχειριστές κεφαλαίων είναι απρόθυμοι να ενστερνιστούν αυτή την άποψη, ωστόσο, εν μέρει λόγω του πόσο απογοητευτική έχει αποδειχθεί η προσπάθεια να γίνουν προβλέψεις φέτος.
Πολλές φορές οι επενδυτές προσπάθησαν ανεπιτυχώς να εντοπίσουν μια αλλαγή στη στάση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες που εξακολουθούν να είναι σταθερές στον υψηλό πληθωρισμό.
Αυτές οι προσπάθειες «μοιάζουν λίγο «παλιό καθεστώς»», δήλωσε ο Alex Brazier, αναπληρωτής επικεφαλής του BlackRock Investment Institute.
«Σαν να επιστρέφουμε όπως ήμασταν».
Οι επενδυτές έχουν επίσης προβληματιστεί από την αποτυχία μιας ευρέως αναμενόμενης ύφεσης και μιας σχετικής διολίσθησης των μετοχών.
Η επιταχυνόμενη επανάσταση στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης ανέβασε μερικές από τις μεγαλύτερες μετοχές στον πλανήτη με την κεφαλαιοποίηση της αγοράς, ανεβάζοντας τους κατά τα άλλα αθώους μετοχικούς δείκτες.
Χρειάστηκαν μήνες πειθούς για να λάβουν οι επενδυτές το μήνυμα από τους υπεύθυνους χάραξης νομισματικής πολιτικής ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά, ιδιαίτερα μετά από μια δέσμη πτωχεύσεων περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ, μόνο για να καταρρεύσουν τα επιτόκια της αγοράς λίγο μετά την απορρόφηση του μηνύματος από τις κεντρικές τράπεζες.
«Τα τελευταία δύο χρόνια ήταν μια ταπεινή εμπειρία για τους στρατηγούς και τους επενδυτές», δήλωσε ο Kevin Gordon, ανώτερος επενδυτικός στρατηγικός στο Charles Schwab στη Νέα Υόρκη.
«Κανείς δεν είχε καλή ιδέα τι επρόκειτο να συμβεί.
Είχαμε αυτόν τον τερατώδη συνδυασμό προηγούμενων κρίσεων που συγχωνεύτηκαν σε μια σύντομη περίοδο - πανδημία, αλυσίδα εφοδιασμού, πληθωρισμός, πολλαπλές bear markets σε πολλούς τομείς. Είναι πολλά να χωνέψεις».
Το ακανθώδες ζήτημα τώρα για τους επενδυτές είναι η οικονομία των ΗΠΑ.
Οι μετοχές προσδοκούν ένα υγιές περιβάλλον κερδών για την εταιρική Αμερική, ενώ τα ομόλογα δείχνουν ύφεση.
Οι διαχειριστές κεφαλαίων έχουν αφεθεί να παρακολουθούν νευρικά μεμονωμένα σημεία δεδομένων, ιδιαίτερα γύρω από τον πληθωρισμό, που απειλούν να πυροδοτήσουν μεγάλες αντιδράσεις στην αγορά.
Εάν η Fed μειώσει τα επιτόκια νωρίς, «θα κάνουν ένα μεγάλο λάθος», δήλωσε ο Mortier στην Amundi.
«Το να υποθέσουμε ότι ο πληθωρισμός δεν είναι πλέον ζήτημα». . . μπορείς να ξανακάνεις λάθη του παρελθόντος».
Η πολύ αισιόδοξη επαναφορά των αγορών τον τελευταίο καιρό, ιδιαίτερα η πτώση των αποδόσεων των ομολόγων, θα μπορούσε ακόμη και να επισπεύσει την αναζωπύρωση του πληθωρισμού, υποκινώντας φθηνότερους δανεισμούς, προειδοποιούν οι επενδυτές.
Από την άλλη πλευρά, μια βαθιά οικονομική ύφεση θα μπορούσε ακόμη να υλοποιηθεί.
«Υπάρχει μια πιθανότητα οι κεντρικές τράπεζες να το έχουν καταφέρει και να έχουν καταφέρει να σχεδιάσουν μια ήπια προσγείωση, αλλά είναι πρόωρο να κηρύξουμε τη νίκη», δήλωσε ο Daniel Ivascyn, επικεφαλής επενδύσεων στην Pimco.
«Πρέπει να έχετε δύο αντικρουόμενα πράγματα στο μυαλό σας ταυτόχρονα», είπε ο Peter Fitzgerald, επικεφαλής επενδύσεων για multi-asset και macro της Aviva Investors.
Είπε ότι η Fed θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια στις αρχές του έτους, αλλά αργότερα θα αισθανθεί την ανάγκη να τα αυξήσει ξανά.
«Οι αγορές δεν μπορούν να το τιμολογήσουν αυτό», είπε.

Εκλογικό έτος

Η άλλη σημαντική πηγή πιθανής αστάθειας είναι η πολιτική.
Περίπου το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού θα έχει εκλογές το 2024.
Η χρονιά θα ξεκινήσει με εκλογές στην Ταϊβάν τον Ιανουάριο — μια δυνητικά ευαίσθητη στιγμή για τις παγκόσμιες σχέσεις της Κίνας.
Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιθανό να πάει σε εκλογές κάποια στιγμή μέσα στο έτος.
Ωστόσο, πολλοί επενδυτές βλέπουν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο ως το προφανές πιθανό σημείο ανάφλεξης, ειδικά εάν ο Donald Trump επικρατήσει στις προσπάθειές του να εξασφαλίσει την υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικάνων.
«Εάν έρθει ο Trump, δεν γνωρίζουμε ακόμη την ατζέντα του», δήλωσε ο Andrew Pease, παγκόσμιος επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Russell Investments.
«Αν θέλει να προχωρήσει στην ανάπτυξη, μπορεί κάλλιστα να είναι εξαιρετικός για τις μετοχές», είπε.
Ωστόσο, οι διαχειριστές κεφαλαίων είναι επιφυλακτικοί ότι οι εκλογές —ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο— θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανοιχτές ρωγμές στις αγορές κρατικών ομολόγων.
Σε αρκετές περιπτώσεις το 2023, οι επενδυτές έχουν αποδείξει ότι είναι ασυνήθιστα ιδιαίτερα προσαρμοσμένοι στη δημοσιονομική πολιτική, απαιτώντας υψηλότερες αποδόσεις ακόμη και από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για να αντισταθμίσουν σημαντικά υψηλότερους στόχους δανεισμού.
Ένα ακραίο αλλά απίθανο δυνητικό αποτέλεσμα για την αγορά των αμερικανικών ομολόγων είναι ένα ξεπούλημα παρόμοιο με τον κρατήρα της αγοράς στο Ηνωμένο Βασίλειο υπό τη σύντομη πρωθυπουργική θητεία της Liz Truss το 2022.
«Δεν μπορώ να δω μια στιγμή της Liz Truss στις ΗΠΑ, αλλά μπορώ να δω τις αγορές να ανησυχούν για την εκλογή ενός Ρεπουμπλικανού λαϊκιστή που μειώνει τους φόρους, αλλά που δεν είναι έτοιμος να περικόψει τις δαπάνες του», είπε ο Pease.
«Οι επόμενοι 12 μήνες θα είναι ένας τομέας όπου θα είμαστε προσεκτικοί», είπε.
«Δεν κάνεις μεγάλα στοιχήματα για την κατεύθυνση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης