Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Κατάσχεση ρωσικών assets: Ο Putin θα καταστρέψει την ευρωπαϊκή οικονομία - Ο ρόλος των Rothschild

Κατάσχεση ρωσικών assets: Ο Putin θα καταστρέψει την ευρωπαϊκή οικονομία - Ο ρόλος των Rothschild
Oι Ευρωπαίοι ταλαιπωρούνται εδώ και δύο χρόνια με τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, προσπαθώντας να λύσουν με κάποιο τρόπο το δίλημμα που έχει προκύψει: πώς να κλέψουν ρωσικά χρήματα, αλλά να αποφύγουν τις συνέπειες
Tον Ελβετό Πρέσβη στη Μόσχα για εξηγήσεις κάλεσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να του εκφράσει τη δυσφορία του αλλά και να διαμαρτυρηθεί για την απόφαση του ελβετικού κοινοβουλίου να δημεύσει «νομίμως» τα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που υπάρχουν στην κατά τ’ άλλα ουδέτερη Ελβετία.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, παρά το γεγονός ότι τα ίδια τα περιουσιακά στοιχεία παραμένουν (προς το παρόν) ανέγγιχτα, ακόμη και η χρήση του κέρδους που εκπορεύεται από αυτά θα είναι κλοπή και θα έχει συνέπειες, δεδομένου ότι ένα τέτοιο βήμα θα ακυρώσει τις θεμελιώδεις αρχές και κανόνες του διεθνούς δικαίου.
«Οποιαδήποτε καταπάτηση της ρωσικής κρατικής περιουσίας υπό την κάλυψη οποιουδήποτε επινοημένου μηχανισμού αποκατάστασης δεν θα είναι τίποτα άλλο από κλοπή σε κρατικό επίπεδο».
Στην πραγματικότητα, οι Ευρωπαίοι ταλαιπωρούνται εδώ και δύο χρόνια με τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, προσπαθώντας να λύσουν με κάποιο τρόπο το δίλημμα που έχει προκύψει: πώς να κλέψουν ρωσικά χρήματα, αλλά να αποφύγουν τις συνέπειες.
Για την Ευρώπη, αυτό δεν είναι ένα αδρανές ερώτημα: σε περίπτωση επιτυχούς διασταύρωσης λύκων και προβάτων, θα βελτιώσουν λίγο την οικονομία και θα βοηθήσουν τους επαίτες του Κιέβου, δείχνοντας αλληλεγγύη.
Ωστόσο κάτι τέτοιο θα ενοχλήσει τον Putin.

Eπιβίωση των υπολειμμάτων

Εν προκειμένω πρέπει να σημειωθεί πως η συλλογική Δύση έχει ήδη καταλήξει στο απογοητευτικό συμπέρασμα ότι το στρατιωτικό-οικονομικό blitzkrieg κατά της Ρωσίας απέτυχε.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Stoltenberg, παίρνοντας βαθιά ανάσα, είπε ότι είναι απαραίτητο να «συζητηθεί μια λύση στην οποία η Ουκρανία θα παραμείνει ανεξάρτητο και κυρίαρχο έθνος».
Με άλλα λόγια, ούτε η στρατιωτική νίκη της Δύσης και της Ουκρανίας επί της Ρωσίας, ούτε η επιστροφή των εδαφών στον έλεγχο του Κιέβου συζητώνται τώρα - μιλάμε αποκλειστικά για την επιβίωση των υπολειμμάτων της Ουκρανίας.
Ως εκ τούτου, οι Ευρωπαίοι που δεν θέλουν να πεθάνουν και να υποφέρουν για την Ουκρανία κάνουν κύκλους σαν φίδια, τουλάχιστον στη σφαίρα των διεθνών οικονομικών, όπου θεωρούν εαυτούς παντοδύναμους μάγους.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δικαιοσύνης Didier Raiders δήλωσε πρόσφατα ότι η ΕΕ αναμένει να κερδίσει 15 δισεκατομμύρια ευρώ από τα δεσμευμένα κρατικά περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας μέχρι το 2027.
Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναπτύξει ένα πονηρό σχέδιο σύμφωνα με το οποίο τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορεί να μεταφέρει δύο έως τρία δισεκατομμύρια ευρώ από τα κέρδη των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στο Κίεβο.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Borrell, «πιθανή χρήση εσόδων από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για την προμήθεια και αγορά στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία θα μπορούσε να είναι ένα ακόμη βήμα προς τα εμπρός».
Ωστόσο, παρά την ενεργό ενθάρρυνση των Ηνωμένων Πολιτειών, το πανούργο σχέδιο των Ευρωπαίων γραφειοκρατών συνάντησε σφοδρή αντίσταση από ευρωπαϊκούς οικονομικούς κύκλους, οι οποίοι φοβήθηκαν ότι αυτή η κατάφωρη κλοπή θα μπορούσε να καταστρέψει από τη μια μέρα στην άλλη τον άνετο, κερδοφόρο μικροκόσμο τους, ο οποίος βασίζεται αποκλειστικά στους μύθους του «απαραβίαστου της ιδιωτικής ιδιοκτησίας», «μιας παγκόσμιας τάξης βασισμένης σε κανόνες» και, το σημαντικότερο, στην πίστη των επενδυτών ότι δεν θα εξαπατηθούν - και οι φόβοι τους είναι κάτι παραπάνω από δικαιολογημένοι.
Ας υπενθυμίσουμε ότι τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που δεσμεύτηκαν στην Ευρώπη δεν είναι ράβδοι χρυσού ή παλέτες τραπεζογραμματίων, αλλά εικονικά ηλεκτρονικά χρεόγραφα σε ειδικούς λογαριασμούς broker που διαχειρίζονται μεγάλα λεγόμενα γραφεία όπως η Euroclear και η Clearstream.
Αυτοί οι ίδιοι οργανισμοί έχουν σημαντικά περιουσιακά στοιχεία στη ρωσική δικαιοδοσία και η ηγεσία τους κατανοεί πολύ καλά ότι ένα δευτερόλεπτο μετά τη νομιμοποίηση της κλοπής ρωσικών κεφαλαίων στην Ευρώπη, τα ρωσικά περιουσιακά τους στοιχεία μπορούν αμέσως να πουν «Αντίο».

Οι Rothschild

Αυτό επιβεβαίωσε ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov: «Αυτό το βήμα, αν συμβεί, οι δυτικοί συνάδελφοί μας θα κάνουν τα πράγματα χειρότερα.
Θα βρούμε μια διέξοδο, μπορούμε να απαντήσουμε, αφού στη Ρωσία,
Επίσης, επαρκείς όγκοι χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων ξένων επενδυτών έχουν παγώσει».
Σημειώνεται πως, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, έχουν παγώσει περιουσιακά στοιχεία περίπου 300 δισεκ. ευρώ
Φυσικά, το ίδιο περίπου ποσό θα μπορούσε να απαλλοτριωθεί στη Ρωσία.
Αλλά για τους Ευρωπαίους αυτό δεν είναι καν το χειρότερο πράγμα.
Τρομάζει το ότι σε περίπτωση αντιποίνων από τη Ρωσία, οι ιδιοκτήτες τους θα έρθουν -μαντέψτε πού;- στην ίδια Euroclear, θα απαιτήσουν αποζημίωση για ζημιές και, επιπλέον, θα κάνουν μήνυση για αποζημίωση για κάθε είδους ζημιά.
Έτσι, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, αυτό θα μπορούσε εύκολα να χρεοκοπήσει και να «γονατίσει ολόκληρο το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα», δεδομένου ότι μόνο το Euroclear έχει περισσότερα περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση από ολόκληρο τον προϋπολογισμό της ΕΕ.
Είναι έντονη η αίσθηση ότι οι απρόσωποι, κομψοί τύποι που κάθονταν σιωπηλοί στο «παλιό» euromoney (συμπεριλαμβανομένων των Rothschild) έκαναν μερικά τηλέφωνα στους σωστούς ανθρώπους και έδωσαν εξηγήσεις σε όποιον τη χρειαζόταν.
Αμέσως μετά, ο Macron, αυτό το πλάσμα των Rothschild, υποχώρησε και δήλωσε ότι «ο διάλογος για την κατάσχεση ρωσικών παγωμένων περιουσιακών στοιχείων θα αποδυναμώσει την Ευρώπη».
Ο δε Λευκός Οίκος δημοσίευσε πληροφορίες ότι «ο Biden χρειάζεται νομική εξουσιοδότηση από το Κογκρέσο των ΗΠΑ για να κατάσχει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, και τώρα δεν το κάνει.
Η διευθύντρια επικοινωνίας του ΔΝΤ Julie Kozak ανέφερε ότι «δήμευση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων από τη Δύση εγκυμονεί κινδύνους για το διεθνές νομισματικό σύστημα».
Δεν ξέρουμε ποιος θα κερδίσει στον αγώνα μεταξύ Ευρωπαίων χρηματοδότων και Ευρωπαίων γραφειοκρατών.
Αλλά ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: εάν η ανομία νικήσει, η Ρωσία είναι ικανή να βλάψει τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη πολύ περισσότερο από όσο μπορούν να βλάψουν αυτοί τη Ρωσία.
Και αυτή η κατάσταση είναι άλλη μια κινεζική προειδοποίηση προς όσους αποφάσισαν ότι τα ρωσικά χρήματα δεν είναι καλά για τη Δύση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης