Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Χρησμός Dimon (JP Morgan): Το 2024 θυμίζει τη δεκαετία του 1970 - Κι αυτό δεν είναι καλό...

Χρησμός Dimon (JP Morgan): Το 2024 θυμίζει τη δεκαετία του 1970 - Κι αυτό δεν είναι καλό...
Κόντρα στις αισιόδοξες εκτιμήσεις ο CEO της JP Morgan
Κόντρα στις αισιόδοξες εκτιμήσεις τοποθετείται ο CEO της JP Morgan Jamie Dimon για την πορεία της οικονομίας το 2024, εντοπίζοντας κάποια κοινά σημάδια με τη δεκαετία του 1970, που χαρακτηρίστηκε από στασιμότητα και υψηλό πληθωρισμό.
O διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Jamie Dimon, δήλωσε ότι το 2024 μπορεί να είναι σαν τη δεκαετία του 1970 - και αυτό αφορά περισσότερο την αμερικανική οικονομία παρά τη... νοσταλγία, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Business Insider.
O Dimon απαρίθμησε ορισμένες κοινές εξελίξεις μεταξύ των δύο εποχών στη Maria Bartiromo του Fox Business Network.
Αυτές περιλαμβάνουν μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα, μεταβαλλόμενες εμπορικές ροές και δέσμευση για τεράστιες κυβερνητικές δαπάνες - αυτή τη φορά για υποδομές και τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού. Αυτές οι εξελίξεις, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, είναι "όλες πληθωριστικές".
"Και αυτό μου μοιάζει λίγο περισσότερο με τη δεκαετία του 1970", δήλωσε ο Dimon στην Bartiromo, αναφερόμενος σε μια περίοδο κατά την οποία η στασιμότητα της ανάπτυξης και ο υψηλός πληθωρισμός πίεζαν την οικονομία.

Κόντρα στις αισιόδοξες εκτιμήσεις

Οι ανησυχίες του Dimon έρχονται σε αντίθεση με τις αισιόδοξες προσδοκίες ορισμένων οικονομολόγων της αγοράς για μια ομαλή προσγείωση, αφού ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε από το υψηλό τεσσάρων δεκαετιών τον Ιούνιο του 2022, μετά τις αδιάκοπες αυξήσεις των επιτοκίων από τη Federal Reserve.
Η Fed έχει διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά από τον Ιούλιο και έχει προαναγγείλει τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024.

Δεν πέρασε ο κίνδυνος ύφεσης

Αλλά το... αφεντικό της JPMorgan δεν είναι βέβαιο ότι η οικονομία θα βιώσει ομαλή προσγείωση.
"Προφανώς, όλοι μας στις επιχειρήσεις ξέρουμε πώς να αντιμετωπίζουμε τα σκαμπανεβάσματα και τις διακυμάνσεις της οικονομίας. Αλλά πιστεύω ότι τα προβλήματα παραμένουν", δήλωσε ο Dimon, αναφέροντας διάφορες ανησυχίες, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών για την COVID-19 που τελειώνουν σύντομα και των ακόμα υψηλών επιτοκίων.
"Είμαι λίγο επιφυλακτικός σε αυτό το είδος του σεναρίου 'Goldilocks'", είπε, αναφερόμενος σε μια μέτρια οικονομική ανάπτυξη.
Ο Dimon προειδοποίησε ότι η ύφεση μπορεί να είναι ακόμη καθ' οδόν, καθώς χρειάζεται χρόνος για να εμφανιστούν στην οικονομία οι επιπτώσεις των αυξήσεων των επιτοκίων της Fed.
"Νομίζω ότι έκαναν το σωστό που αύξησαν τα επιτόκια. Ήταν λίγο αργά, ωστόσο θεωρώ ότι κάνουν το σωστό να περιμένουν και να δουν τι θα συμβεί", δήλωσε αναφερόμενος στις κινήσεις της Fed. .
"Αλλά όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορεί κάλλιστα να μας ωθήσουν στην ύφεση, σε αντίθεση με μια ομαλή προσγείωση", προειδοποίησε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης