Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η άποψη μας για την βέλτιστη λύση του good Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου - Από την μια έχουμε την Eurobank που αν δεν ιδιωτικοποιηθεί μπορεί να τινάξει στον αέρα το ελληνικό banking και από την άλλη έχουμε την διεκδικητικότητα της Alpha

  Η άποψη μας για την βέλτιστη λύση του good Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου - Από την μια έχουμε την Eurobank που αν δεν ιδιωτικοποιηθεί μπορεί να τινάξει στον αέρα το ελληνικό banking και από την άλλη έχουμε την διεκδικητικότητα της Alpha
To κείμενο που θα διαβάσετε αποτελεί αποκλειστικά άποψη εμποτισμένο με πληροφορίες γύρω από το επίμαχο θέμα της πώλησης του good Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Νέας Proton bank.
Πριν διατυπώσουμε ξεκάθαρα την άποψη μας ας δούμε λίγο τα δεδομένα.
Το good TT που πωλείται διαθέτει 500 εκατ κεφάλαιο του ΤΧΣ και 4,07 δισεκ. funding gap ρευστότητα η οποία μπορεί χρησιμοποιηθεί για repos στην διατραπεζική καθώς ως γνωστό το funding gap είναι ομόλογα EFSF ΑΑΑ.

Από τους διεκδικητές η Εθνική λόγω του ότι δεν διαθέτει core tier 1 πάνω από 9%,  δεν μπορεί να υποβάλλει προσφορά σε μετρητά για το ΤΤ.
Η Eurobank διαθέτει επίσης core tier 1 κάτω από 9% και δεν μπορεί να υποβάλλει προσφορά  για το ΤΤ σε μετρητά αλλά μόνο σε μετοχές.
Η Alpha bank είναι η μόνη που μπορεί να συνδυάσει μετοχές και μετρητά και αυτό αποτελεί αντικειμενική προσέγγιση.
Στην διαδικασία διεκδίκησης του good TT υπάρχουν δύο πόλοι ο ένας που είναι η Eurobank με απώτερο στόχο την επιτυχημένη ιδιωτικοποίηση της και την αποτροπή οποιουδήποτε ατυχήματος και ο άλλος η Alpha bank και η διεκδικητικότητα της ώστε να προσφέρει μεγαλύτερες υπεραξίες στους μετόχους της.
Κατά την άποψη μας η Εθνική βρίσκεται στην τρίτη θέση.
Η κατάληξη του ΤΤ θα είναι μια μάχη μεταξύ δύο βασικών επιχειρημάτων, υποστηρίζεται η Eurobank για να μπορέσει να ιδιωτικοποιηθεί και για να αποφευχθεί η επιχειρηματική της εκτροπή ή υποστηρίζεται η Alpha bank για να μπορέσει να αυξήσει ο μέτοχος της Alpha τις υπεραξίες του;
Με όρους αγοράς και οι δύο τάσεις και οι δύο πόλοι είναι απόλυτα ρεαλιστικοί.
Όμως για να δούμε τα δεδομένα;
Η Eurobank προσπαθεί ως 4η συστημική τράπεζα να βρει τον βηματισμός της ώστε σύντομα να ιδιωτικοποιηθεί άπαξ και το ΤΧΣ ελέγχει το 98% της τράπεζας.
Για να μπορέσει να ιδιωτικοποιηθεί χρειάζεται ένα bonus που δεν θα το καρπωθεί ο τωρινός μέτοχος αλλά ο μελλοντικός αυτός που θα αγοράσει την Eurobank σε λίγους μήνες.
Χωρίς αυτό το bonus δηλαδή το ΤΤ με την  ρευστότητα  αλλά και τα κεφάλαια που θα πρσφέρει, η Eurobank δεν θα μπορεί να πωληθεί και αν αποτύχει ο διαγωνισμός ιδιωτικοποίησης το σοκ για την τραπεζική αγορά θα είναι πολύ μεγάλο.
Ούτε το ΤΧΣ θα μπορεί να διασώσει την Eurobank και τότε θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου καθώς θα μπορούσε να τεθεί και θέμα haircut στις καταθέσεις στην Eurobank.
Ορισμένοι κύκλοι θα ήθελαν ή θα επιθυμούσαν να ναυαγήσει η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της Eurobank για να εμφανιστούν ως σωτήρες και αναφερόμαστε στην Εθνική αλλά προσέξτε το σοκ που θα έχει υπάρξει θα μπορούσε να παρασύρει και την Εθνική τράπεζα.
Η Eurobank είναι μεγάλη τράπεζα και απαιτεί απόλυτους χειρισμούς και σχεδιασμούς.
Άρα η ενσωμάτωση του ΤΤ στην Eurobank είναι θέμα συστημικής σταθερότητας.
Το σύστημα χρειάζεται την Eurobank ως τέταρτο πυλώνα για την συστημική σταθερότητα.
Από την άλλη πλευρά έχουμε την Alpha bank που κινείται με διαφορετική στρατηγική.
Η Alpha bank έχει προσφέρει υπεραξία 150% στους μετόχους λόγω της καλής απόδοσης των warrants και η θεωρητική ενσωμάτωση του ΤΤ θα αύξανε αυτή την απόδοση άλλο 50%.
Το ερώτημα είναι μεταξύ της συστημικής σταθερότητας και της αύξησης του οφέλους για τον ιδιώτη μέτοχο τι πρέπει να προτάξει το ΤΧΣ, η Τρόικα και η ΤτΕ;
Η απάντηση είναι προφανής; Θα πρέπει να προτάξουν την συστημική σταθερότητα.
Η Alpha bank διαθέτει μια άριστη στρατηγική και ένα επιτυχημένο management.
Στο παρελθόν είχε τις ευκαιρίες της, θα μπορούσε να αγοράσει το ΤΤ, η Alpha αλλά αποσύρθηκε και ο διαγωνισμός ακυρώθηκε.
Θα μπορούσε να εξαγοράσει τις 3 κυπριακές τράπεζες αλλά αποσύρθηκε επίσης από τον διαγωνισμό.
Για το συμφέρον των μετόχων της η Alpha bank κινείται άψογα.
Οι μέτοχοι της Alpha bank μόνο ικανοποιημένοι πρέπει να είναι από τις επιδόσεις της διοίκησης που αξίζει έπαινο για τα μέχρι τώρα επιτεύγματα.
Όμως και η διοίκηση της Alpha πρέπει να κατανοήσει ότι, η Τρόικα δεν επιθυμεί τυχαία το deal Eurobank με ΤΤ.
Η διοίκηση της Alpha πρέπει να κατανοήσει ότι, η ΤτΕ δεν επιθυμεί τυχαία το deal Eurobank με ΤΤ.
Η διοίκηση της Alpha πρέπει να κατανοήσει ότι, η λογική προτάσσει το deal Eurobank με ΤΤ ώστε να διασφαλιστεί η συστημική σταθερότητα.
Η Ελλάδα και το ελληνικό banking χρειάζονται ως 4η τράπεζα την Eurobank, σταθερή, αξιόπιστη, κεφαλαιακά επαρκή και ιδιωτικοποιημένη.
Οτιδήποτε άλλο θα είναι επικίνδυνος πειραματισμός που θα πλήξει το γενικό όφελος και θα προκαλέσει σοβαρότατη συστημική αστάθεια με καταστρεπτικές συνέπειες σε οικονομία και τράπεζες.

(Πρώτη ενημέρωση: 08:13)

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης