Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Γιατί μπορεί να ολοκληρωθεί νωρίτερα του αναμενόμενου το QE της ΕΚΤ

CNBC: Γιατί μπορεί να ολοκληρωθεί νωρίτερα του αναμενόμενου το QE της ΕΚΤ
Αναλυτές εκτιμούν ότι μια σειρά από ισχυρά οικονομικά στοιχεία για την Ευρωζώνη θα έχουν ως αποτέλεσμα να τερματιστεί νωρίτερα το QE της ΕΚΤ
Πολύ πιθανή εκτιμάται μια νωρίτερα του αναμενόμενου ολοκλήρωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μετά τη δημοσίευση μιας σειράς πολύ ισχυρών οικονομικών στοιχειών για την Ευρωζώνη.
Το αρχικό σχέδιο του διοικητή της ΕΚΤ, Mario Draghi, προβλέπει τη διατήρηση του προγράμματος μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 2016 ή μέχρι να έχει υπάρξει σταθερή προσαρμογή στον πληθωρισμό.
Μάλιστα, ο επικεφαλής της ΕΚΤ έφθασε να εκφράσει την έκπληξή του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δ.σ. της κεντρικής τράπεζας τον περασμένο μήνα σχετικά με μια νωρίτερα του αναμενόμενου ολοκλήρωση του QE, όμως σύμφωνα με επενδυτές ίσως να μην αργήσει η στιγμή που ο M. Draghi θα έρθει αντιμέτωπος με αυτή την επιλογή.
Από τον Μάρτιο που τέθηκε σε εφαρμογή το εν λόγω πρόγραμμα ύψους 60 δισ. ευρώ μηνιαίως, τα δάνεια προς τον ιδιωτικό τομέα στην Ευρωζώνη, ένας δείκτης οικονομικής υγείας, έχουν αρχίσει να αυξάνονται, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ αυτή την εβδομάδα.
Παράλληλα, οι λιανικές πωλήσεις αναζωογονήθηκαν, καθώς η πτώση του Φεβρουαρίου ήρθε ύστερα από τέσσερις συνεχείς μήνες ανόδου.
Εν τω μεταξύ, η ανεργία στη Γερμανία υποχώρησε σε χαμηλό 24 ετών και η Ευρωζώνη τον Απρίλιο «αποχαιρέτησε» τον αποπληθωρισμό, σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας την Πέμπτη.
Με την ανεργία να υποχωρεί και τους μισθούς να αρχίζουν να καταγράφουν ανοδική πορεία σε μερικές περιοχές της ζώνης του ευρώ, η καταναλωτική δαπάνη είναι επίσης πιθανό να αυξηθεί κατά τη διάρκεια του 2015.
Όπως σημειώνεται στο άρθρο του CNBC, τα στοιχεία ρεκόρ για την ανεργία στη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ θα μπορούσαν να θέσουν εν αμφιβόλων την προθεσμία που έχει τεθεί τον Σεπτέμβριο του 2016 για το QE της ΕΚΤ, όμως όχι μέχρι αργότερα μέσα στο 2015.
Σύμφωνα με τον Claus Vistesen της Pantheon Economics, «εν συγκρίσει με πέρυσι, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων έχει υποχωρήσει κατά 2,9 εκατ. άτομα, γεγονός που καταδεικνύει ότι η τάση βελτίωσης στην αγορά εργασίας παραμένει σταθερή».
«Το ποσοστό ανεργίας στη Γερμανία είναι στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1991, αυξάνοντας τον κίνδυνο μισθολογικών πιέσεων, κάτι που θα μπορούσε επίσης να δυσκολέψει την ΕΚΤ όσον αφορά τη συνέχιση του QE, όμως είναι απίθανο να αποτελέσει βασικό σενάριο στις αγορές μέχρι τα τέλη του τρίτου τριμήνου το νωρίτερο», προσθέτει.

Ράλι στις αποδόσεις ομολόγων
Τα πρόσφατα σημάδια βελτίωσης στην οικονομία της Ευρωζώνης έχουν επίσης συμβάλει σε ένα ξεπούλημα ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων, με τους επενδυτές να ανησυχούν ότι οι αποδόσεις είναι εξαιρετικά χαμηλές, ιδίως αν ληφθούν υπόψη τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία.
Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου, που πριν από δύο εβδομάδες χτύπησε ενδοσυνεδριακά το ιστορικό χαμηλό του 0,049%, έκανε ράλι 12 μονάδων βάσης την Τετάρτη και εν συνεχεία αναρριχήθηκε επιπλέον 8 μονάδες, για να φθάσει το 0,37% την Πέμπτη.
Ράλι καταγράφηκε και στις αποδόσεις σε Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία.
Όπως σημειώνει ο Henry Dixon της GLG, «η δηλωμένη πρόθεση είναι για αγορές περίπου ακόμη 1,2 τρισ. δολ. σύμφωνα με τον Mario Draghi. Το μόνο πρόβλημα για τους επενδυτές στα ομόλογα είναι ότι το ύψος των χρημάτων στην αγορά ομολόγων που τώρα έχουν αρνητικές αποδόσεις φθάνει τα 10 τρισ. δολάρια».

Παραμένει εύθραυστη η ανάπτυξη;
Ενώ τα στοιχεία συνεχίζουν να κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, η Virginie Maisonneuve της Pimco σημειώνει ότι η παγκόσμια οικονομία παραμένει εύθραυστη, προβλέποντας ότι η πολιτική της ΕΚΤ θα συνεχιστεί μέχρι την αρχική ημερομηνία – στόχο της, ή τουλάχιστον μέχρι τον επόμενο χρόνο.
«Είμαστε στην αρχή της ποσοτικής χαλάρωσης, το ερώτημα όσον αφορά τις επιπτώσεις της πολιτικής είναι αν σταματήσεις πολύ νωρίτερα, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να τη επανεκκινήσεις και νομίζω ότι η παγκόσμια οικονομία, όπως είδαμε και με το ΑΕΠ των ΗΠΑ παραμένει ακόμη εύθραυστη.
Έτσι, εκτιμώ ότι το QE θα συνεχιστεί στην Ευρώπη», ανέφερε σε δηλώσεις της στο CNBC.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελ. Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης