Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P: Επιβεβαιώνεται σε ΑΑΑ η αξιολόγηση της Γερμανίας, σταθερό παραμένει το outlook

S&P: Επιβεβαιώνεται σε ΑΑΑ η αξιολόγηση της Γερμανίας, σταθερό παραμένει το outlook
Αμετάβλητες οι αξιολογήσεις της Γερμανίας από τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης
Σε ΑΑΑ -ανώτατη- επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Γερμανίας η S&P Global Ratings, διατηρώντας σε σταθερές τις προοπτικές επαναξιολόηγησης (outlook).
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης, οι σταθερές προοπτικές αντικατοπτρίζουν τα δημοσιονομικά αποθέματα της Γερμανίας, τη διαφοροποιημένη οικονομία και την αποδεδειγμένη θεσμική αποτελεσματικότητα.
«Αναμένουμε ότι η οικονομία της Γερμανίας θα αναπτυχθεί μέτρια το 2024, κατά 0,3% σε πραγματικούς όρους, μετά από μια μικρή συρρίκνωση το 2023. Αναμένουμε ότι η εγχώρια ζήτηση θα ανακάμψει από τα μέσα του έτους, καθώς η αύξηση των μισθών και η μείωση του πληθωρισμού θα στηρίξουν την κατανάλωση. και οι επενδύσεις θα ανακάμψουν καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα αρχίσει να μειώνει τα βασικά επιτόκια, κάτι που αναμένουμε επίσης από τα μέσα του έτους. Επιπλέον, η ανάπτυξη στους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της Γερμανίας θα μεταφραστεί εν μέρει σε υψηλότερες εξαγωγικές επιδόσεις.
Ταυτόχρονα, αναμένουμε ότι τα δημοσιονομικά ελλείμματα θα περιοριστούν τα επόμενα χρόνια μετά την αποκατάσταση του κανόνα πέδησης του χρέους και τη διακοπή των μέτρων ενεργειακής στήριξης, τα οποία θα αντισταθμιστούν μόνο εν μέρει από την αύξηση των δαπανών για επενδύσεις στον τομέα της άμυνας και της ενεργειακής μετάβασης. Αυτό θα συμβάλει στη μείωση του δημόσιου χρέους, χωρίς ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία, σε περίπου 56% του ΑΕΠ έως το 2027 και θα περιορίσει το κόστος τόκων στο 2,2% περίπου των κρατικών εσόδων. Αναμένουμε επίσης ότι το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα παραμείνει ισχυρό μετά την ανάκαμψη του περασμένου έτους, με μέσο όρο πάνω από 6% έως το 2027. Αυτό θα στηρίξει περαιτέρω μία από τις ισχυρότερες καθαρές θέσεις εξωτερικού πιστωτή οποιασδήποτε οικονομίας παγκοσμίως.
Παρά τις δύσκολες οικονομικές προοπτικές, συνεχίζουμε να θεωρούμε την οικονομία της Γερμανίας ανταγωνιστική και ανθεκτική και τους θεσμούς και τη χάραξη πολιτικής της ως αποτελεσματικούς και σταθερούς. Περαιτέρω δυνατά σημεία αξιολόγησης περιλαμβάνουν την ένταξη της Γερμανίας στην Ευρωζώνη και την αξιόπιστη και ευέλικτη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ».
Αναλυτικά, οι προβλέψεις της S&P για τη γερμανική οικονομία:
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-03-22_231851.png
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-03-22_231903.png
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-03-22_231929.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης