Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Σήκω, Schaeuble, για να δεις...: Ο Olaf Scholz κατήντησε τη Γερμανία… Ελλάδα - Τι δείχνει η σύγκριση των δύο οικονομιών

Σήκω, Schaeuble, για να δεις...: Ο Olaf Scholz κατήντησε τη Γερμανία… Ελλάδα - Τι δείχνει η σύγκριση των δύο οικονομιών
Η Γερμανία είναι στο χείλος του γκρεμού ενώ η Ελλάδα απολαμβάνει mini-boom, αναφέρει η Telegraph
Σχετικά Άρθρα
Με ιδιαίτερα σκωπτική διάθεση σχολιάζει η βρετανική Telegraph την τρέχουσα οικονομική κατάσταση στην «αυστηρή» και «λιτή» Γερμανία, με ένα άρθρο που ξυπνά… μνήμες.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το συντάκτη του άρθρου, η Γερμανία διολισθαίνει σε ύφεση ενώ η Ελλάδα απολαμβάνει μια μίνι οικονομική άνθηση, με τις τύχες Βερολίνου και Αθήνας έπειτα από μια δεκαετία να έχουν αντιστραφεί.
Κορυφαίοι οικονομολόγοι υποβάθμισαν τις προβλέψεις τους για τη γερμανική ανάπτυξη, καθώς πρόσφατη έρευνα στον ιδιωτικό τομέα που παρακολουθήθηκε προσεκτικά έδειξε συνεχιζόμενη συρρίκνωση της οικονομίας της χώρας.
Αντίθετα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναβάθμισε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη στην Ελλάδα, καθώς, όπως είπε, «οι προοπτικές έχουν βελτιωθεί σημαντικά».
Οικονομολόγοι του αξιότιμου Ινστιτούτου Ifo της Γερμανίας μείωσαν τις προβλέψεις για τις προοπτικές της χώρας, προειδοποιώντας ότι η «εγχώρια οικονομία» θα αναπτυχθεί μόνο κατά 0,7% φέτος, όχι το 0,9% που προβλεπόταν μόλις πριν από έναν μήνα.
Ο Timo Wollmershäuser, επικεφαλής των προβλέψεων στο Ινστιτούτο Ifo, είπε ότι η αναθεώρηση οφείλεται στο «φρένο» που μπήκε στα σχέδίια χρήσης έκτακτου δανεισμού για τη χρηματοδότηση των δαπανών φέτος από το συνταγματικό δικαστήριο.
Η απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου θα περιορίσει τις δαπάνες του Βερολίνου και θα κάνει τα πράγματα πιο σκληρά για τους Γερμανούς πολίτες και τις επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τον Wollmershäuser, «τώρα που η καθ' ύλην επιτροπή του γερμανικού κοινοβουλίου συμφώνησε για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, εκτιμούμε ότι πέτυχε πρόσθετους πόρους λίγο κάτω των 19 δισεκατομμυρίων ευρώ.

'Υφεση…

«Οι εταιρείες και τα νοικοκυριά θα φέρουν μεγαλύτερο βάρος ή θα λάβουν λιγότερες μεταβιβαστικές επιτροπές και οι κρατικές δαπάνες θα περικοπούν».
Ξεχωριστά, ο δείκτης υπευθύνων αγορών (PMI) έδειξε ότι η οικονομική δραστηριότητα στη Γερμανία συρρικνώθηκε για έβδομο συνεχόμενο μήνα τον Ιανουάριο.
Ο δείκτης υποχώρησε από 47,4 τον Δεκέμβριο στο 47,1.
Επισημαίνεται πως οποιαδήποτε βαθμολογία κάτω του 50 υποδηλώνει συρρίκνωση, επομένως αυτή η πτώση αντιπροσωπεύει μια επιτάχυνση της συρρίκνωσης του ιδιωτικού τομέα.
Η Γερμανία παλεύει με την απώλεια φθηνής ενέργειας από τη Ρωσία καθώς και την αδύναμη ζήτηση από την Κίνα, έναν βασικό εμπορικό εταίρο.
Επίσης, η αναστάτωση που προκαλείται από επιθέσεις σε πολιτικά πλοία από την πολιτοφυλακή Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα επηρεάζει επίσης τις γερμανικές αλυσίδες εφοδιασμού.
Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους και κατά 0,3% στο σύνολο του 2023.
Εάν το ΑΕΠ υποχωρήσει ξανά τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023, η Γερμανία θα περιέλθει σε τεχνική ύφεση.

Ελληνική οικονομία

Αντίθετα, η ελληνική οικονομία είναι ανοδική, λέει η Telegraph.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε ότι η χώρα βρίσκεται τώρα σε τροχιά ανάπτυξης 2,3% το 2023 και 2,1% το 2024.
«Οι οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας έχουν βελτιωθεί σημαντικά.
Mετά την πανδημία σημείωσε ισχυρή ανάκαμψης και η οικονομική δραστηριότητα παρέμεινε εύρωστη.
Το πραγματικό ΑΕΠ επεκτείνεται πέρα από το επίπεδο τάσεων που είχε πριν από την πανδημία, οδηγούμενο από την ισχυρή ανάκαμψη του Τουρισμού και την ενίσχυση των επενδύσεων που λαμβάνουν ώθηση από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και τις εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων» επισημαίνει το Ταμείο.
Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, που κάποτε προκαλούσε τόσο πόνο, είναι «ανθεκτικό» καθώς οι τράπεζες βελτιώνουν συνεχώς τους ισολογισμούς τους.
Τα δημόσια οικονομικά βελτιώνονται επίσης.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, «η ισχυρή ανάπτυξη και ο υψηλός πληθωρισμός έχουν μειώσει τον δείκτη δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ κάτω από το προπανδημικό επίπεδο».
Οι αποκλίνουσες οικονομικές τύχες Ελλάδας και Γερμανίας καταγράφονται περισσότερο από μια δεκαετία μετά την κρίση κρατικού χρέους της ευρωζώνης, η οποία σάρωσε μεγάλο μέρος της Γηραιάς Ηπείρου μετά τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση.
Υπενθυμίζεται πως οι ελληνικές τράπεζες αντιμετώπισαν προβλήματα και η υπερχρεωμένη κυβέρνηση έχασε την ικανότητά της να δανείζεται στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Η Αθήνα αναγκάστηκε να ζητήσει οικονομική βοήθεια από το ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Τα δάνεια βοήθησαν να σταματήσει η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη, αλλά δόθηκαν με πολύ αυστηρούς όρους – λόγω σε μεγάλο βαθμό της Γερμανίας –προκαλώντας εκτεταμένη κοινωνική αναταραχή και διαδοχικές κυβερνητικές κρίσεις.
Η Γερμανία ήταν σε θέση να υπαγορεύσει όρους λόγω της οικονομικής της δύναμης εκείνη την εποχή, καθώς ήταν η ατμομηχανή της ευρωπαϊκής ανάπτυξης.
Εν τω μεταξύ, ο PMI της Γαλλίας έδειξε πως η οικονομία της καταγράφει ακόμα πιο απότομη πτώση, καθώς ο δείκτης έπεσε στο 44,2, πολύ κάτω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση.

Στα ραντάρ των ξένων τα ελληνικά ομόλογα – Ήρθε η ώρα για τη μεγάλη εκδίκηση των PIGS

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τους FT, στα ελληνικά ομόλογα καταφεύγουν οι διεθνείς επενδυτές για να κλειδώσουν ελκυστικές αποδόσεις, καθώς οι παραδοσιακές διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των πιο ριψοκίνδυνων και ασφαλέστερων αγορών ομολόγων του μπλοκ της ΕΕ γίνονται όλο και πιο θολές.
Ειδικότερα, σύμφωνα με αναλυτές, oι traders, έχοντας πάρει θάρρος από τη μείωση των δεικτών χρέους σε Ιταλία, Πορτογαλία, Ελλάδα και Ισπανία, δεν διστάζουν να ανοίξουν θέσεις στα πρώην PIGS…
Μάλιστα, αυτή η τάση παρατηρείται από τα τέλη του 2023, οπότε σημειώθηκε ράλι λόγω της προσδοκίας για μείωση επιτοκίων εκ μέρους της ΕΚΤ μέσα στο 2024, γεγονός το οποίο θα μειώσει το spread μεταξύ του ιταλικού δεκαετούς και του γερμανικού bund, το οποίο αποτελεί βασικό δείκτη κινδύνου στο πλαίσιο της Ευρωζώνης, σε 1,56 ποσοστιαίες μονάδες, που αποτελεί χαμηλό διετίας.
Σημειώνεται πως τον Οκτώβριο η διαφορά ήταν μεγαλύτερη από 2 ποσοστιαίες μονάδες.
Σε κάθε περίπτωση, η σύσφιξη των spreads σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή του κλίματος, λίγο περισσότερο από μια δεκαετία αφότου η ζώνη του ευρώ αντιμετώπισε μια σημαντική υπαρξιακή απειλή λόγω υπερχρέωσης που σχεδόν έσπασε το ενιαίο νόμισμα και οδήγησε σε διαδοχικά προγράμματα προσαρμογής και πακέτα διάσωσης.
«Πιστεύουμε ότι το 2024 θα είναι η χρονιά κατά την οποία τα όρια μεταξύ του πυρήνα της ΕΕ και της περιφέρειας θα θολώσουν» δήλωσε ο Aman Bansal, επικεφαλής στρατηγικής στην Ευρώπη για τα επιτόκια της Citi.
Υπογράμισε δε τη μείωση του χρέους επί του ΑΕΠ στις χώρες της περιφέρειας και την υψηλότερη καθαρή έκδοση χρέους στη Γαλλία και τη Γερμανία.
Ο Christian Kopf, επικεφαλής σταθερού εισοδήματος της Union Investment, του τρίτου μεγαλύτερου διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων της Γερμανίας, είπε ότι είχε «ωφεληθεί πολύ» από την αγορά του χρέους της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, προσθέτοντας ότι οι δείκτες του δημόσιου χρέους τους πέφτουν. «Είναι πραγματικά πολύ απλό», είπε.
«Τα ομόλογα αυτά αποδίδουν περισσότερο από τα γερμανικά ομόλογα – εκτός εάν η φερεγγυότητα του εκδότη επιδεινωθεί σημαντικά, κάτι που δεν συμβαίνει στην περιφέρεια της ευρωζώνης».
1-3.png
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, το χρέος προς το ΑΕΠ θα αυξηθεί στη Γαλλία και το Βέλγιο τα επόμενα δύο χρόνια, αλλά θα μειωθεί σημαντικά στην Ελλάδα και την Πορτογαλία, ενώ μέτρια πτώση προβλέπεται σε Ιταλία και Ισπανία.
Οι τιμές των ομολόγων της ευρωζώνης μειώθηκαν αυτή την εβδομάδα ενόψει της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον καθορισμό των επιτοκίων, με τις αγορές να προεξοφλούν μειώσεις περίπου 1,3 ποσοστιαία μονάδα.
Ωστόσο, παρά το γεγονός πως το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ είναι επί του παρόντος στο ιστορικό υψηλό του 4%, η οικονομική ανάπτυξη ήταν υψηλότερη τον περασμένο χρόνο στην Ισπανία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία από ό,τι στη Γερμανία ή τη Γαλλία, ενώ η οικονομία της Ιταλίας έχει παραμείνει στάσιμη.
«Η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν υποφέρει λιγότερο από τον αντίκτυπο του ρωσικού πολέμου κατά της Ουκρανίας καθώς η Ιβηρική χερσόνησος παρουσιάζει μικρότερη εξάρτηση από τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία, ενώ το κοινό πρόγραμμα έκδοσης χρέους της ΕΕ Next Generation (Ταμείο Ανάκαμψης) έχει ωφελήσει περισσότερο τις μικρότερες χώρες» δήλωσε ο Oliver Eichmann, επικεφαλής των ποσοστών σταθερού εισοδήματος στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική στο DWS.

Ταμείο Ανάκαμψης

Το Next Generation EU δημιουργήθηκε το 2020 για να ανασυγκροτήσει τις οικονομίες της περιοχής που επλήγησαν από την πανδημία.
«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτά τα καθιερωμένα μέσα να χρησιμοποιηθούν ξανά στο μέλλον και αυτό λειτουργεί υπέρ των λιγότερο ασταθών spreads», είπε ο Eichmann.
Η μείωση των spreads συνεχίζεται παρά την ανακοίνωση της ΕΚΤ ότι θα σταματήσει να αγοράζει κρατικό χρέος νωρίτερα από το προγραμματισμένο και το sell off στην αγορά ομολόγων αυτόν τον μήνα.
Η Citi προβλέπει ότι οι χώρες της ευρωζώνης θα εκδώσουν χρέος ρεκόρ, άνω των 165 δισ. ευρώ αυτόν τον μήνα, 13% περισσότερο από τον Ιανουάριο του περασμένου έτους.
Ωστόσο, η ζήτηση παραμένει ισχυρή καθώς οι αγορές στοιχηματίζουν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια φέτος, με την Ισπανία να προσελκύει το μεγαλύτερο βιβλίο παραγγελιών για κρατικό ομόλογο στις 10 Ιανουαρίου, ενώ η Ιταλία έλαβε 91 δισ. ευρώ σε προσφορές για πώληση χρέους 30 ετών.
Ο Bansal της Citi είπε ότι οι πιέσεις από την καθαρή έκδοση είναι μεγαλύτερες στις χώρες του πυρήνα της ευρωζώνης, με τη Γαλλία να βρίσκεται σε καλό δρόμο για την έκδοση ρεκόρ καθαρών 140 δισ. ευρώ φέτος.
2-4.png
«Η Γαλλία κινείται αργά, μεταβάλλεται από μια οικονομία πυρήνα σε μια περιφερειακή οικονομία όσον αφορά τις δημοσιονομικές ευπάθειες», δήλωσε ο Tomasz Wieladek, επικεφαλής οικονομολόγος στην T Rowe Price.
Το δημοσιονομικό έλλειμμά της ήταν 4,8% του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους, από 4,4% το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat αυτήν την εβδομάδα, ενώ η Πορτογαλία, η Ελλάδα και η Ιρλανδία παρουσίασαν πλεόνασμα.
Εν τω μεταξύ, πολλοί επενδυτές πιστεύουν ότι το μέχρι στιγμής μη δοκιμασμένο μέσο προστασίας μετάδοσης της ΕΚΤ, το οποίο επιτρέπει στην ΕΚΤ να αγοράζει απεριόριστες ποσότητες ομολόγων οποιασδήποτε χώρας-μέλους που κρίνεται ότι υποφέρει από αδικαιολόγητη αύξηση του κόστους δανεισμού της, προσφέρει προστασία έναντι των υψηλών επιτοκίων τα ομόλογα των «περιφερειακών» χωρών.
Η Mary-Therese Barton, επικεφαλής επενδύσεων για το σταθερό εισόδημα της Pictet Asset Management, είπε ότι αναμένει συνεχή σύγκλιση του κόστους δανεισμού της ευρωζώνης φέτος λόγω της «συλλογικότητας του κινδύνου» σε ολόκληρο το μπλοκ, παράλληλα με την αυξανόμενη πίεση για ενίσχυση των μεγαλύτερων χωρών της ευρωζώνης, τις δαπάνες για την άμυνα και την ενεργειακή μετάβαση.
«Παρά τις Κασσάνδρες που προβλέπουν καταστροφή για το ευρωπαϊκό εγχείρημα, υπάρχει ακριβώς αυτή η αφήγηση στα σύνορα για την κοινωνικοποίηση του χρέους ευρύτερα, οπότε η σύγκλιση έχει νόημα» είπε ο Barton.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης