Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι έφερε στις αγορές η ποσοτική χαλάρωση και ποια θα είναι η επόμενη κίνηση της Fed...

 Τι έφερε στις αγορές η ποσοτική χαλάρωση και ποια θα είναι η επόμενη κίνηση της Fed...
Δέκα ολόκληροι μήνες πέρασαν από τότε που ο πρόεδρος της Fed Βen Bernanke ανήγγειλε για πρώτη φορά ότι η κεντρική αμερικανική τράπεζα θα προχωρήσει σε νέο - δεύτερο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης (QE2) για τη στήριξη της αναιμικής ανάκαμψης της ισχυρότερης οικονομίας του κόσμου.
Ήταν στις 27 Αυγούστου του 2010. Χθες, 30 Ιουνίου 2011, ο δεύτερος γύρος ποσοτικής χαλάρωσης, ήτοι πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων συνολικού ύψους 600 δισ. δολαρίων έφτασε στο τέλος του.
Ίσως να είναι ακόμη νωρίς να αποτιμηθεί η πραγματική σημασία του QE2 στην αμερικανική οικονομία και τη Wall, ωστόσο τα πρώτα συμπεράσματα έχουν ήδη αρχίσει να αποτυπώνονται.
"Ο δεύτερος γύρος ποσοτικής χαλάρωσης της Fed είχε αποτέλεσμα... Aπέδειξε ότι η κεντρική αμερικανική τράπεζα είναι σε θέση να εφαρμόσει μια αποτελεσματική πολιτική σταθεροποίησης, ακόμη και όταν τα βασικά επιτόκια δανεισμού διατηρούνται σε μηδενικά επίπεδα", έσπευσε να σχολιάσει o πρόεδρος της Federal Reserve Bank του St. Louis, James Bullard.
Πέραν όμως των δηλώσεων των αξιωματούχων της Fed, ποια είναι η άποψη των αναλυτών; Το QE2 δούλεψε; Πέτυχε τους στόχους του;
"Ακόμη κι αν τα επίπεδα της ανεργίας στις ΗΠΑ διατηρούνται ακόμη σε αρκετά υψηλά επίπεδα, το ράλι που έφερε στις αγορές ο δεύτερος γύρος ποσοτικής χαλάρωσης της Fed ήταν αρκετό για να εξανεμιστούν οι απώλειες που σημειώθηκαν στα χρηματιστήρια, μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008... Οι αγορές μάλιστα άγγιξαν υψηλά πολλών ετών τον περασμένο Απρίλιο", συναινεί μερίδα αναλυτών.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι από την αναγγελία έναρξης του QE2, δια στόματος Βernanke, στις 27 Αυγούστου 2010, ο Dow Jones, ο βιομηχανικός δείκτης της Wall έχει καταγράψει άνοδο 28%. Αντίστοιχα, κέρδη 30% έχει σημειώσει ο S&P 500 και 36% ο Nasdaq.

Τι έφερε στη Wall ο 2ος γύρος ποσοτικής χαλάρωσης της Fed


Από την αρχή του QΕ2 ο κλάδος της ενέργειας στο αμερικανικό χρηματιστήριο μετρά έως τώρα κέρδη 44,8%, οι πρώτες ύλες άνοδο 31,4%, ο βιομηχανικός κλάδος κέρδη 30,1%, ο τομέας της υγείας βρίσκεται στο
+25,3%, ο τεχνολογικός κλάδος στο +22,7%, οι τηλεπικοινωνίες στο +19,2%, ενώ ο χρηματοοικονομικός κλάδος έχει σημειώσει κέρδη 14,2%.
Αντίστοιχα, άνοδο 55,3% έχουν καταγράψει οι εταιρείες πετρελαίου, 31,4% το λιανεμπόριο, 16,4% οι φαρμακοβιομηχανίες, 14,6% οι αεροπορικές εταιρείες,  13,8% ο ασφαλιστικός κλάδος.
Κι ενώ το QE2 αποτελεί πλέον παρελθόν, οι αγορές έχουν ήδη αρχίσει να βολιδοσκοπούν την επόμενη κίνηση της Fed, καθώς η αμερικανική οικονομία εισέρχεται αποδυναμωμένη στο δεύτερο εξάμηνο του 2011.
"Η Fed ενδεχομένως έως τον Αύγουστο να έχει ήδη ανακοινώσει ότι είναι έτοιμη να τυπώσει νέο χρήμα εάν οι συνθήκες της αμερικανικής οικονομίας εμφανίσουν σημάδια επιδείνωσης", σχολιάζει ο Bill Gross, εις εκ των ισχυρών αντρών της Pimco, του μεγαλύτερου fund διαχείρισης ομολόγων παγκοσμίως.

www.bannkingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης