Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Έχουν καρδιά οι τραπεζίτες;», διερωτάται ο Mario Draghi - O αυτοσαρκασμός του διοικητή της ΕΚΤ και η ειρωνεία προς τους Γερμανούς

tags :
«Έχουν καρδιά οι τραπεζίτες;», διερωτάται ο Mario Draghi - O αυτοσαρκασμός του διοικητή της ΕΚΤ και η ειρωνεία προς τους Γερμανούς
Ήταν σε ένα δείπνο της Bundesbank, στις 27 Φεβρουαρίου, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Φραγκφούρτης...
«Έχουν καρδιά οι τραπεζίτες;», διερωτάται ο Mario Draghi, διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), σε μια σπάνια στιγμή αυτοσαρκασμού.
Ήταν σε ένα δείπνο της Bundesbank, στις 27 Φεβρουαρίου, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Φραγκφούρτης.
Μπροστά στην αφρόκρεμα της γερμανικής οικονομίας, ο διοικητής της ΕΚΤ Mario Draghi, ξεκινά κάπως πρωτότυπα την ομιλία του, σύμφωνα με το Nouvel Observateur.
«Παρατηρώ ότι οι σκελετοί γύρω μας δεν έχουν καρδιά. Αυτό μου θυμίζει ένα ανέκδοτο. Ενας ηλικιωμένος φτάνει στο νοσοκομείο για μια μεταμόσχευση καρδιάς. Οι γιατροί τού προτείνουν το όργανο ενός οκτάχρονου παιδιού. ''Όχι'', λέει εκείνος, ''η καρδιά αυτή είναι πολύ νεαρή''. Ύστερα του προτείνουν την καρδιά ενός τραπεζίτη που πέθανε σε ηλικία 40 ετών. ''Όχι, δεν την εμπιστεύομαι''. Η τελευταία πρόταση του γιατρού είναι η καρδιά ενός ηλικιωμένου διοικητή κεντρικής τράπεζας. ''Αυτή την παίρνω. Είμαι σίγουρος ότι δεν λειτούργησε ποτέ!''».
Και ο Draghi πρόσθεσε: «Και η ιστορία μπορεί να λειτουργήσει με τον εγκέφαλο ενός υπουργού Οικονομικών…».
Να λοιπόν που ο Ιταλός είναι ικανός για αυτοσαρκασμό, όταν θέλει να ειρωνευτεί τους Γερμανούς οικονομολόγους που δυσπιστούν με τη νομισματική πολιτική την οποία ακολουθεί εδώ και δυόμιση χρόνια στο τιμόνι της ΕΚΤ.
Τον Ιούλιο του 2012, ο «Ντοτόρε Ντράγκι» είχε προκαλέσει αίσθηση λέγοντας ότι ήταν έτοιμος να κάνει οτιδήποτε - «whatever it takes» - για να υπερασπιστεί το ενιαίο νόμισμα και να οδηγήσει τα κράτη στην έξοδο από την κρίση. Ανάμεσα στα μέτρα αυτά ήταν και η εξαγορά χρέους από την ΕΚΤ, κάτι που αποτελεί ταμπού για τους Γερμανούς. Και μόνο η απειλή αυτή, πάντως, ήταν αρκετή για να σταματήσει η κερδοσκοπία εις βάρος του ευρώ.
Αλλά ο Draghi δεν σταμάτησε εκεί. Σήμερα, ο «ισχυρότερος άνδρας της Ευρώπης» - σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο - δηλώνει έτοιμος να λάβει μη συμβατικά μέτρα για να δοθεί τέλος στην άνοδο του ευρώ και να αποτραπεί ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού. Ο Ντράγκι λοιπόν εναντίον του ισχυρού ευρώ; Πρόκειται γι'αυτό που η γαλλική κυβέρνηση ονειρεύεται εδώ και χρόνια! Η ΕΚΤ θα μπορούσε αύριο να εξαγοράσει χρέος από τις ευρωπαϊκές τράπεζες ώστε να τους επιτρέψει να διοχετεύσουν νέο ρευστό στις οικονομίες.
«Θαυμάζω απεριόριστα τον Mario Draghi», λέει ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Pierre Moscovici Ο διοικητής της ΕΚΤ χαρακτηρίζεται όλο και συχνότερα σωτήρας του ευρώ. «Το ευρώ είναι σαν τον κηφήνα», είπε στην ομιλία του στο Λονδίνο, τον Ιούλιο του 2012. «Πρόκειται για ένα μυστήριο της φύσης. Αλλά τώρα πρέπει να γίνει μια πραγματική μέλισσα».
Ο λιτός και πάντα καλοντυμένος Ιταλός αποφεύγει τις δεξιώσεις, απεχθάνεται τις πολύωρες συσκέψεις και δεν αντέχει τους φλύαρους συνεργάτες του. Προσπαθεί να περιορίζει τα ταξίδια του, ενώ ο προκάτοχός του, ο Jean Claude Trichet, όργωνε τον πλανήτη. Συνεντεύξεις δίνει σπανίως, με εξαίρεση τον γερμανικό Τύπο, με τον οποίο είναι πάντως πολύ προσεκτικός.
Το βέβαιο είναι ότι μέσα σε λίγα χρόνια μεταμόρφωσε την ΕΚΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης