Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ήταν λάθος η κατάργηση του short selling

tags :
Ήταν λάθος η κατάργηση του short selling
To εύκολο δρόμο επέλεξαν διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα καταργώντας το short selling τον μηχανισμό κατά τον οποίο κάποιος πουλάει τίτλους που δεν έχει ευελπιστώντας ότι θα τους αγοράσει φτηνότερα.
Ήταν λάθος καθώς ενώ π.χ. στην Ελληνική αγορά είναι ξεκάθαρο ότι διατηρείται διορθωτική – πτωτική τάση η κατάργηση του short selling ανέκοψε αυτό που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να είχε συμβεί να ολοκληρώσει την διόρθωση της η αγορά να αγοράσουν τους τίτλους οι short και μαζί με τους long να αρχίζουν να χτίζουν την χρηματιστηριακή άνοδο.
Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει καταστεί παρωδία.
Οι ξένοι απέχουν εμφανέστατα και απέχουν όχι μόνο γιατί δεν έχουν εμπιστοσύνη στην Ελλάδα αλλά γιατί έχει καταργηθεί και το short selling.
Η άποψη μας είναι ότι δεν είναι δυνατό με τεχνικές παρεμβάσεις στην ελεύθερη αγορά να προσπαθούν οι αρχές να δημιουργήσουν τάση.
Μια σημαντική διευκρίνηση το short selling θέσπισαν οι αρχές κάθε χώρας δεν μπορούν μηχανισμών των αγορών να λειτουργούν κατά το δοκούν.

Ιστορικά στοιχεία

Ο θεσμός του short selling χρονολογείται από το 1600 και τον Ολλανδό επιχειρηματία Ισαάκ Le Maire  και εν συνεχεία το short selling επικεντρώθηκε στην αγορά της τουλίπας.
Η πιο γνωστή χρήση του short selling έγινε από τον Soro όταν χτύπησε την στερλίνα με 10 δις. στερλίνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης