Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ο Λαφαζάνης έδωσε «οξυγόνο» στη βιομηχανία - Πάνω από 16% η μείωση του φυσικού αερίου

Ο Λαφαζάνης έδωσε «οξυγόνο» στη βιομηχανία - Πάνω από 16% η μείωση του φυσικού αερίου
Ο μεγάλος κερδισμένος αναμένεται να είναι η ενεργοβόρα βιομηχανία
Κίνηση ματ χαρακτηρίζουν την απόφαση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη να μειώσει τουλάχιστον έως 16% την τιμή φυσικού αερίου στους καταναλωτές.
Ο μεγάλος κερδισμένος αναμένεται να είναι η ενεργοβόρα βιομηχανία, που στην κυριολεξία εκλιπαρούσε τους προηγούμενους υπουργούς να διαμορφώσουν φθηνό και ανταγωνιστικό τιμολόγιο.
Η απόφαση του υπουργού Παναγιώτη Λαφαζάνη αλλάζει προς το θετικότερο τις εξελίξεις στη Βιομηχανία όπως είναι η Χαλυβουργική, ο όμιλος Βιοχάλκο και άλλες επιχειρήσεις που δεν μπορούσαν να εισέλθουν στο διεθνή ανταγωνισμό λόγω του υψηλού κόστους της ενέργειας.
Στελέχη της βιομηχανίας χαιρετίζουν την απόφαση σταθμό όπως την αποκαλούν και αναμένουν την διαμόρφωση της τελικής τιμής.
Η βιομηχανία αποκτά απρόσμενο πλεονέκτημα το οποίο αναμένεται να δώσει υπεραξία στα παραγόμενα προϊόντα.
Ανώτερη πηγή του υπουργείου είπε στο bankingnews.gr ότι τα οφέλη θα είναι σημαντικά για τη βιομηχανία και διατύπωσε την άποψη ότι και με την επόμενη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου τον Ιούνιο, η βιομηχανία θα δώσει θετικό πρόσημο στο ΑΕΠ της χώρας.

Τα νοικοκυριά κερδίζουν
Κέρδη σημαντικά θα έχουν και τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο ως πηγή θέρμανσης αλλά και για οικιακή χρήση.
Οι νέες τιμές του φυσικού αερίου θα περάσουν άμεσα στον καταναλωτή όπως μας ενημέρωσε η ΕΠΑ Αττικής.
Η υπουργική απόφαση καθόρισε την 1η Απρίλιου ως ημερομηνία υπολογισμού του φυσικού αερίου με τις νέες τιμές.
Η κατακόρυφη πτώση της τιμής δημιουργεί νέα δεδομένα στην αγορά του φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά για τα οποία ήδη κάνουν χρήση φυσικού αερίου αλλά και για αυτά που ακόμη παραμένουν ως εν δυνάμει πελάτες.
Η ΕΠΑ Αττικής διαθέτει δίκτυο φυσικό αερίου που η κάλυψη του φθάνει τα 800.000 νοικοκυριά.
Ο αριθμός των νοικοκυριών που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο της ΕΠΑ Αττικής φθάνουν μόλις σε 310.000. Φέτος εκτιμάται ότι ο αριθμός των συνδέσεων μπορεί να ξεπεράσει τα 10.000 νοικοκυριά.

Στα αζήτητα το πετρέλαιο θέρμανσης
Ο μεγάλος χαμένος από τις εξελίξεις είναι η αγορά του πετρελαίου θέρμανσης καθώς επιβαρύνεται με το ειδικό φόρο κατανάλωσης , ο οποίος να σημειωθεί εκτοξεύθηκε στα επίπεδα του πετρελαίου κίνησης έτσι ώστε να μπει τέλος στη χρήση του θέρμανσης ως κίνησης.
Να σημειωθεί ότι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώνεται στα 230 ευρώ το χιλιόλιτρο από το 2011 ενώ πριν την αναπροσαρμογή ήταν στα 60 ευρώ το χιλιόλιτρο.
Στελέχη της αγοράς αναμένουν ότι η κυβέρνηση του Σύριζα θα τηρήσει την προεκλογική της θέση για μείωση του ΕΦΚ από τον ερχόμενο Οκτώβριο έτσι ώστε η αγορά του πετρελαίου θέρμανσης να παραμείνει …ζωντανή.

Πρόγραμμα άτοκης χρηματοδότησης από την ΕΠΑΑττικής
Τέλος να σημειωθεί ότι η ΕΠΑ Αττικής έχει πρόγραμμα άτοκης χρηματοδότησης εγκατάστασης αυτόνομης θέρμανσης φυσικού αερίου που φθάνει τα 1200 ευρώ.
Στην περίπτωση που υπάρχει αίτημα από πολυκατοικία το ύψος της χρηματοδότησης ανέρχεται σε 12.000 ευρώ.
Η αποπληρωμή του κόστους εγκατάστασης φυσικού αερίου προς την ΕΠΑ Αττικής μπορεί να γίνει έως τρία χρόνια με μηνιαίες καταβολές μέσα από το λογαριασμό.

Δάνεια ύψους 1 δισ. ευρώ
Η ΔΕΠΑ ως αποκλειστικός προμηθευτής φυσικού αερίου θα δεχθεί πλήγμα στα κέρδη τα οποία τα τελευταία χρόνια κινούνται καθοδικά.
Στα 150 εκατ. ευρώ έφθαναν τα καθαρά κέρδη της το 2013 είχαν και μειώθηκαν στα 50 εκατ. ευρώ πρώτο εξάμηνο του 2104 ενώ θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι για το σύνολο του έτους θα διαμορφωθούν πολύ χαμηλότερα των 100 εκατ. ευρώ.
Ο συνολικός δανεισμός της ΔΕΠΑ ( βραχυπρόθεσμος – μακροπρόθεσμος) αγγίζει το 1 δις ευρώ.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης